آیا درد زانو پس از زایمان طبیعی است؟/ درد مفاصل در دوران شیردهی

بسیاری از زنان پس از زایمان در ناحیۀ مفاصل به خصوص لگن، کمر و در موارد کمتری زانو و گاهی آرنج احساس درد می‌کنند. این دردها به دلیل تأثیر هورمون‌های بارداری روی رباط‌هاست و می‌تواند انجام دادن کارهای معمول مثل راه رفتن یا بلند کردن کودک را برای برخی مادران سخت کند. بهبود دردهای مفصل بعد از زایمان، معمولاً نیاز به درمان پزشکی ندارد و با گذشت چند هفته از زایمان برطرف می‌شود و مراقبت‌های خانگی و استراحت نیز می‌تواند نقش مهمی در بهبود زودتر این دردها داشته باشد. در این مطلب می‌توانید با دلایل بروز این دردها و راهکارهای خانگی رفع آنها آشنا شوید.

دلایل درد زانو
یکی از هورمون‌هایی که در دوران بارداری بسیار بیشتر از قبل تولید می‌شود، هورمون ریلاکسین است. این هورمون روی ماهیچه‌های رحم، استخوان‌های لگن و رباط‌ها تأثیر می‌گذارد و با هدف انجام زایمان طبیعی در بدن ترشح می‌شود. این هورمون می‌تواند باعث شل شدن رباط‌هایی شود که به حرکت مفاصل شما کمک می‌کند. مادرانی که پس از زایمان و زودتر از موعد، انجام کارهای سنگین یا ورزش کردن را شروع می‌کنند، بیشتر از دیگر مادران با این مشکل روبه‌رو هستند، زیرا تا چند هفته پس از زایمان هنوز هورمون ریلاکسین در بدن وجود دارد و تأثیر آن روی رباط‌ها از بین نرفته است. به همین دلیل، ممکن است شما این درد‌ها را در آرنجتان نیز احساس کنید. بلند کردن مداوم کودک یا وسایل او نیز می‌تواند این دردها را شدت بدهد.

راهکارهای بهبود درد زانو
درد زانو وقتی ناشی از ضربه، زمین خوردن، آرتروز و مواردی مثل این نباشد، معمولاً تا چند هفته بعد از زایمان برطرف می‌شود. برخی پزشکان این زمان را چهار هفته بعد از زایمان می‌دانند، اما در مورد هر شخصی، به ویژه برای تازه‌مادران نظر پزشک در مورد زمان درست لازم است. برای بهبود درد زانوی ناشی از بارداری و زایمان، لازم است هنگام درد به زانو استراحت بدهید و سعی کنید تا یک ماه بعد از زایمان، فعالیت‌های سنگین را شروع نکنید. علاوه بر این، نکات زیر می‌تواند در بهبود این درد به شما کمک کند:

کمپرس سرد مانند یخ یا یخ پیچیده در یک حولۀ تمیز کمک می‌کند دردتان آرام شود.
بهتر است بلافاصله در روزهای پس از زایمان ندوید و به پیاده‌روی‌های خیلی طولانی نروید.
بالا و پایین رفتن مداوم از پله‌ها نیز می‌تواند درد زانو را شدیدتر کند.
برای بالا رفتن از پله، به جای گذاشتن پنجه روی پلۀ بالاتر، کل کف پا را روی پله بگذارید تا از عضلۀ باسنتان کمک بگیرید.
استفاده از زانوبندهای استاندارد که روی کشکک زانو را نمی‌پوشاند، می‌تواند در کاهش دردها مؤثر باشد.
اگر برای تسکین درد زانو آن را با پارچه یا باند کشی می‌بندید، توجه داشته باشید که نباید کشک زانو را تحت فشار قرار دهید.
وقتی می‌نشینید، زیر زانو یک بالش کوچک قرار دهید.
هنگام نشستن، کمتر پاهایتان را آویزان کنید.
گرم نگه ‌داشتن زانو در فصول سرد می‌تواند به کاهش درد آن کمک کند.
برای تعویض پوشک بچه زانو نزنید، بلکه کودک را روی سطحی یا میز تعویض پوشک مخصوص بگذارید.
بهتر است نوزاد را در وضعیتی حمام کنید که بتوانید ایستاده و صاف قرار بگیرید.
هنگام حمام کردن نوزاد به صورت نشسته، مدت طولانی زانو را روی زمین نگذارید و یک حولۀ تاشده زیر زانوها قرار دهید.
توجه داشته باشید که بدون اجازۀ پزشک از دستورالعمل‌های خانگی دیگران استفاده نکنید. استفاده از چیزهایی مثل ترکیب زنجبیل، تخم‌مرغ یا چیزهایی مثل این می‌تواند باعث حساسیت پوستی شود. اگر دردتان بعد از گذشت چند هفته از زایمانتان بهتر نشد یا بیشتر شد، لازم است برای تشخیص و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *