غدد بارتولن دو اندام کوچک زیر پوستی در ناحیه تناسلی زنان است. این غدد در دو طرف پوستی که اطراف واژن و پیشابراه را فرا گرفته، قرار گرفته اند.
در اکثر مواقع فرد این غدد را لمس نمی کند و یا قابل مشاهده نیست. غدد بارتولن مایعی تولید می کنند که ناحیه تناسلی خارجی را مرطوب می کند. این مایع از طریق دو مجرای نازک که کانال های بارتولن نامیده می شوند، به داخل واژن ترشح می شود.
کیست غدد بارتولن چیست؟
اگر مجرای بارتولن مسدود شود مایع تولید شده درون غدد می ماند، در این حالت غدد مسدود شده کیست بارتولن نامیده می شوند (گاهی اوقات نیز کیست کانال بارتولن نام دارد). این کیست ها می توانند در اندازه های متفاوت از سایز یک نخودفرنگی تا یک سنگ بزرگ، باشند. این کیست ها معمولا به آرامی رشد می کنند و اگر غدد بارتولن یا مجاری آنها عفونی شوند این اتفاق آبسه غدد بارتولن نامیده می شود.
کیست غدد بارتولن اغلب کوچک و بدون درد است و حتی نیاز به درمان ندارد. اما اگر علائمی مشاهده شود و یا کیست عفونی باشد، ممکن است نیاز به درمان باشد.
علت ایجاد کیست غدد بارتولن چیست؟
مواردی مانند عفونت، ترشحات غلیظ یا تورم می تواند منجر به مسدود شدن مجاری بارتولن و ایجاد کیست شوند. کیست می تواند پس از رابطه جنسی بزرگ شود، زیرا این غدد در حین نزدیکی مایع بیشتری تولید می کنند.
کیست عفونی، گاهی اوقات توسط عفونت های منتقله از راه جنسی ایجاد می شود. می توان با استفاده از کاندوم در هنگام نزدیکی این احتمال را کاهش داد.
علائم کیست غدد بارتولن چیست؟
اگر کیست کوچک باشد ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد، اما کیست بزرگ یا کیست عفونی (آبسه) می تواند علائم ایجاد کند.
علائم کیست غیر عفونی شامل:
لمس یک توده بدون درد در ناحیه واژن
قرمزی یا تورم در ناحیه واژن
احساس ناراحتی در هنگام راه رفتن، نشستن یا نزدیکی
علائم کیست عفونی شامل:
احساس درد که به تدریج بیشتر می شود و راه رفتن، نشستن و یا رابطه جنسی را سخت می کند.
تب و لرز
تورم در ناحیه واژن
تخلیه کیست
تشخیص کیست غدد بارتولن چگونه است؟
ممکن است خود فرد کیست را لمس کند یا پزشک در هنگام معاینه متوجه آن شود. در غیر اینصورت با بروز علائم، کیست تشخیص داده می شود.
آبسه براساس علائم عفونت مانند تب یا تورم و درد در ناحیه واژن تشخیص داده می شود.
در برخی موارد، خصوصا با بالا رفتن سن، پزشک ممکن است اقدام به از بین بردن کیست کند تا مطمئن شود که توده یا مشکلات دیگری وجود ندارد.
درمان کیست غدد بارتولن چگونه است؟
برخی از کیست های غدد بارتولن بدون درمان برطرف می شوند. می توان برای کاهش درد یک داروی مسکن مانند ایبوپروفن و… استفاده کرد و برای کمک به روند درمان ناحیه را با حمام آب گرم یا نشستن در یک وان شست و شو داد. اما باید به این نکته هم توجه کرد که تا بهبود کامل کیست فرد نباید رابطه جنسی داشته باشد.
اگر کیست عفونی شود ممکن است خود به خود تخلیه شود و طی ۳-۴ روز بهبود یابد. اما اگر کیست دردناک بود، ممکن است پزشک اقدام به تخلیه کیست کند و شاید نیاز به آنتی بیوتیک برای درمان عفونت وجود داشته باشد.
برای جلوگیری از بسته شدن و پرشدن مجدد کیست، پزشک ممکن است یک لوله تخلیه کوچک به همراه یک بالون در دهانه خروجی کیست قرار دهد. بالون مجرای خروجی کیست را باز نگه می دارد و پس از اینکه کیست بهبود یافت، لوله و بالون برداشته می شود.
گاهی اوقات از یک لیزر کربن دی اکسید یا نیترات نقره برای جلوگیری از برگشت کیست استفاده می شود. برای کیست های شدید که مکرر عود می کنند ممکن است نیاز به جراحی برای برداشت غدد بارتولن و مجرا باشد.