“ادم” یا “ورم دست و پا” در ماههای آخر بارداری/ پیشگیری و درمان

به چه دليل مچ ها و انگشتان پاهاي من اينقدر متورم است؟

آن چيزي كه شما تجربه مي كنيد ادم ناميده مي شود كه يك واژه متداول در پزشكي و به معناي تجمع مايع در بافتها مي باشد. اين طبيعي است كه شمادرجاتي از اين تورم را در دوران حاملگي تجربه كنيد زيرا در اين دوران بدن شما آب بيشتري را در خود نگه داشته و بعضي از تغييرات شيميائي اتفاق افتاده در خون باعث حركت مايعات به داخل بافتها مي شود.

چرا اين مايع در پاها تجمع پيدا مي كند؟

وقتي شما حامله هستيد رحم كه به تدريج بزرگ مي شود باعث ايجاد فشار بر روي وريدهاي لگني و وريد ونا كاوا ( وريد بزرگي در قسمت راست بدن كه خون اندام تحتاني را دريافت و آن را به سمت قلب هدايت مي كند) مي شود. اين فشار باعث كند شدن جريان خون و تجمع آن در اندام تحتاني شده و باعث رانده شدن مايعات از داخل وريدها به داخل بافت هاي پا و مچ پا مي شود. اين افزايش فشار با دراز كشيدن به پهلو بهبود مي يابد و از آن جائي كه وريد ونا كاوا در سمت راست بدن است، استراحت به پهلوي چپ بهتر است.

آدم بخصوص در سه ماهه سوم و به ويژه در پايان روز توجه شما را جلب مي كند و احتمالا در تابستان بدتر ميشود. بعد از تولد فرزندتان، ادم تقريبا به سرعت با دفع مايعات اضافي از بين ميرود در نتيجه ممكن است شما متوجه افزايش ادرار يا تعريق زياد خود در روزهاي اول بعد از زايمان شويد.

چه زماني بايد نگران وجود ادم شد؟

مقداري ادم در اطراف مچ پاها و پاها در دوران حاملگي طبيعي است. شما ممكن است كه ادم خفيفي در دستها داشته باشيد. اما هر زمان كه متوجه ورم صورت يا پف كردن اطراف چشمها شديد يا اگر ادم دستهاي شما بيشتر شد يا اگر متوجه ادم بيش از حد يا ناگهاني در پاها و مچ پاهاي خود شديد با پزشك خود تماس بگيريد. اينها ممكن است علامتي از پرهاكلامپسي باشد كه يك مشكل جدي پزشكي است. از طرفي هر گاه متوجه شديد كه يكي از پاهاي شما بيشتر از ديگري ورم كرده، يا اگر درد يا حساسيتي را در رانها يا ساق پاهاي خود احساس كرديد با پزشك خود تماس بگيريد. 

چه كار مي توانم بكنم تا ادم را كاهش دهم؟

• هر وقت كه مي توانيد پاها را بالا بگذاريد. سر كار در زير ميز يك چهارپايه كوچك يا چند تا كتاب كه روي هم چيده شده اند مي تواند كمك كننده باشد. در خانه هر زمان كه مي توانيد به پهلوي چپ دراز بكشيد. همچنين در هنگام نشستن پاها و مچ پاها را روي هم نياندازيد.
• گه گاه در هنگام نشستن پاهاي خود را بكشيد. براي اين كار پايتان را صاف كنيد، پاشنه پا را كشيده و انگشتان پا را به طرف ساق پا خم كنيد تا عضلات ساق پا كشيده شوند. مچ پاها را بچرخانيد و انگشتان پاهايتان را تكان دهيد.
• بين نشستن ها و ايستادن هاي خود استراحت كنيد. قدم زدن حتي يك مسافت كوتاه باعث به جريان افتادن خون مي شود.
• كفشهاي راحتي بپوشيد كه فضاي كافي براي پاهاي متورم شما دارند. از پوشيدن جورابهائي كه بندهاي سفت در اطراف رانها و مچ پاها دارند اجتناب كنيد.
• جوراب هاي ساپورت حاملگي كه تا كمر بالا مي آيند بپوشيد. قبل از اينكه صبح از تخت بلند شويد آنها را بپوشيد تا تورم اصلاً اتفاق نيفتد.
• به مقدار كافي آب بنوشيد. در كمال تعجب، اين كار باعث كاهش تجمع آب در بدن مي شود.
• به طور مرتب ورزش كنيد، به خصوص راه رفتن، شنا كردن و يا دوچرخه سواري. يا در يك كلاس تمرينهاي اروبيك (هوازي) در آب شركت كنيد. بودن در آب باعث كاهش تورم در شما مي شود، به خصوص اگر سطح آب تا حدود شانه هاي شما باشد.
• خوب غذا بخوريد و از خوردن غذاهاي با ارزش غذائي پايين بپرهيزيد.
سعي كنيد كه روحيه شما پايين نيايد. اگر چه مچ هاي ورم كرده پا باعث مي شود كه احساس زيبا نبودن تشديد شود، اما به ياد داشته باشيد كه ادم يك وضعيت موقتي است كه بعد از تولد فرزندتان خيلي زود از بين مي رود. 

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. چه موقع ورم بارداری از بین می رود؟
    حدود ۲۴ ساعت پس از زایمان، بیشتر زنان متوجه افزایش ورم در پاها می‌شوند. به یاد داشته باشید که آنچه شما تجربه می‌کنید طبیعی است و سعی کنید بیش از حد نگران آن نباشید. اگر می‌توانید پاهای خود را بالا بگذارید تا این ورم زودتر کاهش یابد. به مرور زمان و طی چند روز پس از زایمان ورم از بین می‌رود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *