گریه شدید نوزاد نشانه کولیک است/ همه چیز درباره درمان کولیک نوزاد

کولیک یکی از بیمارهای رایج در نوزادان تازه متولد شده می باشد و یکی از علائم رایج آن گریه های طولانی است. اگرچه این بیماری عوارض نگران کننده ای نخواهد داشت؛ اما می توانیم با انجام اقداماتی به درمان سریع تر آن کمک کنیم. در ادامه همراه ما باشید تا از این بیماری بیش تر بدانیم.

ارتباط سیگار و کولیک
بیماری کولیک یکی از بیماری های رایج در کودکان است که در نتیجه عدم تکامل سیستم عصبی و روده ای در کودکان به وجود می آید. سیگاری بودن مادر و بالا رفتن سن او، می تواند احتمال ابتلای کودک به بیماری کولیک را افزایش دهد. به نظر می رسد شیر گاو ، حساسیت به پروتئین و دیگر حساسیت ها نیز سبب بروز کولیک شود.

گریه بی وقفه از علائم کولیک
نوزادان زیر ۳ ماهی که روزانه چندین ساعت بی وقفه گریه می کنند، احتمالا به این بیماری مبتلا هستند و این وضعیت هفته ای ۳ روز و ماهی ۳ هفته ادامه دارد . عموما این نوزادان عصر هنگام و تقریبا در ساعات مشخصی شروع به گریه کردن می کنند . حین گریه، صورت شان سرخ شده، شکم شان باد کرده و پاهای شان را به سمت شکم می کشند.

درمان را باید از رژیم غذایی مادر و کودک آغاز کرد
کولیک معمولا در ۴ ماهگی بهبود می یابد. برای درمان نیز راه های گوناگونی وجود دارد؛ اما این روش ها در همه نوزادان به یک میزان موثر نیستند . گزینه های درمانی برای کولیک عبارتند از:

اصلاح رژیم غذایی مادر در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند.
انتخاب مکمل های غذایی در نوزادانی که از غذای کودک تغذیه می کنند .
درمان دارویی (تا نیاز نباشد ، نباید به کار رود)
پروبیوتیک ها (از برخی باکتری های مفید می توان استفاده کرد)
عصاره های گیاهی
درمان به روش دستی و ماساژ
اقداماتی که برای بهبودی سریع تر کودک می توان انجام داد:
تا حد امکان آرامش خود را حفظ کنید و استرس نداشته باشید.
با روی خندان سعی در برقراری ارتباط چشمی با نوزاد کنید.
با به آغوش گرفتن نوزاد شکم او را گرم کنید . این کار را می توانید با حوله یا دستمال گرم شده با اتو نیز انجام دهید
در اتاقی که هستید موسیقی آرام پخش کنید.
از پستانک استفاده کنید.
فراموش نکنید برخی نوزادان صدای آب و جاروبرقی را دوست دارند.
به عنوان گزینه آخر به همراه کودک با ماشین به گردش بروید.
کولیک بیماری نیست، بلکه یکی از اصلی ترین مراحل تکامل نوزاد می باشد.

متاسفانه بهترین راهکار برای رهایی از این عارضه صبر است! اما راهکارهایی نیز برای درمان آن وجود دارد که امتحان كردن آن ها بي ضرر است. بنابراين، اگر فرزند شما نيز ۵ ساعت بي وقفه گریه مي كند، احتمالا مبتلا به كوليك است و شما مي توانيد اين روش ها را براي تسكين درد او به كار گيريد:

