پرفشاری خون اختلالی است که در آن فشارخون در شریانها به طور مزمن افزایش ميیابد. با هر ضربان، قلب خون را از راه شریانها به باقی بدن پمپ ميکند. فشارخون نشان ميدهد زمانی که قلب ميتپد خون با چه قدرتی به دیواره شریانها فشار وارد ميآورد. اگر فشارخون بسیار بالا باشد قلب باید سختتر کار کند و این امر ميتواند باعث مشکلات ارگانی و بیماریهایی مانند مشکلات قلبی، سکته یا نارسایی کلیوی شود.
فشار خون زمانی که فشارخون فرد اندازهگیری ميشود دو عدد گزارش ميگردد. برای مثال ۱۲۰ بر ۸۰ که به صورت ۸۰/۱۲۰ نوشته ميشود. ممکن است یکی یا هردوی این اعداد بالاتر از حد طبیعی باشند. عدد بالایی فشارخون سیستولی و عدد زیرین فشارخون دیاستولی نامیده ميشود. زمانی که فشارخون شما کمتر از ۸۰/۱۲۰ باشد طبیعی و زمانی که بالاتر از ۹۰/۱۴۰ باشد پرفشاری خون تلقی ميگردد. اگر فشارخون فردی بین این دو محدوده باشد مستعد ابتلا به پرفشاری است.
فشارخون بالا ممکن است تا مدتها تشخیص داده نشود. پرفشاری خون درمان نشده به شریانهای شما آسیب ميرساند. تکههایی از زخمهاي ایجاد شده در شریانها ميتوانند در جریان خون حرکت کرده و باعث انسداد عروق شوند. در بسیاری از موارد، بیماران علائم خاصی را نشان نميدهند. حتی ممکن است بدون اینکه بدانند مبتلا به پرفشاری خون هستند دچار پیامدهای بد آن شوند. شرایطی مانند خونریزی داخلی، بیماری مزمن کلیوی، مشکل قلبی، سکته و مشکل دید از عوارض پرفشاری خون کنترل نشده هستند. عواملی مانند چاقی، استرس، مصرف زیاد نمک، سابقه خانوادگی پرفشاری خون، دیابت، سیگار، کمبود ویتامین D، مصرف کم کلسیم، پتاسیم و منیزیم ميتوانند شما را به این بیماری مستعد کنند.
امروزه مطالعات زیادی در زمینه عوامل رژیمي مهم در کاهش خطر ابتلا به پرفشاری خون انجام شده است. یکی از مواد غذایی مهمي که به نظر ميرسد در کاهش خطر این بیماری نقش داشته باشد ماست کم چرب است. اطلاعات جدید از تحقیقات ۲۰۱۲ انجمن قلب امریکا حاکی از این است افرادی که برای مدت طولانی ماست مصرف ميکنند، فشارخون سیستولی کمتری داشته و خطر پرفشاری خون در آنها کمتر است.
فوايد ماست
مطالعات زیادی در زمینه فواید ماست منتشر شده است. مصرف مداوم ماست با تناسب وزن و کاهش نمایه توده بدنی همراه است. کلسیم موجود در ماست از ریزمغذیهای بسیار مهم برای سلامتی است و کارایی جذب بالایی دارد. همچنین ماست منبع خوب پروتئین است، قدرت سیرکنندگی خوبی داشته و درصدی از آب مورد نیاز بدن را تامین ميکند. ماست آسانتر از شیر هضم ميشود و افرادی که قادر به مصرف شیر نیستند، ميتوانند براحتی از ماست استفاده کنند. به علاوه جذب کلسیم و بسیاری از موادمغذی از ماست بهتر است.
ماست و فشار خون
اخیرا محققان مطالعه ۱۵ سالهای را بر بیش از ۲۰۰۰ شرکت کننده که در ابتدای مطالعه مبتلا به پرفشاری خون نبودند انجام دادند. در انتهای مطالعه مشخص شد، افرادی که دست کم ۲ درصد انرژی روزانه خود را از ماست کمچرب تامین ميکردند، که معادل دست کم ۱۲۰ گرم ماست است، ۳۱ درصد کمتر به پرفشاری خون مبتلا شدهاند. مضاف بر اینکه فشارخون سیستولی در این افراد کمتر از افرادی که ماست نميخوردند بالا رفت. یافتههای این مطالعه فرضیه تاثیر ماست کمچرب در کاهش فشارخون را تایید ميکند. مکانیسم اثر ماست بر کاهش خطر پرفشاری خون به روشنی مشخص نیست و مطالعات در این زمینه ادامه دارد. کلسیم موجود در ماست عروق را انعطاف پذیرتر ميکند و عروق ميتوانند گشادتر شده و فشار را کاهش دهند. از سوی دیگر برخی محققان پیشنهاد ميکنند که باکتریهای مفید موجود در ماست به کاهش فشارخون کمک ميکنند اگرچه هنوز مدارک در این زمینه کافی نیست.