علایم شایع کم کاری تیروئید در بارداری + درمان/ کم کاری تیروئید و سقط جنین!

متخصص بیماری‌های غدد با اشاره به اینکه بسیاری از بیمارانی که تیروئیدشان بیش‌ از حد فعال شده است، درجاتی از کاهش وزن را تجربه می‌کنند، گفت: شناخت بیماری‌های مربوط به غده تیروئید در دوران بارداری کمک بزرگی به جنین و مادر می‌کند.
 مهدیار زمان زاده در ارتباط با پرکاری تیروئید اظهارداشت: از آنجا که متابولیسم پایه در بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید افزایش می‌یابد، در واقع بسیاری از بیمارانی که تیروئیدشان بیش‌ از حد فعال شده است، درجاتی از کاهش وزن را تجربه خواهند کرد.

وی با اشاره به اینکه میزان این کاهش وزن با شدت فعالیت غده تیروئید در ارتباط خواهد بود، گفت: بنابراین، اگر غده تیروئید بیش‌ از حد فعال شود، متابولیسم پایه افزایش می‌یابد و افراد برای حفظ وزن موجود خود به کالری بیشتری نیاز خواهند داشت.

متخصص بیماری‌های غدد گفت: اگر شخصی کالری مصرفی خود را برای جبران کالری اضافی سوزانده شده، افزایش ندهد، دچار کاهش وزن خواهد شد.

زمان زاده اضافه کرد: بارداری گاهی مشکلاتی برای مادر خواهد داشت که باید تحت کنترل قرار گیرد.یکی از مهم‌ترین مشکلات بارداری کم کاری تیروئید است که باید درمان شود تا زایمان با موفقیت انجام گیرد.

وی افزود: زایمان زودرس، مسمومیت باردرای، سقط جنین، فشار خون ناشی از بارداری، اختلالات رشد در کودک، آسیب‌های مغزی، کاهش آهن بدن و افزایش فشار خون از عوارض کم کاری تیروئید در زنان باردار به شمار می‌رود.

متخصص بیماری‌های غدد و داخلی با بیان اینکه شناخت علائم و بیماری‌های دوران بارداری کمک بزرگی در زایمان و نیز حفظ سلامت شخصی خواهد داشت، افزود: بدون شک از اختلالات تیروئید در زمان بارداری آگاه هستید، توصیه می‌شود که قبل از بارداری تست تیروئید را انجام دهید و از وضعیت خود با خبر باشید.

زمان زاده با اشاره به اینکه کم کاری تیروئید یکی از عوارضی است که می‌تواند جان مادر و فرزند را به خطر بیندازد.در چنین حالتی مراجعه به پزشک و کنترل هورمون الزامی است، گفت: متخصص غدد به صورت مرتب به بیمار کمک می‌کند تا بیماری فرد تحت کنترل باشد همچنین علاوه بر تجویز دارو، به فرد باردار توصیه می‌کند که هر شش هفته یک بار آزمایش تیروئید بدهد تا میزان هورمون تیروئید در خون مشخص شود. 

علایم شایع کم کاری تیروئید در بارداری
– خستگی زیاد در بارداری
– فقدان توجه کافی
– افزایش وزن غیر عادی
– اختلالات خواب خانم باردار
– درد مفاصل
– ضعف عضلانی
– نفخ و احتباس آب در بدن
– افتادگی پلک
– پف و ورم صورت
– یبوست
– خشکی پوست
– کاهش نبض
– انقباض های عضلانی
– گیجی
– صدای خشن

تمام علایم ذکر شده در همه افراد وجود ندارد و افراد مختلف متناسب با وضعیت خود، به برخی از این علایم مبتلا می شوند.

درمان کم کاری تیروئید در بارداری
– پس از آنکه فرد به پزشک متخصص غدد مراجعه کرد، پزشک بر اساس نتایج آزمایشات او، دارو درمانی را برای مادر آغاز می کند.

