از علت های خون دماغ شدن یا خونریزی بینی در بزرگسالان می توان به خشکی مخاط بینی، فشار خون بالا، آسیب خارجی و مصرف داروهایی مثل وارفارین و آسپیرین اشاره کرد…
علت خونریزی بینی یا خون دماغ شدن در بزرگسالان چیست؟
داخل بینی با مخاط، نوعی بافت مرطوب و ظریف با تعداد زیادی عروق خونی نزدیک به سطح پوشیده شده است که حتی آسیبهای جزیی به این بافت میتواند باعث خونریزیهایی شود که گاهی شدید هستند. این نوع خونریزیها، خوندماغ قدامی نامیده میشود که رایجترین نوع بوده و معمولا جدی نیست.
خونریزی عقبی بینی که نادرتر است، میتواند علل جدیتری داشته باشد. این نوع خونریزی در انتهای مجرای بینی نزدیک به گلو شروع میشود. در خونریزی عقبی بینی، خون معمولا از یک شریان بزرگتر و عمیقتر آمده و ممکن است از طریق گلو یا حفرههای بینی جریان یابد.
کودکان کمتر این نوع از خونریزی بینی را تجربه میکنند. درصورتی که فردی مشکلاتی نظیر فشارخون بالا یا اختلال خونریزی داشته باشد، احتمال بیشتری برای تجربه این نوع خوندماغ دارد.
چه کنیم تا خوندماغ نشویم؟
از دستکاری بینی خود اجتناب کنید.
به آرامی بینی خود را فین کنید.
از کشیدن سیگار خودداری کنید.
در زمستان درصورتی که هوای محیط خشک است، از یک دستگاه بخور (مرطوبکننده هوا) استفاده کنید.
قبل از خواب مقدار کمی از ژل بینی یا وازلین داخل حفرههای بینی بمالید.
برای جلوگیری از استنشاق مواد شیمیایی و سایر تحریککنندهها از تجهیزات محافظتی استفاده کنید.
مهمترین دلایل خون دماغ شدن چیست؟!
۱-خشکی مخاط بینی:
این نوع خون دماغ بیشتر در کودکان شایع است. با تابش نورمستقیم خورشید به سر، مخاط بینی رطوبت را داز دست داده و ممکن است به خون ورزی از بینی منجر شود.
۲- ناهنجاری های ساختمانی:
پولیپ ها و سایر اختلالات دیواره های داخلی بینی از علل دیگر خونریزی های بینی محسوب می شوند.در این موارد، فرد علاوه بر خونریزی بینی از مشکلات دیگری چون گرفتگی بینی، تکلم تو دماغی و تنفس مشکل به هنگام خواب رنج می برد.
۳- آسیب های خارجی:
شایع ترین علت خونریزی بینی، آسیب بینی است. در ضربه های شدید، امکان دارد شکستگی غضروف یا حتی شکستگی سپتوم بینی رخ دخد و در ضربه های خفیف همچون دستکاری های ساده بینی نیز با آسیبی که به مخاط بینی وارد می شود، خونریزی رخ می دهد. نکته ی مهم اینجاست که خونریزی های ناشی از ضربه و آسیب دیدگی، دیر بند می آیند و فرد را بسیار آزار می دهند.
۴-فشار خون بالا:
دردسر ساز ترین خونریزی بینی، رمانی است که به دنبال بالا رفتن ناگهانی فشار خون در افراد مستعد رخ می دهد. این نوع خونریزی معمولا در پشت مخاط بینی ایجاد می شود و به این صورت است که علاوه بر مقداری خون که از بینی خارج می شود، فرد احساس می کند که حجم عظیمی از خون مدام وارد حلقش می شود و حالت بسیار نا خوشایندی به وی دست می دهد. خطر این نوع خون ریزی بسیار زیاد است چرا که هم کنترل آنها بسیار مشکل و نیاز مند اقدامات ارژانسی و تخصصی پزشکی است و هم خطر شوک ناشی از خونریزی و افت سریع فشار خون در کمین فرد است.
۵-دارو ها:
کسانی که وارفارین، آسپیرین، کلوپید گرل و بروفن به مقدار زیاد مصرف می کنند باید بدانند این دارو ها با کاهش خاصیت انعقاد پذیری خون می توانند رمینه ساز بروز خونریزی های بسیار شدید از راه بینی و سایر مخاط های بدن شوند.
در تمامی این حالت ها باید با انگشت شصت و سبابه بخش غضروفی شکل بینی را محکم فشار داده و چنانچه خونریزی شدید باشد باید سریع ابه پزشک مراجعه کرد.
شایعترین علل و عوامل خونریزی بینی در شب
١. آبوهوای خشک یا محیط خانه
٢. سرماخوردگی و آلرژیها
٣. قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی
٤. مصرف الکل
٥. داروها
راههای درمان خونریزی بینی در خانه
کودکان بزرگتر و بزرگسالان باید فین کنند تا لختههایی را که ممکن است در حفرههای بینیشان ایجاد شده باشد، خارج کنند. البته این مرحله ممکن است خونریزی را بهطور موقت افزایش دهد. انجام این مرحله برای کودکان کوچکتر ضروری نیست.
بنشینید و کمی از کمر خم شوید. از درازکشیدن یا کجکردن سر به سمت پشت خودداری کنید؛ چراکه این کار میتواند باعث بلع خون و خفگی یا استفراغ شود.
قسمت نرم سوراخهای بینی را از قسمت پایه بینی فشار دهید. فشار را به هر دو طرف بینی وارد کنید. توجه داشته باشید که فشاردادن قسمت استخوانی و سفت بینی، خونریزی بینی را متوقف نخواهد کرد.
کودکان باید مسدودکردن حفرههای بینی خود را از طریق فشاردادن بینی تا ٥دقیقه بهطور مداوم انجام دهند. بزرگسالان همین عمل را باید برای ۱۰ دقیقه انجام دهند. به یاد داشته باشید که در زمان انجام این مرحله از طریق دهان تنفس کنید.
اعمال یک کمپرس آب سرد یا یخ به پل بینی میتواند با منقبضکردن عروق خونی، خونریزی را کاهش دهد.
درصورتی که خونریزی متوقف نشد، همین مراحل ذکرشده را دوباره تکرار کنید. اینبار فشار را برای حداقل ۳۰دقیقه اعمال کنید.
منبع خبر : faradeed،mashreghnews
اگه خون دماغ، بند نمیاد بدونید علل زیادی داره؛ اول بایستی اختلالات انعقادی رفع شه . فشار خون بالا هم عامله لذا پیشنها میشه در درجه اول این موارد بررسی شه، در موارد زیادی هم علل مشخص پیدا نمیشه، لذا مرتب بینی خود را چرب نگه دارید، پماد آد،تتراسایکلین
و هم خواستید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.