اصطلاح یائسگی در مورد مردان درست نیست زیرا مشکل به علت کاهش تستوسترون نیست هر چند که با افزایش سن ترشح تستوسترون در مردان کم می شود. دلیل در اغلب موارد سبک زندگی یا مشکلات روانشناختی است…
آیا مردان هم "یائسه" می شوند؟
بعضی مردان در دهه چهل و پنجاه زندگی دچار افسردگی، کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ و مشکلات عاطفی شوند. علائم دیگر ممکن است:
تلاطم خلق و کجخلقی و زود از کوره در رفتن
از دست رفتن حجم عضلات و کاهش توانایی در ورزش
کاهش انرژی
خستگی و کم خوابی یا بیخوابی
تمرکز کم و ضعف حافظه کوتاه مدت
اما اصطلاح یائسگی در مورد مردان درست نیست زیرا مشکل به علت کاهش تستوسترون نیست هر چند که با افزایش سن ترشح تستوسترون در مردان کم می شود. دلیل در اغلب موارد سبک زندگی یا مشکلات روانشناختی است.
مثلا کاهش میل جنسی یا اختلال نعوظ ممکن است به علت اضطراب و افسردگی باشد. در مورد اختلال نعوظ ممکن است مشکلات عروقی یا روانشناختی دخیل باشند.
مشکل روانشناختی ممکن است معمولا ناشی از مشکلات شغلی و کاری یا مشکل در روابط مثل طلاق، مشکلات مالی یا نگرانی درباره پدر و مادری سالمند باشد. در اینجا ممکن "بحران میانسالی" هم دخیل باشد، زمانی که مردان احساس میکنند به میانه زندگی رسیدهاند و از دستاوردهای زندکیشان راضی نیستند یا به این فکر میکنند با مابقی زندگی خود باید چه کنند و این ممکن است باعث اضظراب و افسردگی شود.
دلایل دیگر میتواند اینها باشد:
کم خوابی
تغذیه ناسالم
ورزش نکردن
الکل زیاد
سیگار
کم ارزش دانستن خود (low self-esteem)
بابک جوانمرد متخصص اورولوژی درباره یائسگی مردان اظهار داشت: در زمانی که هورمون مردانه در افراد کاهش پیدا میکند عارضه یائسگی سراغ مردان میآید که معمولا این عارضه بین سنین ۶۰ تا ۷۰ سال شایع است.
وی بیان کرد: عارضه یائسگی بیشتر در سنین ۵۰ سال به بالا اتفاق میافتد که این بیماری ژنتیکی و ارثی نبوده و ممکن است بر اثر عوامل مختلفی از جمله بالا رفتن سن و کاهش ترشح هورمون صورت پذیرد.
جوانمرد عنوان کرد: کاهش توان جسمی، ضعف، خستگی از جمله نشانههای بروز این عارضه محسوب میشود.
وی تاکید کرد: کاهش دانسیته استخوان یکی دیگر از عوامل بروز یائسگی در مردان محسوب میشود که با تزریق هورمون میتوان کمبود آن را به افراد جبران کرد که مساله مهم ارتباط مستقیم یائسگی با پروستات است.
این متخصص اورولوژی تصریح کرد: افراد باید با افزایش سن هر چند سال یکبار سطح ترشح هورمون مردان و دانسیته استخوانی خود را چک کنند که در صورت کمبود، هورمون جایگزین آن شود.
وی یادآور شد: عارضه یائسگی هیچ ارتباطی با دیر یا زود ازدواج کردن ندارد و این بیماری با افزایش سن شیوع پیدا میکند.
این درست است که بگوییم با افزایش سن، میل جنسی هم کاهش مییابد؟
معمولا در فرهنگ ما، مسایل جنسی و روابط زناشویی مختص دوران جوانی است و افراد پا به سن گذاشته نیاز و تمایلی به این رابطه ندارند. این در حالی است که نیازهای جنسی ربطی به سن و سال ندارد و فرد تا زمانی که زنده است، میل جنسی هم دارد. فقط با افزایش سن دچار برخی تغییرات میشود اما هرگز نه کاهش چشمگیری مییابد و نه از بین میرود.
چه عواملی در بروز این تغییرات موثر هستند؟
با افزایش سن، میزان ساخت هورمون تستوسترون (هورمون جنسی مردانه) که نقش کلیدی در نیازهای جنسی مردان ایفا میکند، کاهش مییابد و به دنبال آن نیازها و توانمندیهای جنسی نیز دچار تغییرات میشوند. در خانمها نیز با رسیدن سن یائسگی و کاهش هورمونهای زنانه (استروژن) در بدن شاهد بروز این تغییرات هستیم.
اما اینطور نیست که بگوییم صددرصد غرایز جنسی از بین میرود و اگر هم سطح این هورمونهای جنسی در خانمها و آقایان پایینتر از میانگین تعیینشده باشد میتوان این اختلال را به کمک تزریق هورمون برطرف کرد. البته علاوه بر تاثیر هورمونها در خانمها، رسیدن به سنین یائسگی و کاهش هورمون استروژن با کاهش ترشحات واژن مواجه هستیم و گاهی نیز به همین دلیل روابط جنسی با درد همراه است و این موضوع با گذشت زمان باعث کاهش میل جنسی خانمها میشود.
در عین حال نمیتوان فراموش کرد که چون انگیزه بارداری در سنین میانسالی وجود ندارد، همین مورد به ظاهر ساده در کاهش میل جنسی موثر است.