– به دلیل اینکه در کم کاری تیروئید، هورمون تیروئید به مقدار کم در خون ترشح می شود، باید اقدامات دارویی در جهت افزایش این هورمون در خون انجام گیرد. معمولا دوز این دارو در دوران بارداری کمی بیش از حالت عادی می باشد، زیرا نیاز به این هورمون در طی این دوران افزایش می یابد.

– متخصص غدد علاوه بر تجویز دارو، به فرد باردار توصیه می کند که هر شش هفته یک بار آزمایش تیروئید بدهد تا میزان هورمون تیروئید در خون مشخص شود و اگر لازم باشد دوز دارو را تغییر دهد.

– رژیم غذایی و ورزش کافی طبق دستور پزشک برای مادران عزیز می تواند برای درمان کم کاری تیروئید مفید باشد.

تذکرات مهم
۱- مادرانی که قبل از بارداری به کم کاری تیروئید مبتلا بوده اند و یا در حین بارداری دچار کم کاری تیروئید شده اند، باید دقت کنند که هر شش هفته یک بار، آزمایش تیروئید بدهند تا مطمئن شوند مقادیر هورمون های تیروئید در بدن آنها در حد طبیعی است و باید درمان را تحت نظر پزشک متخصص غدد پیگیری کنند.

۲- اگر خانم بارداری متوجه افزایش وزن غیر طبیعی خود در این دوران شد، باید به کم کاری تیروئید شک کند، حتی اگر سابقه مشکلات تیروئید را از قبل نداشته باشد.
اگر در بارداری اول به کم کاری تیروئید مبتلا شدید، احتمال اینکه در بارداری های بعدی هم به آن مبتلا شوید بسیار زیاد است
۳- در طول چند ماه اول بارداری، جنین به هورمون های تیروئید مادر بسیار وابسته می باشد و هورمون های بدن مادر، نقش مهمی را در رشد طبیعی مغز جنین ایفا می کنند. بنابراین کمبود هورمون تیروئید، تاثیر منفی روی ضریب هوشی و فعالیت های مغزی جنین دارد و به همین دلیل است که پزشکان توصیه می کنند خانم ها قبل از اقدام به بارداری، آزمایش خون که شامل هورمون های تیروئید می باشد را انجام دهند تا اگر به مشکلات تیروئید مبتلا هستند، تحت درمان قرار گرفته و سپس باردار شوند.

۴- اگر خانمی باردار شد و از مشکلات تیروئید خود آگاه نبود، با آزمایش خونی که طی سه ماه اول بارداری انجام می دهد، می تواند به کم کاری تیروئید خود پی ببرد و اقدامات درمانی را برای جلوگیری از عوارض آن انجام دهد. در طی آزمایش خونی که در غربالگری سه ماهه اول بارداری انجام می گیرد، هورمون محرکه تیروئید که از غده هیپوفیز ترشح می شود اندازه گیری می گردد. اگر بالاتر از حد طبیعی بود، یعنی فرد به کم کاری تیروئید مبتلا می باشد.

۵- اگر در بارداری اول به کم کاری تیروئید مبتلا شدید، احتمال اینکه در بارداری های بعدی هم به آن مبتلا شوید بسیار زیاد است. بنابراین تمام نکات گفته شده را قبل از بارداری بعدی و حین بارداری انجام دهید.
با تشخیص و درمان به موقع کم کاری تیروئید، هیچ مشکلی برای نوزاد ایجاد نخواهد شد.

۶- کم کاری تیروئید و سایر بیماری های غیرواگیر، به علت طولانی بودن دوره درمان، نیاز به همکاری مستقیم و مستمر با پزشک معالج دارد تا به خوبی کنترل شوند. بنابراین مادران باردار باید به طور منظم به پزشک غدد مراجعه کنند و به توصیه های او عمل نمایند.

منبع خبر : میزان

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *