یکی از دقیقترین روشهای تشخیص بارداری آزمایش خون است… اگر سیکل ماهانه سر موعد رخ ندهد احتمال بارداری وجود دارد…
دکتر شیرین نیرومنش متخصص زنان و زایمان در خصوص روشهای تشخیص بارداری اظهار کرد: در خانمهایی که در سن باروری بین ۱۵ سال تا ۵۰ سال هستند اگر سیکل ماهانه سر موعد رخ ندهد احتمال بارداری در آنان وجود دارد.
آزمایش خون یکی از دقیقترین روشهای تشخیص بارداری
نیرومنش با اشاره به اینکه در تشخیص حاملگی و مثبت بودن بارداری راههای مختلفی وجود دارد عنوان کرد: معمولا یکی از دقیقترین روشهای تشخیص بارداری آزمایش خون است؛ آزمایش خون جهت مثبت بودن حاملگی تقریبا دقیق است و اگر نمونه خون گرفته شده از یک زن شامل هورمون HCG (گونادوتروپین جفتی انسان) و یا هورمون بارداری باشد، جواب تست مثبت است و بارداری او تایید خواهد شد و این آزمایش منشاء تشخیص بارداری است که در بین تمام آزمایشها دقیقتر است.
این متخصص زنان و زایمان با بیان اینکه در تشخیص بارداری آزمایش خون HCG مقدار BetaHCG اندازهگیری میشود اظهار داشت: اگر مقدار BetaHCG ازحدود ۵۰ بالاتر باشد این آزمایش مثبت تلقی میشود و اگر جواب آزمایش بین ۲۰ الی ۵۰ باشد نتیجه این آزمایش فرد مشکوک به بارداری است.
استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در آزمایش خون تشخیص بارداری تقریبا هر دو روز یکبار میزان BetaHCG در آزمایش خون دو برابر میشود گفت: ممکن است این عدد تا چند هزار برسد و بر اساس میزان رشد جفت جنین این عدد افزایش پیدا میکند.نیرومنش با بیان اینکه با آزمایش خون نوع حاملگی تشخیص داده میشود تصریح کرد: اگر نوع حاملگی خارج رحم باشد، عدد BetaHCG میزان مورد انتظار نیست و جفت کشته میشود.
این متخصص زنان و زایمان با اشاره به اینکه یکی دیگر از آزمایشهایی که برای تشخیص بارداری انجام میشود آزمایش ادرار است، گفت: این آزمایش بعد از آزمایش خون است اما امروزه خیلی استفاده نمیشود؛ در طی چند روز بعد از زمان حذف دوره ماهانه، تست بارداری ادرار را انجام میدهند تا با این آزمایش بتوانند باردار بودن را تشخیص دهند.
استفاده از بیبیچک در تشخیص بارداری
وی با بیان اینکه از دیگر آزمایشهای تشخیص بارداری استفاده از بیبیچک است عنوان کرد: این نوع وسیله در داروخانهها به فروش میرسد و جواب تقریبا مثبتی دارد؛ در این وسیله آزمایشی چند قطره ادرار در محل مشخص شده ریخته میشود و با تغییر رنگ وسیله و افزایش تعداد خط در آن، تشخیص بارداری داده شده و احتمال بارداری وجود دارد.
نیرومنش افزود: این وسیله تشخیص بارداری دقت صد در صد ندارد و در صورت مثبت نشان دادن جواب باید به پزشک مراجعه کرد و پزشک با دادن آزمایش خون از جواب بارداری اطمینان حاصل میکند.
این متخصص زنان و زایمان با اشاره به اینکه در گذشته از روشهای سنتی برای تشخیص بارداری استفاده میشده است بیان کرد: روشهای سنتی استفاده شده در گذشته دقت بالایی نداشته و امروزه دیگر کاربردی ندارد چرا که امروزه از طریق آزمایشهای دقیقتر میتوان از بارداری اطمینان حاصل کرد.
وی با تاکید به اینکه کسانی که دوره سیکل ماهانه مرتبی ندارند باید حتما به پزشک مراجعه کنند خاطر نشان کرد: در کسانی که دوره سیکل ماهانه مرتبی دارند در صورت مراجعه به پزشک و سونوگرافی، بعد از هفته پنجم میتوان تشخیص داد فرد باردار است.
نیرومنش خاطرنشان کرد:
در کل دقت آزمایشهای بارداری به زمان تخمکگذاری در دوره قاعدگی و اینکه چه زمانی لانه گزینی صورت گرفته باشد بستگی دارد که در تشخیص زود هنگام بارداری هم اهمیت دارد.
این متخصص زنان و زایمان یاد آور شد: در صورت استفاده از روشهای خانگی و بیبیچک دقت موقع انجام تست و دستورالعملهای درج شده بر روی آن مورد توجه است و میزان کیفیت و تاریخ انقضا خود تست بارداری که از داروخانه تهیه شده است هم اهمیت دارد.
با علایم اولیه بارداری آشنا شوید!
لکه بینی و گرفتگی
چند روز پس از لقاح نطفه خود را به دیواره پر خون رحم میچسباند که این اتفاق ۱۲ – ۶ روز پس از لقاح انجام شده و ایجاد خونریزی و گرفتگی خفیف در مادر میکند و بسیاری از مادران احساسی مشابه آغاز سیکل قاعدگی دارند.
علاوه بر خونریزی مادران ممکن است شاهد ترشحات سفید رنگ شیر مانند باشند که به دلیل ضخیم شدن دیواره واژن است. این ترشحات طبیعی بوده ولی اگر حالت بد بو پیدا کند باید به پزشکتان مراجعه کنید تا احتمال عفونت بررسی شود.
تغییرات پستانها
پستانها پس از ۱ یا ۲ هفته بعد از باردار شدن، به دلیل تغییرات هورمونی پزرگتر، سفتتر و کمی دردناک میشوند. بعضی اوقات رنگ نوک پستانها تیرهتر می گردند. البته دقت داشته باشید که درد سینهها با عادت کردن بدن به میزان جدید هورمونهای بارداری به مرور کاهش مییابد.
کمبود انرژی
کاهش میزان انرژی و احساس خستگی مفرط به دلیل افزایش میزان هورمون پروژسترون، افزایش تولید خون، کاهش قند خون و افت فشار خون کاملاً طبیعی و از علائم رایج بارداری است. بهتر است در این دوران استراحت خود را افزایش دهید.
حالت تهوع
یکی از علائم رایج بارداری حالت تهوع میباشد که به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشود (هورمونهای بارداری عملکرد دستگاه گوارش را کند میکند). حالت تهوع و ویار (تمایل شدید به برخی خوراکیها و بیمیلی به برخی دیگر) همه طبیعی بوده و برای برخی زنان تا انتهای بارداری به طول میانجامد. البته خبر خوب این است که در اکثر موارد مادران باردار پس از اتمام سه ماه اول بارداری ، حالت تهوع و ویارشان کاهش مییابد.
عقب افتادن عادت ماهانه
قطع شدن عادت ماهانه از علائم بارداری است ولی این بدان معنی نیست که عقب افتادن عادت ماهانه حتماً به معنی بارداری باشد. عوامل دیگری چون افزایش یا کاهش ناگهانی وزن، استرس، اختلالات هورمونی ، قطع مصرف قرصهای ضد بارداری و خستگی میتوانند در سیکل قاعدگی اختلال ایجاد نماید. البته توصیه میشود برای اطمینان آزمایش بارداری انجام دهید.
تکرر ادرار
تکرر ادرار به دلیل تغییرات هورمونی پس از ۸ – ۶ هفته پس از باردار شدن مشاهده میشود. البته تکرر ادرار به دلایلی از قبیل دیابت و عفونت مجاری ادرار هم میتواند اتفاق بیفتد و الزاماً دلیل بر بارداری نیست.
یبوست
به دلیل افزایش هورمون پروژسترون در بارداری که عملکرد سیستم گوارش را کند میکند، یبوست در بارداری امری رایج است. برای کاهش این عارضه، آب زیاد مصرف کنید، ورزش کنید و از مواد غذایی فیبردار استفاده نمایید.
تغییرات روحی و عاطفی ( افسردگیهای مقطعی)
از علائم دیگر بارداری تغییرات احساسی و روانی و گاه احساس افسردگی است که به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشود. این حالات بیشتر در ۳ ماهه اول بارداری مشاهده میشود.
سردرد و کمردرد
برخی خانمهای باردار سردرد و کمر درد را نیز در این دوران تجربه میکنند.
سرگیجه و ضعف کردن
حالت سرگیجه و ضعف کردن به دلیل باز شدن عروق، کاهش فشار خون و کاهش قند خون در بانوان باردار مشاهده میشود.