علت ترس و از خواب پریدن نوزاد می تواند احساس تنهایی، اضطراب جدایی و یا بیماری باشد…
نوزادم بعضی شبها از خواب می پرد و گریه می کند و این از خواب پریدنش انگار که با ترس نیز همراه است…
علت ترس و از خواب پریدن نوزاد چیه؟
اگر نوزادتان شبها به راحتی نمیخوابد و زیاد از خواب میپرد، بایستی به دنبال دلایل این رفتار او باشید. در وهله اول ساعات چرت زدن او در روز را به گونهای تنظیم کنید که شبها نیاز به خواب طولانی مدت داشته باشد.
از سویی دیگر نیازی نیست با هر پریدن نوزاد از خواب با عجله به سمت او بدوید، گاهی اوقات پس از گذشت چند دقیقه نوزاد آرام میشود و دوباره به خواب میرود. بدین ترتیب شما عادت به خوابیدن مستقل را در او پایه گذاری میکنید.
در ادامه به برخی از دلایل رایج از خواب پریدن نوزاد اشاره میکنیم:
۱. ناراحتی جسمی یا نامناسب بودن وضعیت خواب
اگر نوزاد با گریه شدید از خواب میپرد، ممکن است دچار یک ناراحتی شده باشد. احتمال وجود هر یک از شرایط زیر را بررسی کنید:
دمای اتاق برای او خیلی سرد یا خیلی گرم است. دمای اتاق نوزاد در فصول سرد و گرم را به درستی تنظیم کنید.
تغذیه او پیش از خواب مناسب نبوده، احساس گرسنگی یا سیری بیش از حد میکند.
پوشک او خیس است و نیاز به تعویض دارد.
خوابیدن در یک وضعیت به مدت طولانی باعث گرفتگی عضلات و احساس درد شده است، چرخاندن حالت سر یا تغییر وضعیت خواب به حل این مشکل کمک میکند.
خستگی بیش از حد یا خسته نبودن کافی نیز باعث مشکلات خواب میشود. تعیین یک روال معین برای کودک بسیار مهم است، به طوریکه در ساعات بیداری فعالیت کافی داشته باشد و بازی کند تا در هنگام شب به راحتی بخوابد.
۲. احساس تنهایی و ترس و از خواب پریدن نوزاد
گاهی نوزادان احساس تنهایی و ترس میکنند. کابوس دیدن برای نوزادان تجربه نگران کنندهای است و آنها را به گریه میاندارد. به ویژه وقتی از خواب میپرند و خود را تنها در تختشان میبینند. صحبت کردن آرام با نوزاد و بیان واژههای محبت آمیز به آرامش او کمک میکند. اگر نوزاد با چشمان بسته از خواب بپرد و گریه کند، دچار وحشت زدگی در خواب (sleep terror) شده است. وحشت زدگی در خواب با کابوس دیدن تفاوت دارد و موجب اختلال در خواب می شود. در این شرایط نوزاد گریان و با چشمان بسته در تخت مینشیند و صدای شما را نمیشنود. در واقع نوزاد در حالت نیمه هشیار قرار دارد. عامل محرک وحشت زدگی در خواب مشخص نیست، اما کمخوابی و بدخوابی آن را تشدید میکند.
۳. دندان درآوردن یا بیماری
درد و بیقراری نوزاد در دوران دندان درآوردن یا بیماری موجب پریدن ناگهانی از او خواب میشود. همچنین بیماری نوزادان در شب معمولا تشدید میشود. از آنجایی که نوزاد نمیتواند با کلام، شما را از درد خود آگاه کند، شروع به گریه میکند.
گاهی اوقات نفخ موجب ناراحتی نوزاد میشود. گریههای نوزاد در این شرایط با صدای کم و ناله مانند است. نوزادی که نفخ دارد به خودش میپیچد و گریه میکند.
کولیک و دل درد یکی دیگر از عوامل گریه شبانگاهی نوزاد است. گریههای شدید ناگهانی و پیچ خوردن پی در پی از نشانههای دل درد نوزاد است.
سینوزیت مزمن و گرفتگی بینی که با سرماخوردگی تشدید شده، باعث از خواب پریدن نوزاد در شب میشود. اگر مخاط بینی نوزاد زیاد باشد، کنار چشمها و همراه اشکهای او نیز مخاط دیده میشود.
گوش درد، گلو درد و تب نیز موجب از خواب پریدن نوزاد میشود و خلق او را تنگ میکند.
البته بیشتر دلایلی که عنوان شدند، مساله خطرناکی نیستند و با درمانهای ساده دارویی رفع میشوند.
۴. اضطراب جدایی و از خواب پریدن نوزاد
نوزادانی که از اضطراب جدایی رنج میبرد نیز با مشکلات خواب دست و پنجه نرم میکنند. نوزاد از تصور اینکه پدر و مادر او را ترک کنند و در کنارش نباشند، وحشت میکند. در این شرایط از خواب پریدن شبانگاهی و ندیدن والدین مزید بر علت میشود. برای بهبود این شرایط میتوانید در طول روز با نوزاد دالی موشه بازی کنید تا پایداری اشیا را درک کند. همچنین میتوانید گاهی اوقات نوزاد را در کنار پدر یا مادر برزگش بگذارید و به کارهای شخصی تان در داخل یا خارج از خانه رسیدگی کنید.
۵. دستیابی به نقاط عطف رشدی
دستیابی به نقاط عطف رشدی، خواب نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهد. نوزادانی که مهارتهایی مانند غلت زدن، نشستن، خزیدن، بلند شدن و راه رفتن را به دست میآورند، برای مدتی دچار اختلالات خواب میشوند. دستیابی به هر یک از این مهارتها موجب برقراری ارتباطات نورونی جدید در مغز نوزاد میشود و خواب او را مختل میکند. همچنین داشتن یک روز هیجان انگیز با اتفاقات جدید نیز آرامش او را در هنگام خواب برهم میزند.
۶. گرسنگی و از خواب پریدن نوزاد
گرسنگی موجب از خواب پریدن نوزاد میشود. حتی زمانی که نوزاد به یک الگوی تغذیه ثابت عادت کرده است، بازهم ممکن است که شب هنگام از گرسنگی بیدار شود و گریه کند. اگر شیر شب نوزاد را قطع کرده اید، حتما وعدههای تغذیه او را در روز افزایش دهید. پس از شروع غذای کمکی برای نوزاد نیز وعدههای شیر را به تدریج کاهش دهید تا به یکباره دچار بحران نشود.
منبع خبر : برگرفته از setare