از شــیر گرفتن کودک باید در ســن مناسب و به روش درست صورت پذیرد تا به کودک آسیب روحی و جسمی وارد نشود. باید زمانی کودک را از شــیر گرفت که تغذیه اش به حد زیادی از شــیر مادر مستقل شده باشد. شــروع غذای کمکی از ســن ۴ تا ۶ ماهگی، در واقع مقدمه تدریجی مستقل شدن کودک از شیر مادر است.
به تدریج کودک فرنی، سوپ، زرده تخم مرغ و غذاهای مغذی دیگر را دریافت می کند و در حدود یک سالگی می تواند اکثر غذاها یا به عبارتی، غذای سفره را بخورد. زیر یک سالگی، تغذیه اصلی کودک با شیر و بعد از یک سالگی با غذاست. بهتر است کودک تا دو سالگی از شیر مادر تغذیه کند اما به دلیل مشکلی مثل بیمار بودن مادر می توان بین ۱ تا ۲ ســالگی با مهیا کردن شرایط مناسب، او را از شیر گرفت. یک نکته قبل از شیر گرفتن کودک این است که باید او را به نوشــیدن مایعات، به خصوص شــیر عادت داد.
به منظور ایجاد علاقه در کودک برای نوشــیدن مایعات می توانید از قمقمه های پلاستیکی با طرحهای کودکانه و زیبا استفاده کنید. باید کودک شما در روز به اندازه شیر و مایعات مفید بنوشد تا بتوان او را از شیر گرفت. دل کندن از ســینه مادر برای کودک بســیار ناراحت کننده است. پس، در مدت زمان از شــیر گرفتن کــودک باید صبور باشــید.
یک نکته قبل از شیر گرفتن کودک این است که باید او را به نوشــیدن مایعات، به خصوص شــیر عادت داد.
اگر در مقابل پرخاشگری کودک دوباره به او شــیر بدهید، هیچگاه موفق نمی شوید. پس، قاطعیت داشته باشــید. باید ابتدا فواصل شــیردهی را طولانی تر کنید؛ مثال اگر قبلا ۶ بار در روز به کودک شیر می دادید، این دفعات را به ۵ یا ۴ بار و کمتر تقلیل دهید. با کاهش تدریجی دفعات شیر دهی، عادت شیر خوردن به مرور از بین می رود. در ســاعاتی که به او شیر نمی دهید باید او را با غذا و نوشیدنی های مناسب سیر کنید. اگر در جاهای خاصی از خانه به کودک شیر می دادید یا لباسهای خاصی میپوشیدید، از آنها بپرهیزید تا کودک کمتر به یاد شیر مادر بیفتد.
توجه داشته باشــید که از شــیر گرفتن کودک یک فرایند یک یا چند هفته ایســت که طی آن، تعداد دفعات شــیر دادن را به مرور کاهش می دهید تا به صفر برســد. در طول این مدت باید بدانیــد که کودک در غم از دست دادن یار مهربانی اســت. پس مراعات او را بکنید، بیشتر برایش زمان بگذارید، او را در آغوش بگیرید، با او بازی کنید، برایش قصه بگویید و او را به پارک ببرید.
در این مدت، کودک شما تحت فشار است؛ بنابراین، رویداد فشارزای دیگری مثل از پوشک گرفتن را به او تحمیل نکنید. با در پیش گرفتن روند فوق، تمایل کودک به خوردن شیر به مرور کم می شود. اســتفاده از فلفل و صعب زرد توصیه نمی شود چون اگر با وجود ظاهر بد سینه، باز کودک بخواهد شــیر بخورد برایش ناراحت کننده است اما می توان با رعایت تمام موارد فوق، برای مدت کوتاهی از چسب زخم استفاده کرد.
از کجا بدانم که نوزادم آماده از شیرگرفتن به هنگام شب است؟
اگر نوزادتان حداقل ۴ تا ۶ ماهه است احتمالاً می توانید از شیرگرفتن او به هنگام شب را شروع کنید. البته، حتی اگر نوزادتان نیازی ندارد که در نیمه شب تغذیه شود، ممکن است هنوزهم مایل به بیدار شدن باشد.
به هیچ وجه برای نوزادان کم سن و سال تر غیرعادی نیست که بدون نیاز به غذا برای مدت های بسیار طولانی تر بخوابند و یا نوزادان بزرگتری که همچنان برای غذا خوردن از خواب بیدار می شوند. همزمان با این امر، کودکتان احتیاجات مهم دیگری دارد. چند چیز برای نوزاد خرسندتر و اطمینان بخش تر از در آغوش پدر یا مادر بودن و غذا دادن به او است.
اگر به تازگی به سرکار برگشته اید و کودک در طول روز کمتر به شما دسترسی دارد، ممکن است که در هنگام شب به عنوان روشی از ارتباط و پیوند مجدد با شما مایل باشد تا به او شیر بدهید یا از یک شیشه شیر بنوشد. و هنگامی که نوزادتان در حال دندان درآوردن می باشد، دچار سرما خوردگی شده، یا متحمل یک تغییر رشد و تکاملی شده است احتمال می رود که متوجه شوید بیشتر اوقات از خواب بیدار می شود. براساس تمام این دلایل، به تدریج و به آرامی ره یافتن به فرایند از شیر گرفتن مهم است. به خاطر بسپارید که نوزادتان هنوزهم کم سن و سال است و برای آسایش، نزدیکی و صمیمیت و اطمینان خاطر (مجدد) شدیداً به ویژه از سوی شما نیازمند است.
نوزادانی که عادت دارند به هنگام شب چند مرتبه غذا بخورند تمایل دارند تا از روی عادت بیدار شوند و تغییر این روال یکنواخت می تواند وقت گیر باشد. اگر به شدت از خواب محروم هستید حفظ سلامتی و بهروزی سخت می باشد. از اینرو تصمیم گیری برای پایان دادن به تغذیه شبانه نوزادتان تا حدودی مبتنی بر این است که این امر چگونه شما را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر از شیردادن یا ارائه یک شیشه شیر به نوزادتان در هنگام شب لذت می برید، هیچ دلیلی برای متوقف کردن این کار وجود ندارد. چراکه او سرانجام به تنهایی این کار را ترک می کند.
از طرف دیگر، اگر متوجه شده اید که احساس می کنید بدخلق و خو و بسیار خسته هستید و نوزادتان هم به لحاظ جسمانی آماده تغییر می باشد، ممکن است هم اکنون زمان از شیرگرفتن شبانه او باشد. اگر مطمئن نیستید که نوزادتان آماده این کار می باشد یا نه، با پزشک او صحبت کنید. پزشک می تواند به شما کمک کند تا همه مسائل را بررسی کنید و شما را یاری می رساند تا براساس چگونگی رشد نوزادتان تصمیم گیری کنید.
آنچه کارشناسان می گویند
Richard Ferber، متخصص اطفال در کتاب خود با عنوان “مشکلات خواب فرزندتان را رفع کنید” می گوید: تغذیه های غیر ضروری به هنگام شب ممکن است که در حقیقت مشکلات خواب را موجب شوند. به گفته ی Ferber، اگر یک نوزاد برای غذا خوردن چندین بار در طول شب بیدار می شود، ممکن است یک پوشک بسیار خیس یا مشکلات گوارشی او را وادار می کنند تا از خواب بیدار شود و از اینرو مایل است تا بیشتر تغذیه کند که در این صورت یک چرخه باطل خلق می شود. از طرف دیگر، William Sears، متخصص اطفالی است که بر مزیت های تغذیه های شبانه در جهت قوی تر شدن پیوند بین والد و بچه تاکید می کند. Sears مصرانه از والدین درخواست می کند که مادامیکه تغذیه های کودک برای خانواده خیلی اخلال گر نیستند در امر از شیرگرفتن شبانه عجله نکنند. Sears در کتاب خوابیدن نوزاد استراتژی هایی مانند سهیم بودن و خوابیدن کودک در تختخواب خودمان و شیر دادن به او را در حال دراز کشیدن به منظور آسانتر کردن تغذیه های شبانه برای والدین ارائه می دهد. سرانجام، با در نظر گرفتن تمام تصمیمات تربیتی باید آن چیزی را انجام دهید که برای شما و خانواده تان بهترین است.