احتمال عود واریکوسل در کدام روش جراحی کمتر است؟/ عوارض بعد از عمل واریکوسل/ درجات مختلف واریکوسل به چه معناست؟

بيماری واريکوسل يا واريسی شدن عروق بيضه در ۱۰درصد مردان بالغ مشاهده می گردد و شايعترين عامل ناباروری مردان می باشد و تنها درمان قطعی آن جراحی می باشد. نوع شديد يا درجه ۳ آن معافيت دائمی پزشکی از خدمت سربازی خواهد داشت.

بيماری واريکوسل چيست ؟
واريکوسل يا واريسی شدن عروق بيضه شايعترين بيماری مردان پس از بلوغ می باشد و ۱۰درصد مردان بالغ به آن مبتلا می باشند. واريکوسل شايعترين عامل ناباروری مردان می باشد. سن شروع بيماری معمولا در زمان بلوغ و يا بلافاصله پس از بلوغ می باشد ولی در سن کمتر يا سن بالا نيز ممکن است ايجاد گردد.

عامل ايجاد بيماری واريکوسل چيست ؟
بيماری واريکوسل با واريسی شدن و گشادشدن عروق وريدی (سياهرگهای) بيضه ظاهر می گردد که در دو گروه اوليه و ثانويه تقسيم بندی می گردد. در نوع اوليه، هيچ عامل ايجادکننده مشخصی وجود ندارد، گرچه تئوری اشکال در دريچه های لانه کبوتری وريدهای بيضه، طولانی بودن مسير اين وريدها و احتمال اثر فشاری ساير عروق و احشاء شکمی مطرح می باشد ولی هنوز علت مشخصی برای آن ثابت نشده است. اين نوع عامل عمده واريکوسل است و ۹۰درصد در سمت چپ می باشد. نوع ثانويه که بدنبال وجود عامل مشخص ايجادکننده انسداد در عروق داخل شکم ايجاد مي گردد درصد کمی از واريکوسل ها را شامل میشود و علت ايجادکننده آن غالبا توده های شکمی، بخصوص تومورهای بدخيم می باشد که تشخيص آن مهم و حياتی است.

علائم بيماری واريکوسل چيست ؟
بيمار ممکن است با شکايت بزرگی، يا عدم تقارن بيضه ها، يا درد بيضه، و يا پس از ازدواج، با ناباروری مراجعه کند. ولی شايعترين فرم آن، بدون علامت، و بطور اتفاقی، حين معاينه، متوجه آن می گردند. درمعاينه، بزرگی و تورم عروق بيضه، بخصوص در سمت چپ مشهود است و درحالت ايستاده، و يا افزايش فشار شکمی تشديد می يابد و در حالت خوابيده از بين می رود (درصورتيکه تورم عروق درحالت خوابيده از بين نرفت، بايستی به نوع ثانويه آن شک کرد.)

افتراق واريکوسل ازنظر شدت بيماری :

بيماری واريکوسل ازنظر شدت به ۳ درجه تقسيم بندی می گردد. در نوع درجه ۱ اتساع عروق فقط حين فشار شکمی در لمس توسط پزشک قابل لمس، و تشخیص می باشد.

در نوع درجه ۲ با فشار شکمی، اتساع عروق، قابل مشاهده می گردد.

و در نوع درجه ۳ حتی بدون فشار شکمی، اتساع عروق، درحالت ايستاده قابل مشاهده می باشد. لازم به ذکر است نوع درجه ۳ آن ازنظر قانون خدمت سربازی در ايران معافيت دائم و انواع درجه ۱ و ۲ معافيت از رزم خواهد داشت.

امتيازات روش ميکروسرجری نسبت به روش معمولی واريکوسلکتومی چيست ؟

در روش ميکروسرجری با توجه به استفاده از ميکروسکوپ حين جراحی و بزرگنمايی جراح، قادر است با دقت بيشتر وريدها را از شريان ( سرخرگ ) و عروق لنفاتيک ( عروق برنده آب ) جدا کند و فقط وريدها را مسدود نمايد.

همچنين وريدهای با سايز کوچک را که استعداد واريسی شدن در آينده دارد و منشاء عود واريکوسل درآينده خواهد بود. در روش جراحی معمولی قابل تشخيص نمی باشد درحاليکه در روش ميکرسرجری بدليل بزرگنمايی ۶-۴ برابر توسط ميکروسکوپ، جراح قادر است اين وريدهای کوچک را نيز مشاهده کند و از عروق لنفاتيک و شريان مجزا نمايد و مسدود کند.

در نتيجه شانس عود واريکوسل در اين روش بسيار کمتر و حدود نيم درصد ( يعنی موفقيت ۵/۹۹ درصد ) می باشد همچنين بدليل قابليت بهتر در تمايز شريان و لنفاتيک و حفظ آنها احتمال آتروفی بيضه بدنبال جراح و يا ايجاد هيدروسل ( آب آوردگی بيضه ) بسيار نادر می باشد.

آيا واريکوسلکتومی عارضه ای دارد ؟

درجواب بايستی گفت که هر اقدام پزشکی احتمال عارضه دارد همانگونه که عدم درمان واريکوسل نيز احتمال بروز عارضه دارد.

عوارض واريکوسلکتومی شامل :

۱- احتمال عود واريکوسل که در روش معمولی و سنتی واريکوسلکتومی ۲۵% – ۵% ذکر شده و در روش ميکروسرجری نيم درصد می باشد.

۲- ايجاد هيدروسل ( آب آوردگی بيضه ) که احتمال آن در روش معمولی جراحی واريکوسلکتومی ۱۵- ۵ درصد و در روش ميکروسرجری بسيار نادر گزارش شده است.

۳- عارضه سوم احتمال آتروفی بيضه که در روش جراحی معمولی کمتر از ۳% و در روش ميکروسرجری بسيار نادر گزارش شده است. ( اينجانب طی حدود ۷۰۰ مورد واريکوسلکتومی ميکروسرجری که انجام داده ام ۴ مورد عود و هيچ مورد هيدروسل يا آتروفی نداشته ام. در حاليکه بيش از ۲۰۰ مورد از اين بيماران، مواردی بوده اند که قبلا در مراکز مختلف تحت عمل واريکوسلکتومی به روش معمولی قرار گرفته بودند ولی واريکوسل برطرف نشده بوده و يا عود کرده بود که مجددا تحت عمل واريکوسلکتومی ميکروسرجری قرار گرفتند و موفق بوده است.)

آيا عمل جراحی واريکوسلکتومی منجر به معلوليت يا ناباروری مي گردد ؟

اين سؤالی است که بسياری از بيماران قبل از جراحی سؤال می کنند و درجواب بايستی گفت که عمل واريکوسلکتومی جهت درمان يا جلوگيری از ناباروری انجام می گردد و خود منجر به ناباروری نمی گردد و پس از جراحی نيز فرد می تواند به فعاليتهای عادی روزمره و انجام ورزش و کار بطور معمول و قبل از جراحی بازگردد. لذا معلوليتی ايجاد نمی کند. 

اشتراک‌گذاری
3 نظر
  1. ببخشید من ۲ ساله عمل کردم تا الانم درد میاد دیگه خیلی درد میاد نمیدونم چی کنم راهنمایی لطفا؟

    1. تا دیر نشده حتما به دکتر ارولوژی مراجعه کن چون درد بیضه از وجود واریکوسل و کاری که انجام میدی هست سعی کن کارهای سنگین تر انجام ندی خیلی مواظب خودت باش

  2. سلام خسته نباشید
    من حدود یک ماه هست که واریکوسل چپ گرید ۳ داشتم عمل کردم الان هم بیضه چپ و هم راست وریدهای احساس میکنم که بیش از اندازه متورم شدند ایا امکان دارد عود واریکوسل باشد ؟؟؟ با چیز دیگه. چطور دقیق مطمعن بشم عود کرده یا نه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *