اگر در حالی که نوزاد خود را شیر می دهید باردار شوید، الزاما نباید او را از شیر بگیرید!
بعضی از مادران در حالی که به کودک چند ماهۀ خود شیر می دهند و از روش های جلوگیری از بارداری استفاده نمی نمایند، ناگهان متوجه می شوند که ابستن هستند. بسیاری از آنها می ترسند مجبور شوند بلافاصله بعد از بارداری مجدد کودک نوپای خود را از شیر بگیرند.
رييس انجمن مامايي با بيان اين كه برخورداري از يك تغذيه متعادل بيش از هر چيزي براي حفظ سلامت مادر بارداري كه نوزاد شيرخوارهم دارد حائز اهميت است، عنوان كرد:
با وجود اين كه قطع يا ادامه شيردهي مادر در دوران بارداري يك تصميم شخصي است، بايد گفت از لحاظ علمي، شيردهي هيچگونه تغيير خاصي در بارداري مادر ايجاد نميكند و هيچگونه دليل علمي مبني بر قطع شيردهي در دوران بارداري نيز وجود ندارد.
دكتر ناهيد خداكرمي، درباره تاثير بارداري همزمان بر كميت و كيفيت شيردهي مادر گفت: در صورتي كه مادر مديريت بارداري صحيحي نداشته باشد ممكن است در حالي كه هنوز كودك قبلي را شير ميدهد، باردار شود.
وي ادامه داد: به طور كلي و از لحاظ علمي، شيردهي هيچگونه تغيير خاصي در بارداري مادر ايجاد نميكند. بنابراين هيچگونه دليل علمي مبني بر قطع شيردهي در دوران بارداري نيز وجود ندارد.
به گفته خداكرمي محققان بر اين باورند كه اين مسئله كه مادر بخواهد شيردهي را ادامه بدهد يا خير يك تصميم كاملا شخصي است، عنوان كرد: از نظر طبي، مشكلي در اين خصوص متوجه مادر و جنينش نيست.
رييس انجمن مامايي، در پاسخ به اين پرسش كه يك مادر باردار كه نوزاد شيرخوار هم دارد براي حفظ سلامت جنين و ادامه شيردهي نوزادش چه اقداماتي را بايد انجام بدهد، اظهار كرد: برخورداري از يك تغذيه متعادل بيش از هر چيز ديگري حائز اهميت است. او نبايد نگران باشد كه با وجود داشتن يك الگوي تغذيهاي متعادل و مناسب مشكلي براي خود، جنين و يا نوزادش به وجود ميآيد.
خداكرمي افزود: لازم نيست مادر غذاي خود را دو برابر كند، بلكه تنها وقتي احساس تشنگي كرد حتما آب و مايعات بنوشد و هرگاه احساس گرسنگي داشت غذا ميل كند. لزوما خوردن و نوشيدن مادر نبايد تابع يك برنامه منظم باشد.
وي عنوان كرد: از ماه پنجم بارداري به بعد ممكن است طعم شير تغيير كند، اما كيفيت آن بهتر ميشود چرا كه «كلستروم» از ماه پنجم بارداري به بعد توليد ميشود. ممكن است به علت تغيير طعم شير، نوزاد از مكيدن پستان مادر امتناع ورزد، در اين حالت محققان معتقدند مادر مي تواند در صورت عدم تمايل نوزاد، شيردهي به او را قطع كند.
رييس انجمن مامايي ايران با بيان اين كه همچنين جاي نگراني از بابت تمام شدن شير «كلستروم» و محروم شدن نوزاد بعدي از مصرف اين شير كه خواص ويژهاي دارد نيست، اضافه كرد: اين شير توسط بدن مادر مجدد توليد ميشود.
خداكرمي با اشاره به اين كه با مكيدن پستان مادر توسط نوزاد، غده هيپوفيز مادر هورموني به اسم «اوكسيتوسين» ترشح ميكند، عنوان كرد: اين هورمون براي آزاد شدن شير لازم است. البته اين هورمون در هنگام زايمان هم ترشح ميشود، اما در مادراني كه داراي سابقه سقط ، زايمان زودرس، انقباض رحمي و به دنبال آن درد شكمي و خونريزي در دوران بارداري هستند، بهتر است به نوزاد خود شير ندهند. اما مادري كه سالم است و هيچ عارضه دوران بارداري هم در وي مشاهده نميشود، ترشح اوكسيتوسين هم مشكلي براي وي ايجاد نميكند چرا كه رحم هم بايد آمادگي تاثيرپذيري از اوكسيتوسين را داشته باشد. اين آمادگي معمولا پس از هفته ۳۷ بارداري ايجاد ميشود.
وي در پاسخ به اين كه آيا شيردهي و بارداري همزمان تاثيري بر روي وزنگيري كودك خواهد داشت يا خير، اظهار كرد: شيردهي در حين بارداري هيچگونه تاثيري بر وزنگيري كودك ندارد. بدن انسان يك فيزيولوژي معجزهگون دارد و بسيار آسان خودش را با هر تغييري وفق ميدهد، به گونهاي كه مادر ميتواند شيردهي به نوزاد اولش را حتي پس از به دنيا آوردن فرزند دومش نيز ادامه بدهد و دو كودك را با شير خود تغذيه كند به شرطي كه كودك، هنوز به شير مادر نياز داشته باشد.
خطرات بارداری های بی فاصله!
۱/ احتمال ابتلا به کمخونی (کمخونی شدید) در این دوران زیاد است.
۲/ طی چهار ماه اول هر بارداری، معمولا مادر دچار ویار میشود و نمیتواند به خوبی غذا بخورد. کمبود مواد غذایی باعث ضعف و سستی میشود. در نتیجه نمیتواند به نوزاد شیر باکیفیت و خوبی بدهد.
۳/ مادر شبهای زیادی را به خاطر نوزاد بیدار میماند. معمولا مادرهایی که شیر میدهند، کمتر فرصت استراحت پیدا میکنند. این بیخوابیها و استراحت نکردنها روی جنین اثر نامطلوبی برجا میگذارد.
۴/ تجربه نشان داده مادرانی که بچه شیر میدهند و باردار میشوند، فرصت یا توانی برای مراقبت صحیح از خود و بچههایشان ندارند پس کمتر به پزشک متخصص مراجعه میکنند، از کنترل پزشکی خارج میشوند و بارداری پرخطری را تجربه میکنند.
بارداریهایی که با فاصله کمی از زایمان شکل میگیرد، در اغلب موارد ناخواسته هستند و از یک باور غلط بهوجود میآیند. بعضی خانمها در شش ماهه اول بعد از زایمان، به علت شیردهی دچار قاعدگی نمیشوند. این تصور بهوجود میآید که چون قاعده نمیشوند، باردار هم نخواهند شد درحالیکه تخمکگذاری ۴۰ تا ۴۵ روز بعد از زایمان از سر گرفته میشود و مادر باید از یک روش جلوگیری استفاده کند. کاندوم و آمپولهایی که هر سه ماه یکبار تزریق میشوند دو راه ساده برای پیشگیری از بارداری هستند. همچنین قرصهای ضدبارداری مخصوص دوران شیردهی در داروخانهها عرضه میشود که قرصهای خوبی است و هیچ عوارضی برای مادر و نوزاد ایجاد نمیکند.