اگر چه علت سندرم پیش از قاعدگی ناشناخته است، شواهد موجود نشان می دهد که ممکن است این سندرم با کاهش در سطح سروتونین مغزی همراه شود. جلوگیری از سندروم پیش از قاعدگی با تغییر سبک زندگی و بهبود تغذیه و ورزش سبک ممکن است.
مصرف مواد نشاسته ای می تواند عاملی در بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی باشد.
همچنین محققان مصرف روزانه ۴۰۰ میلی گرم منیزیم را سبب کاهش تنش عصبی، جلوگیری از افزایش وزن، احساس گرگرفتگی، سرگیجه، افت قند خون و سردرد مرتبط با PMC میدانند.
خانم هایی که دچار این سندرم هستند، علائمی را قبل از قاعدگی در یک بازه نزدیک به ۱۰ روز قبل از شروع پریود، تجربه می کنند. علائم پیش از قاعدگی (PMS) اغلب اوقات با شروع پریود یا چند روز بعد از شروع پریود کاملا برطرف میشوند.
کارشناسان تغییرات هورمونی، استعمال دخانیات، رژیم غذایی و پارامترهای ژنتیکی را در بروز PMS در بانوان در سنین ۲۰ الی ۴۰ سال اثرگذار میدانند.
پژوهشگران کنترل فشار خون، انجام ورزش، عدم استعمال سیگار و دخانیات و همچنین مصرف مکملهایی چون ویتامین B2 و B1 تحت نظر پزشک را در کنترل PMS مؤثر میدانند.
کارشناسان در جدیدترین پژوهشهای خود دریافتند مصرف مواد خوراکی حاوی ریز مغذی منیزیم میتواند سبب کاهش علامتهای این سندرم شود؛ ازجمله مواد خوراکی حاوی منیزیم میتوان بادام، بادام زمینی، سبزیجات دارای برگ سبز، اسفناج، برنج قهوهای و آووکادو را نام برد.
منیزیم سبب فعال شدن انتقال دهنده مواد شیمیایی در مغز و در نتیجه سبب احساس آرامش و خواب آلودگی میشود.
PMS علائم روحی و جسمی زیادی برای بانوان دارد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
علائم جسمی سندرم پیش از قاعدگی PMS چیست؟
علائم جسمی که معمولا فرد تجربه می کند، به شکل درد و سنگینی سینه ها میباشد. همچنین آکنه، تغییر عادات مزاجی ( دفع سخت مدفوع، یبوست، و دفع ناقص مدفوع )، درد در ناحیه شکم ( سفت و سنگین شدن شکم و احساس نفخ )، و علائم دیگر که در هر فرد می تواند متفاوت باشد.
علائم روحی سندرم پیش از قاعدگی PMS چیست؟
سندرم پیش از قاعدگی یا PMS علاوه برعلائم فیزیکی، علائم روحی و عاطفی نیز بدنبال دارد. اشخاصی که دچار این سندرم میشوند تمایل زیادی به گریه کردن دارند؛ خلق تنگ شده و شخص بد اخلاق میشود. همچنین فرد دچار اضطراب و استرس شده و دائما حس بیقراری دارد در نتیجه احساس افسردگی میکند.
اختلال PMMD یا دیسفوریای پیش از قاعدگی چیست و برای درمان آن چه کار باید کرد؟
متوجه شدیم که خانم هایی که دچار PMS میشوند علاوه بر اختلالات فیزیکی، شرایط روحی و روانی سختی را نیز تجربه میکنند. همانطور که توضیح دادم فرد علائم روحی متفاوتی را تجربه میکند. گاهی این علایم به حدی شدید میشود که در نهایت به افسردگی ختم میشود؛ در پزشکی به این اختلال PMMD میگویند. برای درمان این اختلال باید از مشاور روانشناس کمک گرفت. برای استفاده کردن از قرص های ضد افسردگی روان پزشک باید نظر بدهد.
درمان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS
برای سندرم پیش از قاعدگی درمان هایی پیشنهاد شده. از جمله این درمان ها میتوان به مصرف:
ویتامین E
انواع خانواده ویتامین B (ویتامین های B1 و B6)
و چند نوع دیگر از ویتامین ها
نکته مهم این است که هیچ کدام از این روش ها اثبات شده نیستند، یعنی نقش صد در صد در بهبود این سندرم را ندارند؛ مصرف این ویتامین ها در بعضی از اشخاص موثر هست و در دیگران تاثیر خاصی ندارد.
در واقع نهایت کاری که پزشکان برای این خانم ها می توانند بکنند، تغییر عادات غذایی است؛
تغذیه مناسب برای رفع سندرم پیش از قاعدگی
عادات غذایی سالم در درمان PMS بسیار موثر است. به بانوانی که دچار سندرم پیش از قاعدگی هستند راهکارهای زیر را پیشنهاد میکنم:
کاهش مصرف کافئین قهوه و نسکافه.
کاهش مصرف افزودنی های غذایی و ادویه؛ مثلا کاهش و محدود کردن مصرف نمک باعث میشود حالت نفخ، ورم و سنگینی کمتر شود.
منظم شدن زمان خواب؛ یکی از عواملی که باعث میشود علائم سندرم پیش از قاعدگی بشدت کم شود داشتن ۸ ساعت خواب روزانه مفید است.
ورزش منظم؛ علائم PMS در خانم هایی که بصورت منظم ورزش می کنند بسیار کمتر و قابل تحمل تر میشود.
خوردن وعده های غذایی سبک و کم حجم، مصرف فیبر و سبزیجات و غذا های سالم
برای درمان یا کمتر شدن درد سندرم پیش از قاعدگی یا PMS چه دارویی مصرف کنم؟
درمان دارویی تاثیر زیادی بر درمان این سندرم ندارد، اما بهترین درمان دارویی که پیشنهاد شده است داروهای ضد افسردگی SSIR است؛ از جمله این داروها میتوان به:
سرترالین (Sertraline)
سیتالوپرام (Citalopram)
اشاره کرد. در بین داروها این گروه تاثیر بیشتری بر بهبود شخص دارد.
برای درمان سندرم پیش از قاعدگی استفاده از داروهای SSIR بهتر است یا تغییر دادن سبک زندگی؟
در قدم اول ما تلاش میکنیم با تغییر سبک زندگی (Life Style) فرد روند درمان را جلو ببریم، درصورتی که پس از تغییر سبک زندگی نتیجه مطلوب حاصل نشد به درمان دارویی مراجعه میکنیم و از یکی از رده های SSIR استفاده میکنیم.
آیا سندرم پیش از قاعدگی یا PMS خطرناک است؟
به عنوان آخرین نکته باید به این دغدغه ی مهم بانوان پاسخ دهم. این سندرم هیچگونه خطر خاصی ندارد و عارضه ای در سلامتی شما ایجاد نمی کند. پس در صورتی که به این سندرم مبتلا هستید نگران نباشید.
اما کارشناسان هشدار میدهند بانوانی که دچار سندروم درد پیش از قاعدگی مشهور به PMS تا سه بار بیشتر از سایر بانوان مبتلا به فشار خون بالا هستند.
تحقیقات نشان داده است که با افزایش سن، سیکل های طبیعی افزایش و مشکلات مربوط به قاعدگی کاهش می یابد.
با توجه به شیوع بالای علایم این سندرم و پیامدهای سویی که بر عملکرد درسی و کاری ایجاد می کند لازم است در مورد این سندرم و راه های غیر دارویی کنترل علایم مذکور مانند ورزش ، دارو های گیاهی، ویتامین ها ماساژور رژیم غذایی مناسب غذایی در مدارس توسط افراد مجرب و متخصص آموزش داده شود.