دکتر لادن گیاهی، متخصص تغذیه و عضو تیم تخصصی مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا با بیان اینکه حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد از مبتلایان به سندرم تخمدان پلیکیستیک، چاق هستند، ادامه داد: به علاوه مقاومت به انسولین، هیپرانسولینمی، دیابت نوع دو، اختلال چربیهای خون و فشارخون بالا به همراه افزایش وزن از نشانههای مهم این سندرم هستند و تنها ۵ تا ۱۰ درصد کاهش وزن میتواند تأثیر چشمگیری بر کنترل علائم این بیماری داشته باشد. این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه مصرف بدون کنترل و بیش از حد منابع کربوهیدراتها (انواع نانهای سفید، بیسکوئیت، شیرینی و برنج سفید) بدون احساس سیری کامل از شکایتهای شایع زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است، افزود: بالا رفتن ناگهانی و شدید هورمون انسولین باعث ذخیره چربی در سلولها میشود بنابراین پايین نگه داشتن سطح انسولین میتواند به کاهش وزن تدریجی و بهبود نشانههای این بیماری کمک کند.
وی با توصیه به مبتلایان به این بیماری، مبنی بر اینکه هرگز به فکر حذف کامل منابع غذایی کربوهیدراتی از برنامه غذایی خود نباشید، گفت: انرژی پایه مورد نیاز بدن فرد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز باید مانند سایر افراد از کربوهیدراتها تأمین شود، اما نکته مهم، نوع، مقدار و ترکیب کربوهیدراتهای دریافتی است. استفاده از رژیمهای پر پروتئین و کم کربوهیدرات در مبتلایان به این سندرم به هیچ وجه توصیه نمیشود.
گیاهی تاکید کرد: مبتلایان به این بیماری نباید کمتر از ۳ ساعت بین وعدههای اصلی غذا و میان وعدهها فاصله بگذارند و هرگز وعده شام را به طور کامل حذف نکنند.
وی جایگزین کردن سبزیجات نشاستهای را با سبزیجات غیر نشاستهای و استفاده از نان و ماکارونی سبوسدار را در رژیم غذایی مبتلایان به این سندرم مفید دانست و افزود: استفاده از میوههای تازه یا یخ زده به جای آبمیوههای صنعتی و مصرف غلات بدون شکر و حاوی فیبر بالا در وعده صبحانه برای مبتلایان به این بیماری مفید است.
این عضو تیم تخصصی مرکز فوق تخصصی ابنسینا با عنوان این که بهتر است مبتلایان به این بیماری وعدههای اصلی غذا را کوچک کرده و به ازای آن از میان وعدههایی چون سالاد سبزیجات با حبوبات، ماست کم چرب و گردو استفاده کنند، افزود: درج عبارتهای بدون قند و بدون چربی بر محصولات غذایی دلیل مناسب بودن آنها برای مصرف نیست، همچنین نوع چربی و روغن دریافتی نیز در مبتلایان به این بیماری بسیار مهم است. وی در پایان تصریح کرد:
مشاوره تغذیه با در نظر گرفتن الگو و عادات غذایی فردی به تنظیم برنامه متعادل و متنوع غذایی در این افراد و در نتیجه ارتقاء کیفیت زندگی آنان میتواند کمک کند. لازم به ذكر است که سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از مهمترین دلایل ناباروری زنان به شمار میآید که در ۶ تا ۱۰ درصد از دختران و زنان در دوران بارداری مشاهده میشود.
این اختلال میتواند از زمان بلوغ آغاز شود، اما غالبا در دوره جوانی مشاهده میشود و علت اصلی بروز این بیماری مشخص نیست و درمان قطعی شناخته شدهای نیز برای آن وجود ندارد، اما با اصلاح شیوه زندگی به ویژه کنترل تغذیه و برخی درمانهای دارویی میتوان این وضعیت را کنترل کرد. گفتني است كه مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا نظر بر تأثیر همهجانبهی تغذیه بر سلامت و به ویژه آثار مثبت برخورداری از رژیم غذایی صحیح بر باروری و پیشرفت امر درمان مشکلات ناباروری، مشاوره و تغذیه را در سرلوحه مشاورههای این مجموعه قرار داده است.