یکی از مشکلات شایعی که ممکن است برای مادران باردار در طول دوران بارداری ایجاد شود، عفونت قارچی واژن می باشد. اگر زنی قبل از دوران بارداری به این عفونت مبتلا شده باشد، ممکن است در طول دوران بارداری هم به آن مبتلا شود.
عفونت زنان
به زنان باردار توصیه می شود که علایم عفونت قارچی واژن را بشناسند و به محض مواجهه با آن، سریعا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند.
علایم عفونت قارچی واژن شامل موارد زیر می باشد :
۱- ترشحات واژن: یکی از شایع ترین علایم عفونت قارچی در طول دوران بارداری، ترشحات سفیدرنگی است که از ناحیه واژن خارج می شود. هم چنین ممکن است به رنگ سبز یا زرد هم باشد. مقدار این ترشحات می تواند زیاد یا کم باشد.
۲- خارش و سوزش: ناحیه تناسلی این بانوان معمولا متورم می باشد و در طول بارداری احساس خارش و سوزش در این ناحیه دارند. سوزش این ناحیه ممکن است شدید شود و شدت سوزش در هنگام رابطه جنسی با همسر و ادرار کردن بسیار بدتر می شود.
۳- بوی واژن: موقع عفونت قارچی، بوی نامطبوعی ایجاد می شود. البته بوی نامطبوع واژن و یا ترشحات واژن، در بیماری هایی نظیر واژینوباکتریال نیز دیده می شود. آزمایش ترشحات توسط پزشک متخصص، در تشخیص قطعی و دقیق بیماری به پزشک کمک می کند.
ترشحات طبیعی واژن در زنان را نباید با عفونت قارچی اشتباه گرفت. ترشحات طبیعی شبیه ترشحات زنان قبل از قاعدگی می باشد. اگر در مورد طبیعی یا غیر طبیعی بودن این ترشحات شک دارید، با پزشک خود مشورت نمایید.
پیشگیری از عفونت قارچی واژن در دوران بارداری
۱- بانوان باید به خشک و تمیز بودن واژن خود در تمام طول زندگی، بویژه در دوران بارداری توجه کافی داشته باشند.
۲- برای خشک کردن ناحیه واژن، از دستمال تمیز استفاده کنید و از جلو به عقب خشک کنید تا میکروب های ناحیه عقب به جلو وارد نشوند.
۳- در دوران بارداری از لباس زیر نخی و شلوار گشاد استفاده کنید تا هوا به خوبی در این ناحیه جریان داشته باشد.
۴- مصرف یک لیوان ماست برای کاهش ابتلا به عفونت قارچی بسیار مناسب است.
اهمیت درمان عفونت قارچی حین بارداری
اگرچه امکان درمان طبیعی عفونت قارچی واژن در دوران بارداری وجود دارد، اما به دلیل اهمیت این دوران بهتر است مادران مبتلا تحت نظر پزشک متخصص زنان به درمان این بیماری بپردازند و اگر مایل باشند راه های طبیعی درمان را هم در منزل انجام دهند.
درمان عفونت قارچی واژن در بارداری بسیار مهم است، زیرا سلامت جنین مطرح است و احتمال به دنیا آمدن نوزاد بیمار از مادر مبتلا بسیار بالاست. عفونت قارچی واژن در مادر، به صورت مشکلاتی در دهان و پوست نوزاد بروز می کند. بثورات پوستی در این نوزادان به سختی درمان می شود.
درمان عفونت قارچی در بارداری
– خوردن ماست به این دسته از بیماران توصیه می شود.
– همچنین می توانید در ناحیه واژن خود کمی ماست بمالید. ماست حاوی موادی است که عفونت های قارچی را از بین می برد. روزانه چند قاشق ماست به این ناحیه بمالید و بگذارید تا خشک شود و سپس آن را بشویید و خشک کنید.
ماست استفاده شده باید از نوع ساده باشد و باید از مصرف ماست با طعم های مختلف مثلا ماست موسیر و ماست بادنجان پرهیز کرد.
– مصرف چند حبه سیر و یا قرص سیر بسیار مفید می باشد. سیر هم مانند ماست، عفونت های قارچی واژن را از بین می برد.
– خوردن زغال اخته و یا آب قره قروت برای از بین بردن عفونت قارچی مناسب می باشد.
– مادران بارداری که به عفونت قارچی واژن مبتلا هستند، باید مصرف موادغذایی شیرین و قند و شکر را کاهش دهند. مصرف قند و شیرینی ها، رشد قارچ ها را سریع تر و بیشتر می کند.
– استفاده از کرم های ضد قارچ با تجویز پزشک متخصص، برای از بین بردن عفونت قارچی مناسب است.
– چند قطره روغن درخت چای را در یک لیوان آب بریزید و سپس تامپون را به این مواد اغشته کنید و وارد ناحیه واژن کنید. اگر این کار را چند روز و روزی سه مرتبه انجام دهید، عفونت قارچی از بین خواهد رفت.
– استفاده از سرکه سیب : ناحیه واژن را با سرکه سیب شست و شو دهید.
– استفاده از عسل : مقداری عسل ار به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به ناحیه واژن خود بمالید تا علایم بیماری تسکین یابد. سپس عسل را پاک کنید و واژن را به خوبی بشویید.
نکات مهم
– معمولا در دوران بارداری از داروهای خوراکی برای از بین بردن عفونت قارچی استفاده نمی شود، مگر در شرایط خاص که پزشک تجویز کند، زیرا احتمال جذب و وارد شدن آن به بدن جنین و اثرات سوء آن بر جنین وجود دارد.
– حتی قبل از استعمال موضعی از مواد بالا مثل ماست و عسل و روغن درخت چای نیز با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا ضرری برای شما نداشته باشند.
– هنگام ابتلا به عفونت قارچی واژن و کمی پس از بهبودی، نباید برای تمیز کردن واژن از دوش واژینال استفاده کنید، زیرا استفاده از آن در دوران بارداری بسیار خطرناک است.
– هنگام ابتلا به عفونت قارچی واژن در بارداری از رابطه جنسی با همسر خود پرهیز کنید، زیرا وضعیت بیماری تان را بدتر می کند.
– هنگام استفاده از تامپون در بارداری دقت کنید و از پزشک خود اجازه لازم را کسب کنید. در ماه های ابتدایی بارداری و در برخی زنان، استفاده نادرست از تامپون، مشکلاتی از جمله خونریزی را ایجاد می کند.