اگر شش ماه است که برای بارداری اقدام کردهاید و از هیچ روش جلوگیری استفاده نمیکنید اما هنوز بارداری اتفاق نیفتاده و خیلی نگران نازایی هستید، دکتر مریم خادم، متخصص زنان و زایمان در این باره توضیحات لازم را میدهد.
بررسی نازایی باید با آزمایش نطفه همسر آغاز شود
طبق تعریف «نازایی»، اگر زوجی به مدت یک سال نزدیکی بدون جلوگیری داشته باشد اما بارداری اتفاق نیفتد، در این صورت احتمال نازایی وجود دارد. در صورتی که خانمی ۲۵ سال دارد و بعد از شش ماه تلاش برای بارداری به نتیجه مثبت نرسیدهاند، بعد از شرح حال و معاینه نرمال، تنها باید فرصت بیشتری به وی برای بارداری داده شود چون سن او تنها ۲۵ سال است. این گروه از زنان باید از نگرانی دست بردارند و استرسی نداشته باشند، چراکه استرس خود به تنهایی میتواند بر عادت ماهیانه و تخمکگذاری اثر منفی بگذارد. ضمن اینکه اطرافیان و همسر فرد نیز باید از کنجکاوی بیمورد و ایجاد استرس برای او پرهیز کنند و بر عکس با ایجاد محیطی آرامشبخش از آثار منفی استرس در ایجاد ناباروری بکاهند. اما در صورتی که سن زنان بالای۳۰ سال باشد و بعد از شش ماه نزدیکی بدون جلوگیری بارداری رخ ندهد، این مساله باید بلافاصله مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد.
بررسی نازایی باید با آزمایش نطفه همسر آغاز شود چراکه علت تقریبا نیمی از موارد نازایی مرد است نه زن. اگر در آزمایش نطفه همسر مشکلی دیده شد، فرستادن مرد به نزد متخصص اورولوژی برای معاینه بیضهها و در صورت واریکوسل انجام جراحی میتواند مفید باشد. (اگرچه هنوز قطعی نیست که ترمیم واریکوسل بتواند در بهبود نطفه نقش داشته باشد). ترک سیگار، الکل یا مواد مخدر نیز بسیار کمککننده است. اگر هیچ یک از موارد فوق نتوانست پارامترهای نطفه را بهبود بخشد، با گزینه IVF هنوز تا حداكثر هر بار احتمال ۳۸ درصد بارداری وجود دارد.
متاسفانه به دلیل هزینه بالای روش فوق، انجام آن محدود به موارد شکست آییوآی یا اندک بودن میزان اسپرم میشود. در موارد نازایی مرد که سطح اسپرمها صفر یا نزدیک به صفر است، باید نمونهبرداری مستقیم از بیضه یا اپیدیدیم انجام شود. در صورت شکست همه این روشها، استفاده از «جنین اهدایی» و انجام ICSI مدنظر قرار مىگیرد.
در صورت اطمینان از سالم بودن نطفه، میتوان بررسیهای مربوط به خانم را شروع کرد که شامل آزمایش هورمونی، سونوگرافی و عكس رنگى است. شرح حال دقیق از منظم بودن عادت ماهیانه، علایم پرمویی، وزن زیاد، مشکلات تیرویید و معاینه لگنی نیز جزو ضروریات است.
منبع خبر : سلامانه