آیا پاشنه پایتان درد می کند؟!

نگاه اول

کفش‌های نامناسب موجب بروز ۳۰ نوع بیماری می‌شود که خار پاشنه پا، یکی از آن‌هاست. در کنار این موضوع، زیاد ایستادن افراد نیز از علل عمده بروز این بیماری است.
درد در ناحیه کف پا از علائم شایع ظهور این بیماری است، اما گاهی اوقات خار پاشنه پا بدون هیچ‌گونه علامتی خود را نشان می‌دهد. جلوگیری از فشار بر ناحیه کف پا، استفاده از کفش‌های مناسب با کفی طبی و خودداری از ایستادن بیش از اندازه، می‌تواند از بروز خار پاشنه پا جلوگیری کند. گذاشتن کفی‌های طبی در کفش در کاهش درد پا، بسیار موثر است، البته کاربرد شوک‌های ویوتراپی نیز برای درمان و تسکین درد این بیماری، تأثیر فراوانی دارد.

مچ پای انسان، مرکب از هفت استخوان می‌باشد که بزرگ‌ترین آن، استخوان پاشنه بوده و تا حدودی بیشترین وزن بدن را نیز تحمل می‌کند و در بخش ابتدای کف پا، پیش از قوس آن قرار دارد. ساختارش نسبتاً به شکل مکعب مستطیل است و در اطراف آن بست‌ها (رباط‌ها) و عضله‌های زیادی واقع شده‌اند. چنانچه در این استخوان، یک زایده خرد پدیدار گردد، دردناک شده و نهایتاً راه رفتن را مختل می‌سازد. علل بروز این بیماری، وارد آمدن فشار یا آسیب به بافت پاشنه پاست که به التهاب و استخوانی شدن بست‌های کف پا منجر می‌گردد و عوامل تشدیدکننده آن عبارتند از:

الف) دویدن (راه رفتن زیاد از دویدن، کمتر ضرر دارد).
ب) ایستادن به مدت طولانی.
ج) چاقی.

عموماً خار پاشنه، خود را با درد می‌نمایاند. فرد ابراز می‌دارد چیزی همچون سوزن، درون پاشنه پاست که بر اثر فشار، مثل راه رفتن، درد ایجاد می‌کند. خوب همان‌گونه که گفته شد، عضله‌های فراوانی پیرامون استخوانی است که بر اثر فشار به زایده تیز استخوانی برخورد می‌کند و درد به وجود می‌آید. گهگاه با وسیع شدن زایده، درد خود به خود نیز ایجاد می‌گردد که در حال استراحت هم باقی هست. در برخی حالات که هنوز بیماری، پیشرفت چندانی ندارد هم می‌تواند بدون علامت باشد.

در پی ایجاد خار پاشنه، بر اثر درد به هنگام راه رفتن، فرد سعی می‌کند فشار زیادی به پای مبتلا وارد نسازد، در نتیجه، لنگان لنگان راه می‌رود و این كار به مرور زمان، در صورت عدم درمان، موجب پیدایش ناراحتی‌هایی در قسمت تحتانی کمر و زانو می‌شود. بنابراین، خار پاشنه را باید حتماً مداوا کرد.
مچ پای انسان، مرکب از هفت استخوان می‌باشد که بزرگ‌ترین آن، استخوان پاشنه بوده و تا حدودی بیشترین وزن بدن را نیز تحمل می‌کند و در بخش ابتدای کف پا، پیش از قوس آن قرار دارد. چنانچه در این استخوان، یک زایده خرد پدیدار گردد، دردناک شده و نهایتاً راه رفتن را مختل می‌سازد.

به منظور پیشگیری از تشدید بیماری یاد شده، باید از پرداختن به فعالیت‌هایی که سبب وارد آمدن فشار پیاپی به پا می‌گردد، خودداری کرده و از کفش‌های طبی با کفی مخصوص خار پاشنه پا استفاده کنید. باید در نظر داشت که چنانچه این عارضه، معالجه نشود، به خاطر لنگیدن مدام، موجب مشکلاتی در بخش تحتانی کمر یا زانو می‌گردد.

راهکارهای درمانی
ـ یک کفی ویژه خار پاشنه پا در کفشتان بگذارید تا از فشار پا روی پاشنه، کاسته شود.
ـ چنانچه کف پایتان صاف است و قوس طبیعی خودش را ندارد، از کفی‌های خاص به منظور حفظ قوس کف پا بهره برید.
ـ دستگاه الکتروترابی در فیزیوتراپی، برای کاستن از درد و ورم، اثربخش است. اگر درمان با شیوه‌های مزبور امکان پذیر نشود، باید از عمل جراحی برای خارج کردن خار پاشنه مدد گرفت.
داروها
۱ـ برای رفع درد خفیف، می‌شود از داروهایی چون استامینوفن یا آسپرین بهره جست.
۲ـ تزریق استرویید به داخل ناحیه ملتهب به منظور تقلیل التهاب صورت می‌گیرد.
گفتنی است در زمانی که دچار درد شدید، تا سر حد امکان روی پاشنه پا فشار نیاورید و خصوصاً اگر در اوایل مداوا، اضافه وزن دارید سعی کنید از وزنتان بکاهید. بهترین اقدام، پیشگیری است. از کارها و فعالیت‌هایی که موجب وارد آمدن فشار پی در پی به پا می‌شود، بپرهیزید و سعی کنید استراحت کنید. سخن آخر این است که خار پاشنه، با پوشیدن کفش راحت و با درمان حمایتی، بهبود می‌یابد و اگر خوب نشد، نهایتاً باید به جراحی روی آورد.

نگاه دوم

خار پاشنه در اثر التهاب فاسیای کف پا (یک نوع رباط) ایجاد می‌شود که این امر سبب درد پاشنه می‌شود.
فاسیای کف پا، یک باند پهن است که در کف پا از پاشنه تا انگشتان پا کشیده می‌شود. التهاب طولانی مدت فاسیا می‌تواند باعث رسوب کلسیم در محل اتصال فاسیا به پاشنه پا شود. تجمع کلسیم به تنهایی دردناک نیست و درد، ناشی از کشیدگی فاسیا است.

درد خار پاشنه
درد خار پاشنه، به صورت دردی مبهم است، اما گاهی به صورت درد تیز حس می‌شود. محل احساس درد در مرکز پاشنه یا لبه داخلی آن است.
در برخی موارد، خار در عکس ساده رادیولوژی تشخیص داده می‌شود، اما فرد هیچ‌گونه علامتی ندارد.
شدت درد خار پاشنه در ابتدای صبح، بعد از بیدار شدن و نیز بعد از استراحت، بیشتر است و با راه رفتن کم می شود.
این درد، در اولین قدم بعد از استراحت طولانی مدت، بسیار دردناک است و علاوه بر این راه رفتن روی سطوح سخت و ناهموار و حمل اشیای سنگین، منجر به افزایش درد می‌شود.

علل خار پاشنه
اضافه وزن، افزایش ناگهانی وزن در دوران بارداری، صاف بودن کف پا، مشکلات بیومکانیک ناهنجاری‌هایی که منجر به راه رفتن غیر عادی می‌شود نیز از علل مهم التهاب فاسیای کف پا است.
التهاب مفاصل، پوشیدن کفش نامناسب با پاشنه خیلی بلند و تنگ یا کفش بدون پاشنه و صاف از مهمترین علل و عوامل بروز خار پاشنه است.

درمان خار پاشنه
– اولین قدم در درمان خار پاشنه، استراحت است. در بسیاری از موارد دیده شده که استراحت به تنهایی حتی دردهای شدید را از بین برده است.

– از ایستادن به مدت طولانی خودداری کنید.

– کاهش وزن در درمان خارپاشنه موثر است.

– استفاده از پد پاشنه: پد مخصوص خار پاشنه را از داروخانه تهیه کرده و به طور دائم در کفش خود استفاده کنید. پد، باعث کاهش فشار بر روی پاشنه و موجب بهبود درد پا خواهد شد.

– کشش فاسیای کف پا : یک باند پهن در کف پا زیر انگشتان پا قرار دهید و دو سر آن را در در دست گرفته، بکشید، به طوری که انگشتان پا به صورت نزدیک شوند. این وضعیت را به مدت سی ثانیه نگه دارید. هفت یا هشت مرتبه در روز، این کار را تکرار کنید.

– کشش تاندون آشیل: باید یک پا را جلوتر از پای دیگر قرار دهید، پای جلویی را از زانو خم کنید. دقت کنید که تماس کف هیچ یک از پاها نباید با زمین قطع شود. در این حالت باید در پشت ساق، احساس کشش کنید. این حالت را به مدت سی ثانیه نگه دارید و هفت یا هشت بار در روز انجام دهید.

– گرفتن خودکار با پا: یک خودکار را روی زمین قرار دهید و با پاها آن را از زمین بردارید، به‌طوری که کل انگشتان پا اطراف خودکار را بگیرد. برای پنج ثانیه خودکار را به همین حالت نگه دارید. انجام این کار، سه یا چهار بار در روز کافی است.

– نوشتن حروف الفبا: با انگشت بزرگ پا، حروف الفبا را در هوا بنویسید. این کار را سه بار در روز برای هر پا، انجام دهید.

– استفاده از آب گرم: استفاده از آب گرم بهترین و مؤثرترین روش است، به‌طوری که اگر هر روز عصر یا صبح یا قبل از بیرون آمدن از رختخواب، به مدت پانزده دقیقه پاهایتان را در آب گرم قرار دهید، سپس پای خود را خشک کرده و به مدت پنج تا ده دقیقه با گوشتکوب به ملایمت روی پاشنه پا بکوبید (مراقب باشید ضربه هایتان محکم نباشد)، می‌توانید تاثیر آن را مشاهده کنید.

– استفاده از یخ: در یک لیوان بستنی، آب بریزید و در فریزر قرار دهید . پس از نیم ساعت یک چوب بستنی در لیوان قرار دهید و بگذارید کاملا یخ ببندد، سپس چوب بستنی را در دست گرفته و به صورت دایره‌های هم پوشان روی پاشنه پا بکشید، به طوری که هر دایره، نصف دایره قبل را بپوشاند.

– مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مثل بروفن، مفنامیک و ایندومتاسین تحت نظر پزشک، علایم را از بین برده و درد را به طور موقت کاهش می دهند، اما علت اصلی را از بین نمی‌برند.

– تزریق کورتیزون در صورت عدم بهبودی با روش‌های گفته شده قبلی استفاده می‌شود. کورتیزون داروی ضد التهاب است و از طریق کاهش التهاب پاشنه، موجب کاهش درد می‌شود، اما تأثیر آن موقتی است.

پس از بهبودی، از پد پاشنه و ورزش‌های کششی استفاده کنید.
مصرف چربی‌ها را کمتر کنید و ویتامین C بیشتری مصرف کنید.

برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *