کجا برای “خرید عید” بهتره و ارزونتره؟!

یکی از سنتها و رسوم متداول ایرانیان در این روزها خرید های شب عید است که تبدیل به جزیی جدی از فرهنگ سال نو شده است.یکی از مهم ترین ویژگی های این ایام ولعی سیری ناپذیر برای خرید است. همین روزهاست که جیب‌ها خالی می‌شود و دستها پر از بسته‌های خرید و البته در این میان اندکی تخفیف شادی ما را هنگام خرید صد چندان می‌کند.
اگرچه این سنت اجتماعی اصالتا دارای نکات مثبت فراوانی است اما متاسفانه دچار آسیبهای جدی در حوزه اجتماعی شده است.برخی از این آسیبها عبارتند از:

چشم و هم چشمی در خرید:
الگوی غلط مصرف در بعضی از خانواده ، چشم وهم چشمی، حساسیت‌های بی‌مورد و تربیت های غلط مواردی است که در خرید کردنهای شب عید به خوبی نمود پیدا می کند.
در واقع با هر چه بیشتر مصرفی شدن جوامع شهری ما ،نیازهای اولیه که توسط افراد تشخیص داده می شوند جای خود را به نیازهای ثانویه داده و این نیازها چه بسا بر مبنای چشم و هم چشمی های نادرست میان خانواده ها شکل می‌گیرد. رقابت‌های نادرست بر سر خرید وسایل منزل ، لباس و کیف و کفش از مهم ترین جنبه های الگوی نادرست مصرف است. اگرچه طبقات متوسط و پایین جامعه از بضاعت مالی و اقتصادی کافی برای خریدهای آنچنانی و سنگین برخوردار نیستند اما فضای غلط چشم و هم چشمی باعث می شود این نکته مهم فراموش شده و برخی از خانواده ها به صورت لجام گسیخته به خریدهایی بپردازند که عملا به آن نیاز چندانی ندارند.

تبلیغات کاذب:
این روزها همه ما زیر بمباران تبلیغات تجاری هستیم. تلویزیون، بیلبوردها، روزنامه ها و حتی تراکت‌ها در پیاده‌روها ما را به خرید هر چه بیشتر در شب عید دعوت می کند.
الگوی تحمیلی تبلیغات، فرد را به صورت ناخودآگاه مجاب می‌کند به اینکه به وسایل و اقلام مختلف نیازمند است؛ درحالیکه این نیاز، فقط یک نیاز کاذب است.
الگوی تحمیلی تبلیغات، فرد را به صورت ناخودآگاه مجاب می‌کند به اینکه به وسایل و اقلام مختلف نیازمند است؛ درحالیکه این نیاز، فقط یک نیاز کاذب است. یکی از مشکلات جامعه امروز تبلیغ و تشویق به خرید کالاهای متنوع و گرانقیمت در رسانه‌های مختلف است در حالی که در کنار چنین تبلیغاتی ارائه فرهنگ خرید مناسب و الگوهای صحیح مصرف است و باید توجه داشت تسخیر ذهن افراد با تبلیغات متعدد و متقاعد کردن آنها برای خرید‌های غیرضروری در طولانی‌مدت تبعات مختلفی را در پی خواهد داشت که به نفع سلامت روان و اقتصاد جامعه نخواهد بود.

خرید برای خودنمایی:
در برخی افراد خرید کردن راه‌کاری برای خودنمایی است، این افراد تصور می‌کنند خرید اجناس غیرضروری و ولخرجی خودکمی‌بینی و کاهش اعتماد به نفس را در آنها برطرف می‌کند. خریدن لباس‌های گرانقیمت، کیف ها و کفش‌های با برندهای مختلف و حتی لوازم غیر لازم برای خانه ،زمینه ای است که این افراد گمان کنند به حدی از آرامش و سکون روانی رسیده اند.
این در حالی است که صرف بخشی از درآمد ماهانه به خریدهای غیرضروری نه تنها مشکل اینگونه افراد را حل نخواهد کرد، بلکه با به وجود آوردن احساس یأس و ندامت از خرید این مشکلات تشدید خواهد شد.
در برخی افراد خرید کردن راهکاری برای خودنمایی است، این افراد تصور می‌کنند خرید اجناس غیرضروری و ولخرجی خودکمی‌بینی و کاهش اعتماد به نفس را در آنها برطرف می‌کند.

خرید کردن را یکی از ابزار ضروری در تأمین نیازهای اولیه مانند خوراک و پوشاک و ارضای نیازهای روانی مانند تنوع‌طلبی، جلب توجه اطرافیان، افزایش اعتماد به نفس یا کاهش اضطراب است و توجه به الگوهای صحیح‌ خرید و مصرف یکی از مهمترین معیارهای برخورداری از بهداشت روانی و زندگی سالم می باشد. خرید شب عید دارای نکات مثبت و کارکردهای مثبتی در حوزه اجتماع است. مثلا خرید دسته‌جمعی اعضای خانواده یکی از اثرات مثبت این پدیده است. هنگامی که اعضای خانواده با یکدیگر به خرید می‌روند افراد بیشتر به سلایق یکدیگر پی برده و مهرورزی و همدلی میان آنها افزایش پیدا می‌کند.اما در مقابل این نکات مثبت نکات منفی مانند چشم و هم چشمی و رقابتهای ناسالم،خرید براساس تبلیغات و خرید برای خودنمایی از مهم ترین آسیبهایی است که کارکردهای مثبت اجتماعی خرید شب عید را تهدید می کند.

به منظور خرید اقتصادی کارهای متعددی باید انجام گیرد:
نکته اول این است که بدانید برای چه به خرید می‌روید. از قبل مشخص کنید که چه اقلامی را برای خرید نیاز دارید یا به عبارت ساده لیست خرید داشته باشید تا هنگامی که وارد فروشگاه می‌شوید با دیدن هر کالای غیر لازمی برای خرید آن هیجان زده نشوید. خرید از فروشگاه های بزرگ با لحاظ کردن این شرایط بسیار به صرفه تر است زیرا در این نوع فروشگاه‌ها اغلب مواد غذایی ارزان‌تر هستند. دقت کنید اگر کالایی در این نوع فروشگاه‌ها تخفیف خورده در صورت نیاز خریداری شود. لزوماً به دلیل اینکه فرضاً شکلات‌ها تخفیف دارند آن‌ها را نخرید.
نکته دوم اینکه خرید ارزان‌تر را فدای کیفیت نکنید هرگز هنگامی که برای خرید می‌روید قیمت را فدای کیفیت نکنید زیرا همیشه هم ارزان خریدن به صرفه نیست گاهی اوقات اقلام با کیفیت از قیمت نسبتاً بالاتری هم برخوردارند. خودتان را گول نزنید اگر چرخ خرید شما پر از اقلام ارزان قیمت است که با همان بودجه اولیه تهیه شده‌اند هرگز اقتصادی خرید نکرده‌اید؛ بلکه در این حالت کیفیت را فدای قیمت کرده و کالای بی مورد هم زیاد خریده‌اید. در آخر با یک رژیم خود را متعادل کنید.

اشتراک‌گذاری
8 نظر
  1. من اگه لاغر بشم کلی لباس برای عید دارم !!!!!!!! اگه لاغر نشم حداقل ۲ میلیون خرج دارم !!!!!!!!!!

  2. تو این وضعیت اقتصادی مگه چقدر میشه خرید کرد؟ خودم که ۳ ساله خرید نکردم اگه قرار باشه خرید کنم برای دخترام وسایلهای ضروری می خرم در حد چند تا تیکه لباس از فروشگاههای نزدیک خونه

  3. ما تو مشهدیم .«الماس شرق» یه مجموعه تجاری و تفریحیه که می تونه یه روز شاد برای کل خونواده بسازه، در این مجتمع با یه تیر دو نشون میزنین، هم خرید و گردش با نمای آبنمای زیبا و بلند مجتمع و هم بازی. «الماس شرق» تلفیقی از ساختار معماری سنتی و مدرن و هندسه منحصر به فرده که گنبد بزرگ و بسیار قشنگش، شبیه به الماس تراشیده شده ست. این مجموعه ۱۲۰۰ مغازه دیدنی داره به اضافه شهربازی، سینما پنج بعدی، رستوران، آکواریوم و سرزمین عجایب. درضمن اینجا جزء مراکز لوازم خانگی و تفریحی خوب به حساب میاد.

  4. مجتمع تجاری کورش تو بزرگراه ستاری تهران هم خوبه. برای کسانی که غرب هستن. همه چی داره ولی خیلی ارزون نیست.

  5. فروشگاههای اینترنتی معتبر هم واسه خرید بی دردسر خوبه البته برای خریدهایی که احتیاج به سایز دقیق نداره مثل مانتو پانچو ، دکوری ، لباسهای آزاد، روسری …..

  6. برای بچه ها جمهوری خوبه و واسه بزرگترها هم یکم اونورترش چهارراه ولی عصر بدک نیست.

  7. با این درآمدهای ناچیز کارمندی مگه میشه خرید کرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  8. سلام خانوما اگه پارچه گیپور مجلسی با قیمت کم یا بدلیجات مشابه طلاخواستین واستون میتونم پست کنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *