سونوگرافی واژینال برای جنین هم خطری ندارد زیرا در آن از اشعه استفاده نمیشود. وقتی که سونوگرافی به انتها میرسد، درد آن هم قطع میشود… سونوگرافی واژینال باعث سقط جنین نمی شود…
بهطور کلی سونوگرافی از طریق واژن از ناحیه لگن انجام میشود. در این نوع سونوگرافی تمامی اعضای تناسلی زنان مانند رحم، تخمدان، گردن رحم و واژن مشاهده و مورد بررسی قرار میگیرند. به دلیل اینکه این سونوگرافی از طریق واژن انجام میگیرد به آن سونوگرافی ترانس واژینال گویند. انجام این آزمایش بی خطر و جزء دسته آزمایشات غیر تهاجمی محسوب میگردد.
سونوگرافی واژینال چگونه انجام میشود؟
متخصص سونوگرافی پرابی را در قسمت واژینال بیمار قرار میدهد. پراب به محض ورود امواج صوتی را از خود ساطع میکند. این امواج فراصوت هنگام برخورد به موانع و اعضاء منعکس شده و در نهایت به شکل تصویر بر روی صفحه نمایشگر مشاهده خواهد شد. متخصص مربوطه با حرکت دادن این پراب، مناطق مختلف و اندام های واقع در ناحیه لگن فرد را مشاهده و بررسی میکند.
مهمترين مزيت سونوگرافي واژينال کيفيت تصاوير حاصله میباشد. تصاوير ايجادشده از تخمدان و رحم با اين روش معمولاً بزرگتر و واضحتر از تصاوير ايجادشده از طريق سونوگرافي شکمی است. بنابراين اندازههاي گرفتهشده دقيقتر است.
به چه دلیل سونوگرافی واژینال توصیه میشود؟
خونریزی های غیر طبیعی و مشکلات ناشی از قاعدگی
بررسی توده های تخمدانی و کیست های آن
بررسی انواع خاصی از مشکلات ناباروری در زنان
بررسی های حاملگی خارج از رحم
دردهای ناحیه لگن
اهمیت سونوگرافی واژینال در دوران بارداری چیست؟
مشخص شدن تاریخ بارداری در صورت عدم اطلاع از زمان شروع قاعدگی
گوش دادن به صدای ضربان قلب جنین در رحم مادر
مشاهده و بررسی جفت
مشاهده و بررسی علت خونریزی
میزان بررسی رشد جنین در اوایل دوران بارداری
مشاهده رحم در حال تغییر و یا در حال باز شدن هنگام زایمان زودتر از موعد
نگاه به کیسه زرده، مایع آمنیوتیک و خونریزی اطراف ساک حاملگی
سقط های سه ماهه اول از شایع ترین شکایات مراجعین به درمانگاه های زنان میباشد و زنان را دچار مشکلاتی نظیر باقیماندن محصولات حاملگی و خونریزی واژینال می نماید. بنابراین سونوگرافی ترانس واژینال برای بررسی این بیماران بسیار مفید است.
این اسکن در بارداری معمولا بین هفته ششم تا دهم انجام میشود. هرچند که تا هفته دوازدهم هم میتوان آن را انجام داد.
در این مرحله جنین بسیار کوچک بوده و در قسمت پایینی شکم قرار دارد به همین دلیل به وضوح دیده نمیشود. اسکن ترانس واژینال به پزشک اجازه میدهد پراب را به جنین بسیار نزدیک کرده و بنابراین تصویر روشنی بگیرد. اگر متخصص تشخیص دهد که برای بررسی مشکل به وجود آمده در ناحیه لگن بیمار نیاز به وضوح بیشتر لگن و یا رحم میباشد، روش خاص سونوگرافی مانند SIS و سوند هیستروگرافی انجام می گیرد.
هفته ۶ تا ۸
طی این مدت ساک حاملگی با رشد جنین و زرده دیده میشود. اینها مانند نخود در داخل رحم ظاهر میشوند. ضربان قلب در این مراحل اولیه ممکن است تشخیص داده نشود. اگر ضربان قلب مشخص نشد دو هفته بعد دوباره باید اسکن را تکرار کند. همچنین پزشک طول دهانه رحم و بررسی قسمت پایین رحم را برای اطمینان از اینکه بسته است، انجام خواهد داد.
هفته ۸ تا ۱۰
در این زمان ضربان قلب جنین به وضوح مشخص میشود. جنین در این مرحله رشد کمی داشته و بیشتر شبیه یک دانه بادام زمینی است. مقدار مایع اطراف بدن در این مرحله آشکارتر میشود. پزشک ناحیه اطراف ساک حاملگی را برای هرگونه خونریزی که ممکن است در این مرحله اتفاق بیفتد، بررسی میکند.
هفته ۱۰ تا ۱۲
جنین در حال رشد حالا دیگر بیشتر شبیه یک کودک است و نسبت به قبل سر، بدن و اندام قابل مشاهده است. این نوع سونوگرافی در این مرحله چندان مورد نیاز نیست با این حال اندازهگیری نوزاد از سر تا پایین ستون فقرات هم انجام میشود. زمان بندی تاریخ قاعدگی نیز برای مادرانی که درباره آن مطمئن نیستند با سونوگرافی واژینال انجام میشود.
آمادگی برای سونوگرافی واژینال
آمادگی خاصی موردنیاز نیست. فقط پیش از آزمایش باید مثانه خالی شود.
اگر تامپون استفاده می کنید باید برداشته شود.
پیش از انجام آزمایش از شما می خواهند فرم رضایت نامه را امضا کنید.
بهتر است لباسی راحت بپوشید تا پزشک راحت تر به قسمت پایین بدن شما دسترسی داشته باشد.
آیا سونوگرافی واژینال دردناک است؟
ممکن است کمی احساس ناراحتی کنید ولی هرچه آرامش خود را بیشتر حفظ کنید به همان اندازه راحتتر پراب وارد خواهد شد. اگر ماهیچههایتان در حال انقباض باشد این کار دردناک خواهد بود. سعی کنید زمان وارد شدن پراب نفس عمیق بکشید. اگرچه ممکن است به علت ورود پراب به قسمت واژینال، فرد کمی احساس ناراحتی و فشار ناشی از پراب را داشته باشد.
سونوگرافی واژینال چقدر طول می کشد؟
سونوگرافی واژینال معمولا پانزده تا سی دقیقه طول می کشد. گاهی اوقات پزشک از شما می خواهد تصاویر را به رادیولوژیست یا متخصص زنان نشان دهید. معمولا پزشک اطلاعات مشاهده شده در تصویر را در اختیار شما قرار می دهد.
ارتباط سونوگرافی با سقط جنین
این سونو اگر توسط فرد متخصص انجام شود باعث سقط جنین نخواهد شد. اگر این کار به درستی انجام شود نه تنها مشکلی ایجاد نمیکند بلکه اطلاعات مفیدی ارائه میدهد که برای مدیریت بهتر بارداری مناسب است. ممکن است بعد از اسکن کمی لکه ببینید اما این لکه خون به دلیل پاره شدن چند رگ خونی کوچک در دهانه رحم است و به رنگ صورتی یا قهوهای است. اگر خونریزی قرمز پررنگ همراه با انقباض شکم بود حتما با پزشک مشورت کنید.
در دوران بارداری پزشک ممکن است به دلایل زیر سونوگرافی واژینال را تجویز نماید:
بررسی ضربان قلب جنین؛
بررسی سرویکس به منظور بررسی تغییراتی که ممکن است منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس گردد؛
معاینه جفت از جهت ناهنجاریها؛
یافتن دلیل هر گونه خونریزی غیر عادی؛
تشخیص سقط جنین محتمل؛
تشخیص و تایید باردار شدن.
چگونه باید برای سونوگرافی واژینال آماده شد؟
معمولا سونوگرافی واژینال نیازمند آمادگی قبلی خاصی از جانب شما نیست. در زمان سونوگرافی باید لباسهای پایین تنه خود را بیرون بیاورید و بجای آن یک لباس راحت بلند که به شما داده میشود بپوشید. بسته به دستورات پزشک و دلیل سونوگرافی مثانه شما باید خالی یا نسبتا پر باشد. مثانه پر باعث میشود روده کنار رفته و تصویر بهتری از اندامهای لگنی مشخص شود. در این صورت قبل از سونوگرافی باید به میزان زیادی آب بنوشید. اگر پریود هستید یا اگر لکه بینی دارید قبل از سونوگرافی باید تامپون را خارج کنید.
در حین سونوگرافی واژینال چه اتفاقی میافتد؟
در زمان انجام سونوگرافی باید به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم نمایید. ممکن است پزشک پروب سونوگرافی را با کاندوم و ژل روانساز بپوشاند. اگر به لاتکس حساسیت دارید به پزشک اطلاع دهید. وقتی که پزشک پروب سونوگرافی را داخل واژن میکند فشار و درد احساس میکنید که شبیه درد پاپ اسمیر است. با استفاده از دستگاه سونوگرافی پزشک میتواند تصویر کاملی از اندامهای داخلی داشته باشد. او میتواند پروب را در بدن شما کمی حرکت دهد. ممکن است پزشک برای شما سونوگرافی سالین اینفوزیون تجویز کند. این نوع خاصی از سونوگرافی واژینال است که در آن محلول استریل آب نمک قبل از سونوگرافی داخل رحم وارد میشود تا تصویر کاملتری از رحم مشخص شود. مشخص است که این نوع سونوگرافی واژینال در دوران بارداری قابل انجام نیست.
خطرات و عوارض سونوگرافی واژینال چیست؟
در سونوگرافی واژینال هیچ فاکتور ریسک و خطری وجود ندارد و همانطور که گفته شد حتی برای خانمهای باردار هم قابل انجام است. سونوگرافی واژینال برای جنین هم خطری ندارد زیرا در آن از اشعه استفاده نمیشود. وقتی که سونوگرافی به انتها میرسد، درد آن هم قطع میشود. اگر در حین سونوگرافی واقعا احساس ناراحتی میکنید حتما به متخصص سونوگرافی اطلاع دهید. خوشختانه، سونوگرافی واژینال عوارض خاصی هم ندارد.
سلام خسته نباشید ببخشید یه سوال دارم من ۱۴ آبان اولین روز آخرین قاعدگیم بود بعد دکتر بهم گفت سونو داخلی بیا انجام بده برا قلب جنین ومن میترسم که عوارضی داشته باشد براجنین الانبه نظرتون من چند هفته ام؟
سلام نیازی به انجام سونوگرافی واژینال ندارید می توانید ۴ تا ۵ روز آینده سونوگرافی شکمی نزد متخصص سونوگرافی انجام بدهید .
با سلام روز دوم پریودی ام است ولی درد شدید در تخمدانها دارم بطوریکه برای سونو واژینال رفته بودم درد زیاد رونتونستم تحمل کنم در ضمن داروهای ناباروری هم تو این ماه مصرف کردم علت درد زیاد چیه؟
سلام مشکل جدی وجود ندارد از عوارض داروهای مصرفی می باشد.