تهوع بارداری چه زمانی از بین می رود؟

در اكثريت موارد حالت تهوع و استفراغ و بيماري صبحگاهي پس از هفته چهاردهم بارداري یا همان سه ماهه دوم بارداری بدون هيچ درماني برطرف مي‌شود.

علت چيست؟

يك تئوري قديمي مي‌گويد بيماري صبحگاهي زنان باردار درواقع نوعي حالت تطابق فيزيولوژيك و مربوط به دوران قبل از زندگي مدرن است. طبق اين نظريه اين حالت مربوط به زماني است كه انسان‌ها بيشتر غذاها را به‌صورت خام مي‌خوردند و درنتيجه احتمال ورود باكتري به بدن بسيار بالا بود و اين استفراغ‌ها در واقع مكانيسم دفاعي بدن زنان باردار براي جلوگيري از ورود باكتري‌ها و ميكروارگانيسم‌ها به بدن جنين به‌خصوص در هفته‌هاي اول كه سيستم دفاعي جنين اصلا شكل نگرفته، بود  اما بسياري از پزشكان چنين فرضيه‌اي را قبول ندارند و آن را رد مي‌كنند.

شايد مقصر بوي غذاست

از لحاظ فيزيولوژيك هنوز دليل واضح و مشخصي براي بروز بيماري صبحگاهي پيدا نشده است. دركل به‌نظر مي‌رسد كه مركز بروز تهوع و استفراغ در مغز طي بارداري و به‌خصوص در هفته‌هاي اول آن تحريك شود و اين حالت رخ بدهد. اين امر شايد ناشي از اين باشد كه در دوران بارداري، ميزان برخي هورمون‌ها (مثلا استروژن) در خون مادر بالا برود و اين هورمون‌ها روي مركز استفراغ مغز تاثير مي‌گذارد و آن را تحريك مي‌كند. البته از لحاظ فيزيولوژي مي‌توان ۲علت ديگر را هم براي اين حالت درنظر گرفت؛ يكي افزايش حس بويايي كه مي‌تواند باعث افزايش حساسيت و رفلكس واكنشي تهوع شود و ديگري هم شل شدن عضلات صاف گوارشي كه باعث مي‌شود دريچه فوقاني معده شل شود و ميزاني از اسيد معده به داخل مري بر‌گردد و اين‌گونه واكنش تهوع و استفراغ در خانم باردار فعال‌تر از افراد عادي مي‌شود.

اين توصيه‌ها را جدي بگيريد

اما چگونه مي‌توان با اين حالت ناخوشايند و حتي آزاردهنده كنار آمد؟ اينجا ما راه‌هاي مختلفي را به شما پيشنهاد مي‌كنيم كه به كار بستن همه آنها با هم مي‌تواند بسيار به شما كمك كند

تنقلات دم دست خود بگذارید

۱- سريع چيزي بخوريد: يك خانم باردار بهتر است يك ظرف كنار تختخواب خود داشته باشد كه پر از غلات كاملا سالم باشد و بلافاصله پس از بيدار شدن از اين ظرف چندتايي بخورد. اينكه بلافاصله پس از بيدار شدن مقدار كمي ماده غذايي وارد معده خود كنيد، مي‌تواند حالت تهوع صبحگاهي را تاحدود زيادي برطرف كند.

اين رژيم غذايي به نفع شماست

۲- رژيم غذايي متعادل: شما بهتر است در اوايل دوره بارداري يك رژيم غذايي هدفمند داشته باشيد. رژيم غذايي پر از پروتئين (مثلا گوشت مرغ) و كربوهيدرات‌هاي كمپلكسي، پيچيده، (مانند غلات كامل و سبزيجات) بهترين انتخاب براي اين گروه است. اضافه كردن غذاهاي چرب ممكن است حالت تهوع و استفراغ را تشديد كند.

سوپ مرغ بهترين انتخاب

۳- پركالري‌ها به‌نفع شما نيستند: درست است كه بايد موادغذايي لازم و كافي را به جنين‌تان برسانيد، اما اين به آن معنا نيست كه غذاهاي چرب و بسيار شيرين و بسيار پركالري گزينه‌هاي خيلي خوبي براي شما باشند. اين‌گونه غذاها بيشتر حالت بيماري صبحگاهي را تشديد مي‌كنند. اگر مي‌خواهيد غذايي مناسب هم براي خودتان هم براي جنين بخوريد به سوپ مرغ فكر كنيد كه هم مايعات كافي، هم پروتئين و هم ويتامين‌ها را به مادر و فرزند مي‌رساند. درضمن خوردن غذاهاي سرد بهتر از غذاهاي گرم است چون برخي از غذاها درحالت گرم بيشتر رفلكس تهوع را باعث مي‌شوند.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *