با تغییرات جدید بدن در دوران بارداری نگرانی هایی هم ایجاد می شود. ترس مادر از این که ممکن است کار اشتباهی را انجام دهد و به جنین آسیب برساند!
برخی از ترسها کاملاً بجا و درست است اما برخی دیگر غیر منطقی است.
۱- خوابیدن روی شکم
ترس مادر: "من همیشه میترسیدم زمانی که خواب هستم روی شکمم چرخی بزنم و بچه را له کنم ! حالا خندهام میگیرد – تقریبا غیرممکن بود که کاملاً بچرخم، من خیلی بزرگ بودم!
واقعیت: ما این را زیاد میشنویم. و منطقی به نظر میرسد -خوابیدن، در مدت زمان مناسب و در یک موقعیت خوب براي همه زنان باردار توصیه می شود. اما، فراموش نکنید كه میزان خوابیدن زنان باردار بر روی شکم نباید برای مدت زمان طولانی ادامه داشته باشد، زیرا خوابیدن بیش از حد در این موقعیت می تواند گردش خون بدن زنان حامله را تحت تاثیر قرار دهد، که بروز این وضعیت در بدن مادر باردار برای جنین داخل رحم او بسیار خطرناک است. به همین دلیل، کارشناسان مامايي توصیه می کنند كه زنان باردار باید از خوابیدن بر روی شکم خود، به خصوص در سه ماهه دوم و سوم دوران بارداری خودداری نمایند. در واقع، با ورود به سه ماهه دوم و سوم از دوران بارداری جنین داخل رحم با سرعت زيادي در حال رشد بوده و ممکن است ورید اجوف که از رگ های اصلی بدن انسان تلقی می-شود و خون را از قسمت پایین بدن به قلب باز می گرداند، دچار فشردگی شده و عملکردش با اختلال روبرو شود.
بنابراین، زنان بارداری که ممکن است ندانسته و در طی خواب شبانه بر روی شکم خود قرار گیرند، باید بلافاصله بعد از بیدار شدن و آگاهی از وضعیت خواب خود، دوباره به پشت یا طرفین بدن خود برگردند. به خاطر داشته باشيد كه خوابیدن بر روی شکم فقط برای زنان حامله خطرناک نیست، بلکه هیچ فردی نباید کل شب را بر روی شکم خود بخوابد! همچنين، يافتن موقعيت مناسب برای خواب راحت زنان باردار می تواند از تماس زیاد صورت اين افراد با سطح زمین یا بالش جلوگیری کند.
۲. چهره من زشت می شود!
ترس مادر: " یکی از ترسهای من بزرگ شدن بینی در بارداری است. یک دوست قدیمی را به یاد دارم که زمانی که حامله شد و بینیاش تقریبا دو برابر شده بود. همان طور که حاملگی او پیش میرفت، به نظر میرسید که بینی او نسبت به شکمش متورم می شود! "
واقعیت: خوب، بله، این کاملا درست است. در زمان بارداری تقریبا تمام اعضای بدن دچار تورم میشوند حتی مخاط لثه آنقدر ورم میکند که گاهی دچار خونریزی میشود. وضعیت مخاط بینی هم به همین صورت است و این مشکل تا جایی پیش میرود که افرادی که بینیشان را جراحی کردهاند، گاهی در زمان بارداری تنفس برایشان سخت میشود.
از این خونریزیها و دشواری که درنفسکشیدن با آن روبه رو میشوید نترسید. توضیح دلیل این اتفاق ساده است؛ در بارداری حدود ۲ تا ۵/۲ لیتر به حجم خون اضافه شده و عروق کمی گشاد میشوند؛ گذشته از این از عروق مقداری مایع خارج میشود که باعث تورم تمام اندامهای بدن از جمله بینی میشود.
همه افراد دچار تورم بینی یا دیگر مشکلات زیبایی نمیشوند زیرا گیرندههای هورمونی در افراد مختلف، متفاوت عمل میکنند. اما اگر این مشکل سراغ شما بیاید، احتمالا تا ۸ هفته بعد از زایمان دست از سرتان برنمیدارد.
۳. خوردن چیزی که به جنین آسیب میرساند!
ترس مادر: من نگران بودم که سهوا چیزی بخورم یا کاری بکنم که به بچه آسیب برساند. من به طور مداوم کتابهای دوران بارداری را میخواندم و سایتها را چک میکردم تا مطمئن شوم که چیزی که می خورم که به کودکم آسیب نمی زند.
واقعیت: شاخص ترین مواد غذایی ممنوعه در دوران بارداری عبارتند از : مصرف گوشت نپخته (یا نیم پز و کبابی) و تخم مرغ نپخته (یا عسلی)، میوه هایی مانند: انبه، آناناس، انگور، ماهی جیوه دار، فرآورده های لبنی محلی و شیر پاستوریزه نشده، آرد تصفیه شده، دل و جگر، آرد تصفیه شده، مواد غذایی مملو از شکر، سبزیجات نشسته، کافئین، مصرف بیش از حد مکمل های حاوی ویتامین A.
در دوران بارداری باید از خوردن گوشت نپخته یا نیم پز خودداری کرد. از آنجایی که مصرف انواع گوشت، غذاهای دریایی و مرغ به صورت نپخته باعث ایجاد عفونت جدی در بدن بدن میگردد، به هنگام طبخ باید آنها را به خوبی پخت.
مصرف تخم مرغ خام و عسلی را نیز باید از برنامه ی غذایی مربوط به دوران بارداری حذف گردد. همچنین مصرف مواد غذایی حاوی تخم مرغ نپخته مانند انواع سس، مایونز و برخی از بستنی های خانگی نیز در این دوران ممنوع میباشد، زیرا مصرف آنها ممکن است منجر به عفونت سالمونلا (نوعی مسمومیت غذایی بر اثر باکتری سالمونلا )گردد..
۴. ترس از دست دادن جنین
ترس مادر: بزرگترین ترس من سقطجنین بود؛ و این ترس به صورت مداوم و همیشگی همراه من بود!
واقعیت: نباید اجازه دهید این فکر شما را آزار بدهد. با مراقبتهای دوران بارداری می توانید این امکان را به حداقل برسانید.
یکی از عوامل تاثیرگذار در سقط جنین سن است؛ در واقع، در زنان ۴۰ ساله دو برابر زنان ۲۰ ساله احتمال سقط جنین وجود دارد.
یکی دیگر از عوامل موثر در سقط جنین بیماری های مزمن است، مانند دیابتی که درست کنترل نشده است، اختلالات وراثتی در انعقاد خون، نقص های خود ایمنی مشخص(مانند سندروم انتی فسفولیپید یا لوپوس) و اختلالات هورمونی خاص، داشتن ناهنجاری های مشخص رحمی یا گردن رحم ضعیف یا به طور نامعمولی کوتاه. تحقیقات نشان داده است اگر شما لیستری، گوشک، سرخجه، سرخک، سیتومگالو ویروس، پاروو ویروس، سوزاک، اچ آی وی و عفونت های دیگری داشته باشید، خطر احتمال سقط جنین بالاتر است.
استفاده از مشروبات الکلی، و مصرف مواد مخدر مانند سیگار کشیدن بسیار و مواد مخدری مثل کوکائین و اکستازی در حین حاملگی باعث افزایش خطر سقط جنین می شود. برخی مطالعات نشان داده اند رابطه ای میان نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز و خطر سقط جنین وجود دارد. برخی داروها با افزایش سقط جنین رابطه دارند، بنابراین مهم است با مراقب خود درباره بی خطر بودن داروهای مصرفی در زمان آبستنی صحبت کنید.
این مورد شامل تجویزها و داروهای بدون نسخه، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپیرین نیز می شود. قرار گرفتن در معرض سموم محیطی و دیگر فاکتورهای محیطی که خطر سقط جنین را افزایش می دهند مانند سرب و آرسنیک، برخی مواد شیمیایی مانند فرمالدئید، بنزن، و اکسید اتیلن و مقادیر زیاد از تشعشع یا گازهای بیهوشی؛ از دیگر عوامل سقط جنین محسوب می شوند.
از عوامل تاثیرگذار در سقط جنین سن است؛ در واقع، در زنان ۴۰ ساله دو برابر زنان ۲۰ ساله احتمال سقط جنین وجود دارد. یکی دیگر از عوامل موثر در سقط جنین بیماری های مزمن است، مانند دیابتی که درست کنترل نشده است.
۵. نوزادی دو جنسه!
ترس مادر: " در اولین بارداری ام از همه چیز میترسیدم و بزرگترین ترس من این بود که یک بچه دوجنسه داشته باشم!
واقعیت: این احتمال تنها یک درصد است! علت این اختلال بیشتر ژنتیکی است اگر نگران این مسئله هستید با متخصص ژنتیک مشورت کنید. تشخیص جنین دو جنسیتی پیش از تولد محدودهای از انتخابهای آگاهانه برای زوجهای در معرض خطر به دنیا آوردن کودکی با نوعی اختلال را فراهم میکند. اطمینان دادن و کاستن اضطراب خصوصا در بین گروههای پرخطر ، اجازه آغاز بارداری برای زوجهای در معرض خطر داشتن کودکی مبتلا به نوع خاصی از نقص مادرزادی که در غیر این صورت ممکن است از بچهدار شدن منصرف شوند، با علم به اینکه وجود یا فقدان اختلال در جنین را میتوان با آزمایش تائید کرد.
والدینی که تشخیص پیش از تولد را مدنظر دارند، نیازمند اطلاعاتی هستند تا درک شرایط را برایشان مقدور سازد و بتوانند برای آن روش رضایت بدهند یا ندهند. مشاوره ژنتیکی مقدماتی افراد کاندیدا برای تشخیص پیش از تولد ، معمولا با موارد زیر سروکار دارد:
۱٫خطر مبتلا بودن جنین
۲٫ماهیت و پیامدهای احتمالی مشکل خاص
۳٫مخاطرات و محدودیتهای اقدامات انجام شده
زمان لازم پیش از آماده شدن گزارش و نیاز احتمالی به تکرار اقدام در صورت ناموفق بودن تلاش.
بر اساس قانون سقط درمانی بتوان قبل از ۴ ماهگی اجازه سقط جنینهای با اختلال دوجنسی را داد نیز ممكن نیست زیرا این بیماری جزء بیماریهای اضطرار ایجاد كننده نیست، اختلال دوجنسی انواع مختلف دارد و اكثر انواع آن با دارو و جراحی قابل اصلاح است.
تشخیص این كه اختلال دوجنسی جنین چقدر خطرناك است؛ كار خیلی مشكلی است و بحثهای علمی مفصلی در این زمینه وجود دارد، در همه جای دنیا نیز همین طور است و نمیتوان حتی با تشخیص اختلال دوجنسی قبل از ۴ ماهگی حكم سقط جنین را صادر كرد و اگر هم چنین كاری ضرورت داشته باشد نیاز به مجوز قانونی خاص و موردی دارد و به طور كلی نمیتوان در این مورد رأی داد.
این كه خانوادهها بخواهند فرزندانشان را كه با اختلال دوجنسی به دنیا میآیند به علت یك مسئله ظاهری و جزئی رها كنند، به علت آگاهی نداشتن آنهاست زیرا اختلال دوجنسی انواع و اقسام زیادی دارد و اكثر آنها با دارو و جراحی مختصر درمان میشود و قابل اصلاح است.