روش اول : آرامش بخشيدن با صدا و حرکات
قنداق کردن نوزاد:
با این که نوزادان زیاد به این کار علاقه ندارند، اما نتیجه این کار برای آن ها بسیار مفيد است. این کار باعث آرام شدن دل دردهای آن ها شده و می تواند تاثیراتی هم بر روی دیگر روش های موجود بگذارد.
تاب بازی: این کار باعث می شود نوزاد از جیغ زدن دست بکشد و حداقل برای مدت کوتاهی از گریه کردن خودداری کند. با این که بسیاری بر این باور اند که باید بگذارید نوزاد هرجا که راحت است بخوابد، اما بسیاری از متخصصان توصیه می کنند که نوزادان نباید بر روی تاب، کالسکه و یا صندلی ماشین خواب شان ببرد و همیشه باید درجای ایمن استراحت کنند.بنابراین، به این نکته نیز توجه داشته باشید.
آن ها را با خودرو به بیرون ببرید: رانندگی همراه با نوزاد یا بیرون بردن او با کالسکه هم براي مادر و هم براي نوزاد آرامش بخش خواهد بود. بسیاری از مادران ادعا كرده اند كه رانندگی همراه با نوزادشان در عرض ١٠ دقیقه توانسته است به گریه های او پایان دهد. همچنین، اگر می خواهید هوای تازه تنفس کنید و کمی هم ورزش کنید، می توانید از یک کالسکه استفاده کنید.
۴٫ فرزند خود را بر روی ماشین لباس شویی یا خشک كن قرار دهید: شايد عجيب باشد اما تکان های این دستگاه ها می تواند باعث تسکین درد نوزاد شود. البته دقت كنيد که جای او را محکم کنید. برای این کار می توانید از صندلی ماشین او استفاده کنید. همچنین، هیچ گاه بدون این که حواس تان به او باشید، او را بر روی این دستگاه ها رها نکنید.
دستگاه های پر سر و صدای خانه را روشن کنید:می توانید از جارو برقی استفاده کنید. شاید این کار برایتان عجیب باشد، اما بسیاری از والدین بر این باور اند که این کار بر روی نوزاد آن ها جواب داده است. آن ها را بر روی صندلی خود گذاشته و سپس در کنار این دستگاه ها قرار دهید. به اين ترتيب، آن ها احساس مي کنند که این صداها را خودشان به وجود می آورند و از این کار هیجان زده می شوند. از پنکه نيز مي توانيد استفاده کنید، البته از نوع قدیمی و پر سر و صدای آن.
صداهای آرامش بخش، مانند دستگاه هایی که صدای قلب مادر را منتشر می کند، نیز گزینه ای است كه می تواند باعث آرامش فرزند شما شود.
فرزندتان را بر روی پاهایتان گذاشته و تکان دهید: نوزاد را بر روی زانوهای خود قرار دهید اما حواس تان باشد که سرش در موقعيت مناسبي قرار گيرد و اذيت نشود. سپس پایتان را به بالا و پایین تکان دهید. لرزشی که با این کار ایجاد می کنید، باعث تسکین درد شکم او خواهد شد.
۷٫ نوزاد را روي شكم خودتان بخوابانيد: به پشت بخوابید و او را بر روی شکم خود طوری قرار دهید که سرش روی قلب تان قرار گیرد. سپس با پاهای خود با او بازی کنید و پاهای او را بالا و پایین ببرید.
مادران بخوانند : ۱۰ مزیت تغذیه با شیر مادر برای نوزادان و مادران از سازمان جهانی بهداشت و اطفال آمریکا
روش دوم: تسکین دردهای شکم نوزاد
نگهداری در حالتی خاص: نوزاد را طوری نگه دارید که شکمش بر روی دست های شما باشد. حواس تان به سرش باشد که اذیت نشود. سپس او را در همین حالت به آرامی به عقب و جلو تكان دهيد. از افزایش سرعت ناگهانی جدا خودداری کنید.
قسمت میانی کمر و ستون فقرات او را ماساژ دهید:این کار هم باعث تسکین دردهای نوزاد می شود. در واقع، شما با اين كار می توانيد گاز اضافه معده او را خارج کند. همچنین، می توانید شکم او را در حالتی که به پشت خوابیده است ماساژ دهید. برای این کار از حرکات چرخشی در جهت حركت عقربه هاي ساعت استفاده کنید. این كار نيز دقيقا مانند روش قبل گازهاي اضافي را خارج مي كند.
آروغ او را بگيريد: آروغ زدن به هنگام غذا خوردن و یا بلافاصله بعد از تمام شدن غذاي نوزاد، می تواند موجب تسکین دردهای شکم او شود.
پاهايش را به حالت دوچرخه تكان دهيد: فرزندتان را به پشت بخوابانید و سپس پاهای او را به حالت دوچرخه حرکت دهید. این کار باعث خارج شدن گاز اضافی معده او می شود و شما مي توانيد براي لحظاتي از گريه هاي بي وقفه او خلاص شويد!
حمام آب گرم: برای این کار می توایند یک دستمال لطیف را با آب گرم خیس کرده و آن را بر روی بدن نوزاد خود بکشید و یا این که تشت حمام را با آب گرم پر کرده و او را درون تشت قرار دهید. این را هم در نظر داشته باشید که هرگز فرزندتان را درون تشت تنها رها نکنید. مقدار آب درون تشت اصلا مهم نیست، اما دمای آن را كنترل كنيد كه براي پوست نوزادتان مشكلي پيش نيايد.
غذاي خودتان و نوزاد را كنترل كنيد: با این که دليل كوليك يا قولنج نوزاد هنوز به درستي کشف نشده است، اما رابطه بین سیستم گوارش نوزاد با این عارضه بديهي است. بسیاری از غذاهایی که مادر میل می کند می تواند وارد شیر او شده و باعث ایجاد كوليك در بدن نوزاد شود.
برای دو تا سه روز غذاهايي كه ميل مي كنيد را كنترل كرده و اگر تغيير مثبتي در نوزادتان مشاهده كرديد، از خوردن آن غذاها خودداري كنيد.
بعضی از نوزادان نیز به شیر آلرژی دارند. برای مثال اگر به فرزند خود مواد غذایی اي می دهید که بر پایه شیر هستند، اين كار را متوقف كنيد. همچنین با پزشک نوزاد خود درباره غذاهایی که باید به او بدهید، مشورت کنید.

به هوای اضافه شیشه شیر دقت كنيد: مدام شیشه شیر نوزاد را چک کنید تا هوا درون آن محبوس نشده باشد. اگر احساس مي كنيد شيشه شير براي او مناسب نيست، حتما آن را عوض كنيد.
به نوزاد چیزی براي مكيدن بدهید: براي مثال، پستانک گزينه مناسبي است. اگر خیلی خوش شانس باشید، با اين كار فرزندتان به آرامي به خواب خواهد رفت.
از دمنوش هاي ويژه استفاده كنيد: معمولا در این دمنوش ها موادی نظیر رازیانه، بابونه، آویشن و… وجود دارد كه می تواند باعث رهایی کودک از دل درد شود. روزانه یک قاشق از اين دمنوش ها را قبل و بعد از غذا به فرزندتان بدهید. اما این را هم در نظر داشته باشید که همیشه با پزشک معالج فرزندتان مشورت کنید. ممكن است روش هایی که قبلا برای مشكل دل درد کودکان استفاده می شده است، امروزه مفید نباشد.
استفاده از دستگاه تخلیه کننده: شاید بسیار عجیب باشد، اما استفاده از این دستگاه ها که از طریق مقعد صورت مي گيرد، می تواند گازهای اضافی شكم نوزاد را خارج کند. در اين مورد نيز قبل از استفاده، حتما با پزشک معالج مشورت کنید.
استفاده ازپروبیوتیک ها: بعضی از تحقیقات اثبات کرده اند که پروبیوتیک ها می توانند باعث تسکین دل دردهاي نوزاد شوند.
روش سوم : آرامش خاطر خودتان
برای مدت کوتاهی استراحت کنید: اگر نمی توانید کاری کنید که به گریه های نوزادتان پایان دهید، برای یک دقیقه هم که شده او را در جای امنی قرار داده و شروع به خواندن یک کتاب یا گوش دادن به یک موسیقی کنید! اگر نیاز بود حتی می توانید اتاق را نیز ترک کنید، اما نباید مدت زمان آن زیاد باشد. زمانی که نوزادان احساس کنند که شما آن ها را ترک می کنید، شاید گریه هایشان بیشتر شود.
از دیگران کمک بخواهید: اگر احساس کردید که نیاز دارید کمی بیشتر بخوابید، با کسی که به او اعتماد دارید و می دانید که می تواند در این کار به شما کمک کند، تماس بگیرید و از او بخواهید که برای یک الی دو ساعت نزد شما بیاید و از فرزندتان مراقبت کند. نگران نباشيد! شما پدر و مادر بدی نیستید فقط نیاز دارید که کمی بیشتر استراحت کنید.

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. چه زمانی گریه های نوزاد نشانه کولیک نیست؟
    اما،‌ سه نشانه وجود دارد که به کولیک مرتبط نمی‌شوند و آگاهی از آنها بسیار مهم است:
    – تب: این مشکل با کولیک ارتباطی ندارد و هر دمای بدنی بین ۳۸ تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد باید تحت مراقبت پزشک قرار بگیرد.
    – اسهال: گرچه این مسئله به سیستم گوارش مربوط است، ولی مستقیماً با کولیک ارتباطی ندارد.
    – استفراغ شدید/ کاهش وزن: این مشکل می‌تواند جدی باشد و با مشاهده آن باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *