عامل اصلی بروز بیماری فیبروکیستیک هنوز ناشناخته است ولی تغییرات هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون در ایجاد آن بی تاثیر نیست…
برخی از خانمها در قسمت سینه تودههایی دارند که در حالت عادی مشکلی ایجاد نمیکند و به نوعی ساختار طبیعی بدن است اما در برخی موارد این تودهها به فیبروکیستیک تبدیل شده و دردسرساز میشود. بیش از نیمی از خانمها تغییرات مربوط به این بیماری را تجربه میکنند و تا حدی این تغییرات عادی است که بسیاری از افراد آن را بیماری نمیدانند.
کیستها، کیسههای پر از مایع هستند که با اتساع و گشاد شدن مجرا ایجاد میشوند. این تودهها ممکن است نرم یا سفت باشند و با فشار دست حرکت کنند.
عامل اصلی بروز بیماری فیبروکیستیک (FCC) هنوز ناشناخته است ولی تغییرات هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون در ایجاد آن بی تاثیر نیست.
علائم کیست سینه؟
علائم بیماری در افراد مختلف فرق میکند اما برخی علائم زیر شایعتر است:
• وجود تودههای ریز در پستان؛ غالبا تراکم آن در قسمت بالا و به سمت خارج پستان بیشتر است.
• احساس درد و ناراحتی در یک یا هر دو پستان که میتواند به طور ثابت و یا دورهای باشد. در برخی افراد با نزدیک شدن به دوره قاعدگی درد بیشتر میشود و در برخی دیگر در تمام طول ماه درد وجود دارد.
• وجود ترشحات از نوک پستان؛ رنگ این ترشحات میتواند زرد، سبز، خاکستری و یا قهوهای باشد.
• تورم و احتباس آب در سینه
شباهت علائم کیست سینه با سرطان_سینه، بیشتر خانمها را دچار نگرانی میکند. ولی جای نگرانی نیست چون بر خلاف تصور اغلب زنان، سرطان سینه معمولا درد ندارد. این سرطان معمولا با وجود توده_در_پستان یا زیر بغل، ترشح از نوک سینه یا فرو رفتگی، یا تغییرات پوست آن مشخص میشود. برای اطمینان از سلامت و عدم ابتلا به سرطان با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.
پیشگیری از کیست سینه ممکن است؟!
• سیگار و کافئین مهمترین عوامل تشدید کننده کیست_سینه هستند. سیگار کشیدن را ترک کنید و مصرف چای و قهوه را نیز کاهش دهید. کافئین در قهوه، چای، شکلات و نوشابه وجود دارد.
• رژیم غذایی روزانهتان را اصلاح کنید؛ چربی سم است بهتر است از غذاهای کم چرب استفاده کنید تا علاوه بر پیشگیری از این بیماری از بیماریهای قلبی و عروقی نیز در امان بمانید. ماهی را جایگزین گوشت قرمز نمایید و یا مصرف آن را افزایش دهید. مصرف نمک را کاهش دهید، استفاده بیش از حد از نمک، احتباس آب در سینهها را افزایش میدهد و موجب درد و تورم میشود.
• ورزش کنید؛ کم تحرکی، عامل بسیاری از بیماریهاست. پیادهروی، سادهترین و کم هزینهترین ورزشی است که به شما کمک میکند.
• استرس و اضطراب را از خود دور کنید. استرس علائم بیماری را تشدید میکند.
• ماموگرافی را فراموش نکنید. زنان بالای ۳۵ سال باید سالیانه ماموگرافی انجام دهند. بهتر است هفته اول قاعدگی ماموگرافی انجام دهید.
در درمان بیماری از داروهای تنظیم کننده هورمونهای زنانه برای منظم ساختن هورمونها و داروهای مسکن جهت کاهش درد ناشی از این بیماری استفاده میشود. گیاه گل مغربی نیز تا حدودی در درمان این بیماری موثر است.
با معاینه شخصی به صورت ماهیانه از سلامت سینهها اطمینان حاصل کنید و در صورت لمس توده و یا علائم دیگر آرامش خود را حفظ کرده و با متخصص مشورت کنید.