وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس علت نیمی از تمام موارد مرگ شیرخواران در ۲۸ روز اول تولد است. رژیم غذایی زنان باردار نقش مهمی برای سلامت جنین دارد.
ویتامین B۱۲ یک ماده مغذی ضروری است که فقط در محصولات با منشاء حیوانی مانند گوشت، شیر و تخممرغ یافت میشود. در زنان بارداری که مقادیر بسیار کم غذاهای حیوانی را مصرف میکنند خطر کمبود ویتامین B۱۲ افزایش مییابد. ویتامین B۱۲ برای عملکردهای حیاتی بدن مانند تولید گلبولهای قرمز خون و انرژی سلولی ضروری است. کمبود ویتامین B۱۲ میتواند سبب کمخونی و آسیب شدید به سیستم عصبی شود. بدن خود قادر به تولید ویتامین نیست.
در کشورهایی که مقدار زیادی محصولات حیوانی مصرف میشود درصد کمی از زنان باردار به کمبود ویتامین B۱۲۲ مبتلا میشوند. در کشورهایی مانند هند که رژیم غذایی گیاهی غالب است، دو سوم زنان باردار به کمبود B۱۲ مبتلا هستند.
به تازگی نتایج مطالعهای که روی ۱۱ هزار ۲۱۶ زن باردار از ۱۱ کشور انجام شده، نشان میدهد که کمبود ویتامین B۱۲ در دوران بارداری با ۲۱ درصد افزایش خطر زایمان زودرس مرتبط است. با این حال اطلاعات کمی در مورد اثر دریافت مکمل ویتامین B۱۲ در دوران بارداری وجود دارد. دو مطالعه کوچک انجام شده در این زمینه نشان میدهد که هیچ ارتباطی بین دریافت مکمل B۱۲ و وزن تولد وجود ندارد. کمبود ویتامین B۱۲ میتواند با عواملی مانند سوءتغذیه و فقر مرتبط باشد. این عوامل خود بر روی وزن تولد و طول مدت بارداری اثر میگذارد.
به گفته محققان، لازم است بین افرادی که هیچ نوع ماده غذایی را با منشاء حیوانی مصرف نمی کنند و افراد گیاهخواری که لبنیات یا تخممرغ را مصرف میکنند، تفاوت قایل شد. گروه اول در صورت عدم دریافت مکمل به کمبود ویتامین B۱۲ مبتلا میشوند. در گروه دوم کمبود B۱۲ شایع نیست زیرا این افراد با مصرف تخم مرغ یا لبنیات قادر به تامین B۱۲ مورد نیاز بدن هستند.
در دوران بارداری مصرف مقادیر کافی غذاهای حیوانی و در صورت لزوم دریافت مکمل ویتامین B۱۲ توسط زنان گیاهخوار ضروری است.