در طب سنتی ایران زردچوبه نه تنها یک ادویه غذایی که یک داروی گیاهی معجزه گر است. ولی مثل هر ماده غذایی یا دارویی وقتی زیاد مصرف شود به هر حال عوارض خاص خود را خواهد داشت. مسلما قصد ترساندن تان را نداریم. اگر زردچوبه مصرف کردید بخصوص اگر بیماری های التهابی دارید متوجه تاثیر فوق العاده آن در رفع التهابات شده اید.
زردچوبه ضد انعقاد خون است!
ماده اصلی این ادویه پرخاصیت ضد انعقاد خون است. به همین دلیل افرادی که خون رقیقی دارند یا از داروهای ضد انعقاد خون استفاده می کنند، بهتر است در مصرف زردچوبه خیلی زیاده روی نکنند. اگر داروی خاصی مثل وارفارین استفاده می کنید یا خون تان دیر بند می آید، بهتر است در مورد میزان مصرف زردچوبه با پزشک خود مشورت کنید.
مشکلات گوارشی
زردچوبه جزو معدود ادویه هایی است که حتی برای سخت ترین بیماری های گوارشی معمولا تحمل آن راحت است و مشکلی ایجاد نمی کند. ولی درصد بسیار کمی ممکن است به آن حساسیت داشته باشند. بعضی تحقیقات نشان داده افراد مبتلا به بیماری سلیاک یا حساسیت به پروتئین گندم ممکن است به زردچوبه حساسیت نشان دهند و دچار مشکلاتی در معده خود شوند.
پس افرادی که بیماری سلیاک دارند بهتر است از میزان کمی زردچوبه استفاده کنند. در صورتی که به زردچوبه حساسیت دارید از مکمل های غذایی دارویی حاوی زردچوبه به هیچ وجه استفاده نکنید. علت آن هم ژلاتین کپسول ها است که از پروتئین گندم تولید می شود و باعث ایجاد حساسیت می شود.
خطرات مصرف بیش از حد زردچوبه
رفلاکس
رفلاکس بیماری شایع دستگاه گوارش که درجه بندی های مختلف دارد. در صورت ابتلا به رفلاکس شدید، شخص نه تنها زردچوبه بلکه تقریبا تمام ادویه های دیگر را نمی تواند مصرف کند. البته میزان کم زردچوبه حتی ممکن است تاثیر خوبی بر بیماری شخص داشته باشد. ولی افرادی که به بیماری رفلاکس مبتلا هستند بهتر است از مکمل های غذایی کپسولی زردچوبه مصرف نکنند و مصرف زردچوبه را محدود به میزان کمی از آن نمایند.
سنگ کیسه صفرا
در صورتی که کیسه صفرا سابقه سنگ سازی دارد یا در خانه سابقه ژنتیکی بیماری سنگ صفرا را دارید، زردچوبه ساخت سنگ در کیسه صفرا را تشدید می کند. علت آن هم وجود اوکسالات oxalate در زردچوبه است که باعث تشکیل سنگ کیسه صفرا می شود.
فشار خون
زردچوبه به عنوان ادویه ضد فشار خون معروف است. به همین سبب به افرادی که فشارخون و بیماری های قلبی عروقی دارند استفاده از زردچوبه توصیه می شود. در واقع خود زردچوبه ضرری برای این بیماران ندارد ولی در صورتی که فرد داروی خاص ضد فشارخون مصرف می کند به دلیل جلوگیری از افت شدید فشارخون بهتر است میزان مصرف آن در برنامه غذایی در حد متعادلی باشد.
بارداری
بارداری به طور کلی دوران حساسی است. مادر حتی به بعضی از مواد غذایی که پیش از این حساسیت نداشته ممکن است حساسیت نشان بدهد. در صورتی که زنان باردار از زردچوبه زیاد استفاده کنند ممکن است به خارش و قرمزی پوست، استفراغ، اسهال، حالت تهوع، گرفتگی عضلات، نفخ و بادکردن شدید شکم زیاد دچار شوند.
ناباروری
استفاده از مکمل های کپسولی زردچوبه به دلیل کم کردن هورمون تستسترون، قدرت اسپرم سازی و جنبش آن ها را در مردان کاهش می دهد. پس در صورتی که قصد دارید بچه دار شوید خیلی از زردچوبه استفاده نکنید.
کمبود آهن
مصرف زیاد زردچوبه یا مکمل های حاوی کورکومین مانع از جذب آهن در روده ها شده؛ شخص دچار کم خونی می شود.
دیابت
عوارض جانبی مصرف بیش از حد زردچوبه در بیماران دیابتی
در صورتی که فرد مبتلا به دیابت است زردچوبه را باید در حد تعیین شده ای مصرف کند. مصرف زیاد زردچوبه باعث افت شدید قند خون می شود که برای افراد دیابتی خطرناک است.
جراحی
زردچوبه به دلیل خاصیت رقیق کردن خون، بهتر است قبل از جراحی و در دوران نقاهت با احتیاط و به میزان کم مصرف شود. مصرف زیاد زردچوبه در این دوران ها ممکن است باعث خون ریزی های شدید و جلوگیری از انعقاد خون و کند شدن ترمیم زخم شود.
سردرد
افرادی که سردرد دارند و همین طور زنانی که طی عادت ماهیانه خونریزی شدید دارند بهتر است حداکثر تا ۵۰۰ میلیگرم به طور روزانه از زردچوبه استفاده کنند.
توجه کنید!
در صورتی که بیماری خاصی دارید یا تحت درمان با داروی خاصی هستید در مورد میزان مصرف زردچوبه حتما با پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر افراد به زردچوبه حساسیت نشان نمی دهند. ولی اگر بدون دلیل شاهد علائم حساسیت بودید، یک بار کمی از زردچوبه را روی پوست تان تست کنید. اگر علائمی مثل خارش و قرمزی پوست نداشتید بدون نگرانی می توانید از آن استفاده کنید.
در صورتی که از خود زردچوبه در تهیه غذاها استفاده می کنید نیازی به مصرف مکمل های کپسولی کورکومین ( یا زردچوبه ) ندارید. مگر آن که به دلایل خاصی پزشک برای تان تجویز کرده باشد.
در صورتی که مبتلا به فشارخون، سنگ کلیه، سنگ کیسه صفرا و دیابت هستید بهتر است به میزان کمی از زردچوبه استفاده کنید.
یک قاشق غذاخوری زردچوبه سرخالی حدود ۱۰ گرم زردچوبه دارد که معادل ۲۵۰ میلیگرم است. با این فرمول می توانید میزان مصرف روزانه زردچوبه را در تغذیه روزانه تان به راحتی محاسبه کنید.
اثرات مهم زردچوبه:
مهم ترين خاصيت زردچوبه، خاصيت صفرا آوري آن است. از ديگر خواص آن اثرات ضد التهاب، ضد سموم بعضي مارها، ضد سموم کبدي، ضد باکتري، ضد سرطان، ضد نفخ و مقوي معده هستند.
شرح بعضي خواص مهم آن عبارتند از:
خاصيت ضد اکسيدان:
اين خاصيت مربوط به هر دو دسته مواد محلول در آب و چربي آن است. اين خاصيت زردچوبه قوي تر از ويتامين E است.
خاصيت ضد سرطان:
اين خاصيت را مربوط به اثرات ضد اکسيدان مستقيم يا از طريق خنثي کردن راديکال هاي آزاد و يا خنثي کردن بعضي از مواد موثر کارسينوژن مي دانند که در آزمايشات داخل و خارج از بدن به اثبات رسيده است.
خاصيت ضد ورم:
خاصيت ضد ورم زردچوبه مشابه اثر کورتيزون يا فنيل بوتازون است.
زردچوبه و بيماري قلبي – عروقي:
زردچوبه داراي خاصيت کاهش کلسترول و جلوگيري از چسبندگي پلاکت ها است.
زردچوبه و کبد:
از نظر محافظتي اثراتي شبيه به گلي سريزين يا سيلي مارين را ايجاد مي کند.
روده اي – معده اي:
زردچوبه داراي اثر ضد نفخ و ازدياد آنزيم هاي روده و معده است. مقدار زياد آن ممکن است باعث زخم شود؛ ولي مقدار کم آن باعث افزايش ترشحات معده شده و از زخم حاصل از استرس، الکل و ايندومتاسين جلوگيري مي کند.
ويژگي ضد ميکروبي زردچوبه:
اسانس زردچوبه داراي خاصيت ضد ميکروبي به روي بسياري از ميکروارگانيسم ها از جمله استافيلوکوک، استرپتوکوک، کلستريديوم، سارسينا، کورينه باکتريوم و خاصيت ضد قارچي است.