از کودکی تا به حال، تصور ما از قارچ، گیاهی است که در اثر رعد و برق ایجاد میشود؛ ولی واقعا چند نوع قارچ داریم؛ قارچ های پرورشی، وحشی و زیر زمینی و … . دنبلان صحرایی (truffle)، نوعی میوه خوردنی است که در زیر سطح زمین می روید.
کاهش چشمگیر کلسترول خون با قارچ دنبلان
تا امروز هیچ نوع کاشت و زراعت دنبلان در ایران صورت نگرفته و آنچه در بازار موجود است، از سوی مردم بومی منطقه جمع آوری می شوند.چندین گونه از دنبلان خوش طعم صحرایی در بندرعباس، شیراز، تبریز، قزوین، کردستان و زنجان یافت می شود که به صورت طبیعی در نیمه زمستان و اوایل بهار برداشت می شوند؛ تمامی این دنبلان های صحرایی فصلی بوده و از لحاظ اجتماعی اقتصادی، قارچ های مهمی به حساب می آیند.
قارچ به دو روش بوداده یا روی آتش به صورت سیخ کباب و سرخ شده با تخم مرغ مصرف می شود.
این قارچ ها یک غذای مشهور هستند و به خاطر طعم و ویژگی های بافتی در کشورهای عربی و کشورهای حوزه مدیترانه به صورت کلی مورد توجه هستند؛ دنبلان های صحرایی در کشورهای خاورمیانه و آفریقای شمالی در غذاهای پخته شده استفاده می شوند و اعراب بیابانی مدت ها از آن ها به عنوان جایگزینی برای گوشت در رژیم خود استفاده می کردند، زیرا تهیه و پختن آن ها شبیه گوشت است.
مطالعات متعددی بر فعالیت های بیولوژیکی قارچ انجام شده است، این قارچ ها دارای خواص دارویی از جمله توانایی برای مهار تجمع پلاکتی و کاهش کلسترول خون، ضد فشار خون، کاهش قند خون، کمک در پیشگیری از عفونت های ناشی از باکتری، قارچ، ویروس و بیماری های انگلی و ضدسرطانی را از خود نشان داده است.
قارچ دنبلان دارای میزان بالای پروتئین، کربوهیدرات و فیبر است، به ویژه دنبل کوهی دارای ۴/۷۶درصد آب است؛ ماده خشک ۲۵ تا ۱۸درصد است و شامل ۶۰ تا۴۰ درصد کربوهیدرات، ۲۷ تا ۲۰ درصد پروتئین، ۳ تا ۷ درصد لیپید، ۱۳ تا ۷ درصد فیبر خالص و ۹ تا ۷ درصد خاکستری می باشد مواد معدنی زیادی دارد.
اطلاعات اندکی در مورد ترکیب، وضعیت تغذیه ای و فعالیت های بیولوژیک آن ها وجود دارد؛ اما مطالعات مختلف نشان داده است که دنبلان ها سرشار از پروتئین ها، آمینواسیدها، مواد معدنی، فیبر و کربوهیدرات ها هستند، به تازگی ویژگی های آنتی اکسیدانی، ویژگی های زیست شیمی و بیولوژیکی دنبلان ها مورد بررسی قرار گرفته است.
وجود کربوهیدرات های قابل هضم و غیر قابل هضم موجب شده است که قارچ دنبلان کوهی غذایی سالم، دارای انرژی و فیبر باشد که برای عملکرد محیط دستگاه گوارش ضروری است.
قارچ دنبلان کوهی به صورت تقریبی حاوی همه آمینواسید های موجود در پروتئین ها و شامل ۶/۱۴درصد ماده خشک است؛ میزان ترکیبات فنولی دنبل کوهی بسیار بالا است، در حقیقت میزان این ترکیبات بیشتر از میزان موجود در مواد غذایی غنی از ترکیبات فنولی از جمله توت فرنگی یا خرمای قرمز است.