از شیر گرفتن کودک نباید به یک باره صورت گیرد زیرا علاوه بر به وجود آمدن مشکلات عاطفی برای فرزندتان، باعث به هم خوردن نیازهای غذایی او نیز می شود. غذای کمکی که دارای طعم و مزه متفاوتی نسبت به شیر مادر است ممکن است گرایش کودک نسبت به شیر مادر را از بین ببرد و غذا را جایگزین نماید که این موضوع تا ۲ سالگی صحیح نمی باشد. در ادامه این مطلب به راهکارهای از شیر گرفتن کودک را به شما معرفی می کنیم و به شما خواهیم گفت که چگونه از صبر زرد برای از شیرگرفتن کودک استفاده کنید.
صبر زرد چیست؟
جالب است بدانید که صبر زرد همان گیاهی است که ما آن را با نام آلوئه وا می شناخته ایم. این گیاه با شاخه هایی با ارتفاع ۶۰-۱۰۰ سانتیمتر با نام شاخ بزی نیز شناخته می شود. گیاه صبر زرد مصارف زیادی دارد که یکی از آنها کمک به مادران برای از شیر گرفتن کودکان است. از دیگر مصارف درمانی صبر زرد کمک به درمان اسهال خونی، مفید بودن برای تسویه خون و همچنین برای تسکین خارشی که بر اثر گزیدیگی حشرات ایجاد شده است، می توان اشاره کرد.
صبر زرد برای از شیر گرفتن
راههاي مختلفي براي ايجاد بي ميلي كودك نسبت به پستان مادر وجود دارد؛ انواع روشهايي كه منجر به بدرنگي و بدمزّگي پستان مي شوند. پيشنهاد ما «صبر زرد» است كه از قديم الايّام به عنوان يك روش ساده و مؤثّر، مورد استفاده زنان ايراني بوده است.
طرز تهیه صبر زرد برای از شیر گرفتن
مقدار كمي صبر زرد را در مقدار اندكي آب حل كرده روي سينه بماليد. رنگ سياه صبر زرد باعث خواهد شد كه كودك، رغبتي به گرفتن سينه نداشته باشد. كودكان سِمِج تر، معمولاً به محض چشيدن طعم تلخ صبر زرد، از شير خوردن منصرف خواهند شد. البته بسياري از مادران، اقدام به رنگ كردن پستان خود با ماژيك و مانند آن مي كنند كه تا وقتي كودك نخواهد سينه را بمكد؛ مشكل مهمّي را در پي نخواهد داشت امّا اگر كودك با ديدن هيبت ناساز پستان، كوتاه نيايد و اقدام به مكيدن سينه كند؛ موادّ شيميايي و خطرناك اين گونه رنگها، وارد بدن نازنين او خواهد شد.
راهکارهای دیگر برای از شیر گرفتن کودک
شروع حذف شیر مادر با یک نوبت در روز
شما باید از حذف شیردهی یک نوبت در روز آغاز کنید و آن را با شیرخشک یا غذای کمکی جایگزین نمایید. یعنی اگر کودک تان زیر شش ماه می باشد به جای یک وعده شیر خودتان، آن را با شیرخشک و اگر بالای شش ماه دارد با غذای مناسب جایگزین نمایید.
کم کردن زمان شیردهی
روش دیگر برای از شیر گرفتن فرزندتان کم کردن زمان شیردهی است، به این معنا که اگر در هر نوبت شیردهی ۲۰ دقیقه زمان صرف می کنید، به تدریج آن را به ۱۰ دقیقه برسانید تا به مرور زمان شیر دادن را قطع کنید. به تعویق انداختن شیردهی اگر شما در زمان خاصی به فرزندتان شیر می دهید به تدریج آن زمان را به تعویق بیاندازید و آن را با یک غذا یا میان وعده خاصی پر کنید. سعی کنید در آن زمان فکر فرزندتان را با بازی و سرگرمی مشغول کنید تا هوس شیر خوردن به سرش نزند، اما اگر خودش به سمت شما آمد و درخواست شیر کرد او را پس نزنید، فرزندتان را به آغوش بگیرید و به او شیر بدهید. فراموش نکنید این موضوع نباید به یک باره صورت گیرد. حذف وعده های شیردهی در طی ۲۴ ساعت به مرور زمان و در طول روز وعده های شیردهی را با میان وعده یا نوشیدنی دلخواه او پر کنید.
وعده شیردهی قبل از خواب شب، آخرین وعده ای است که باید حذف گردد. وعده های شیر خوردن در شب را یک شب در میان و سپس دو شب در میان حذف کنید تا سرانجام خود کودک، دیگر تقاضای شیر نکند. شما باید هنگام از شیر گرفتن کودک تان، او را بیشتر در آغوش بگیرید و بیشتر سرگرمش کنید و کودک را با غذای متناسب با سن او تغذیه نمایید تا کم کردن شیر و از شیر گرفتن او جبران گردد.
بعضی از مادران قطع تدریجی شیر را به تعویق می اندازند، سپس برای از شیر گرفتن کودک به کارهای غیر منطقی متوسل می شوند، مانند پوشاندن نوک پستان با پارچه سیاه یا مو یا پاشیدن فلفل به نوک پستان یا مالیدن مرکب یا دوده به نوک پستان، که این روش ها به هیچ عنوان صحیح نمی باشند و حتماً برای قطع شیردهی باید از روش هایی که گفته شد استفاده شود.
در صورتی که قطع شیر به علت بیماری شما یا بیماری شیرخوارتان ضرورت داشته باشد، محکم بستن پستان ها و گذاردن کیسه آب سرد و مصرف نکردن مایعات به قطع شیر کمک خواهد کرد. تجویز هورمون استروژن نیز به مقدار کم و به مدت دو یا سه روز موجب کم شدن ترشح شیر و قطع آن می گردد.
باورهای نادرست درباره از شیر گرفتن کودک
۱- نباید کودکان را بیش از ۲ سال شیر داد و باید هرچه سریعتر آنها را از شیر گرفت.
برای این باور اشتباه معمولاً چند توجیه وجود دارد مثل اینکه شیر دادن طولانی باعث وابسته شدن کودک به مادر میشود و ممکن است تمایل فرزند به خصوص بچه پسر به شیر خوردن جنبهای جنسی داشته باشد یا اینکه هر چه کودک شیر بیشتر بخورد از شیر گرفتن او دشوارتر خواهد شد یا شیر دادن طولانی باعث کاهش وزن کودک میشود و لازم است سریعتر او را از شیر گرفت و تغذیه تکمیلی را آغاز کرد.
در نهایت اینکه برخی تصور میکنند کودکانی که زیاد شیر میخورند کودن میشوند! هیچ یک از این گفتهها پایه علمی ندارد.
۲- شیرخوار پسر را باید دیرتر از دختر از شیر گرفت!
این باور هیچگونه پایه علمی ندارد. البته نیازهای عاطفی فرزند پسر با دختر متفاوت است و شاید تمایلش به خوردن شیر از پستان مادر بیشتر باشد اما در کتابهای تغذیه با شیر مادر، اشارهای به تفاوت بین شیر خوردن دختر و پسر نشده است.
۳- بهترین زمان برای از شیر گرفتن اوایل فصل پاییز است!
این موضوع پایه علمی ندارد. البته اگر قرار است کودکی به اجبار از شیر مادر محروم شود، بهتر است این کار اوایل پاییز یا بهار انجام شود زیرا در فصل گرم بیماریهای اسهالی و در فصل سرد نیز عفونتهای تنفسی شیوع دارد که شیرخوار شیر مادرخوار از آن مصون است. اگر کودکی در تابستان یا زمستان از شیر گرفته شود، چون بدنش آنتیبادی کافی ندارد ممکن است در معرض ابتلا به این بیماریها قرار گیرد.
۴- از شیر گرفتن کودک باید ناگهانی باشد!
این موضوع صحت ندارد. باید روند از شیر گرفتن آرام و تدریجی باشد. اگر مادری به دلایلی مجبور است، فرزندش را از شیر محروم کند بهتر است به تدریج وعدههای صبحگاهی را کم کند و در نهایت تنها شبها شیر دهد و بعد به تدریج کاملاً به شیر دهی پایان دهد.
۵- از شیر گرفتن کودک تب میآورد!
این باور اشتباه است. ممکن است کودکی که از شیر گرفته شده به دلیل افت آنتیبادیها در معرض ابتلا به بیماریها قرار گیرد و به دنبال یک سرماخوردگی ساده تب کند اما اینکه فکر کنیم به دلایل روانی کودک تب کرده است، اشتباه است.
۶- شیشه شیر جایگزین روانی پستان مادر است!
هرگز نباید به شیرخواری که تازه از شیر مادر گرفته شده به عنوان جایگزین شیشه شیر یا پستانک بدهید. بعد از ۲ سالگی میتوان شیر گاو را با فنجان به کودک داد.