پدران لنگرگاه یک کشتی هستند و باید به همسر خود اطمینان و امنیت ببخشند. مردان باید به همسری که تمام توجه اش به خود و جنین درون رحمش جلب شده کمک کنند تا ارتباطش را با دنیا اطراف حفظ نماید. احترام گذاشتن، صبر کردن و حضور همیشگی داشتن بهترین فرصتی است که هر مردی طی دوران بارداری میتواند در اختیار همسرش بگذارد.
طی دوران بارداری، زایمان و با ورود نوزاد به خانه، مردان همانند پروانه دور همسرشان میگردند. شاید تنها چیزی که طی سالهای اخیر تغییر کرده است، مشغول شدن بیش از حد مردان در دنیای کار و بی توجه شدن به تربیت کودک است. پس از فارغ شدن یک خانم ، همسر وی عادات سابق را پیش میگیرد و هیچ تغییری در ساعات کار خود نمیدهد، آنها گمان میکنند تنها مادر وظیفه ی تربیت فرزند را بعهده دارد! بلکه برای داشتن یک فرزند سالم از لحاظ روان به تربیت هر دو نفر نیاز هست. و کودک باید نقش پدر و مادر را به خوبی در زندگی خود احساس کند.
موضوعی که طی دوران بارداری همسر و حس پدر شدن مردان را میترساند
درک نکردن زن طی دوران بارداری، به وجود آمدن یک رابطه سه گانه موجب ایجاد ترس و دلهره در مردان میشود. آنها نمیدانند کودکی که به دنیا خواهد آمد، چه جایگاهی را در روابط زناشویی آنها خواهد داشت؟ درک این موضوع که همسر آنها، مادر فرزندی است برایشان کمی سخت به نظر میرسد. بسیاری از مردان حتی پس از فارغ شدن همسرشان از روابط معمول خود بیمناکند.
آیا مردان پس از فارغ شدن همسرشان افسرده میشوند؟
بله، البته این موضوع را آشکار نمیکنند ولی خستگی مفرط، اضطراب، برقرار نکردن یک رابطه صمیمی با نوزاد و حتی فرارهای بی دلیل از خانه، همگی نشانه های این افسردگی است. مشکل مردان این است که گمام میکنند با تولد فرزندشان، همسرشان آنها را تنها میگذارد.
درک واقعی احساس پدر شدن
مردها با دیدن فرزندشان هیجان زده میشوند و احساس پدری را درک میکنند. البته این حالت برای هر مردی به گونه ای متفاوت تجلی میکند، برای بعضیها این حس بسیار سریع اتفاق میافتد و حتی با شنیدن خبر پدر شدن، نیز این احساس زیبا را خواهند داشت. برای برخی به آغوش کشیدن فرزندشان چنین حسی را در پی خواهد داشت.
وظایف مرد در دوران زایمان
حضور همسر در کنار یک زن باردار، به او احساس امنیت خاطر میبخشد. به این ترتیب زن میداند کسی هست که پس از فارغ شدن انتظارش را بکشد، کلمات محبت آمیز بگوید، و نوازشهای همسر همگی در روحیه یک زن باردار تاثیر بسیار دارد.
اگر مردی پس از شنیدن خبر باردار شدن همسرش یا زایمان وی، باز هم نسبت به زندگی بی تعهد باشد، چه میتوان کرد؟
هرگز نباید یک مرد را از پدر شدن ترساند. از سوی دیگر اگر سعی نکنید مرد را طی دوران بارداری متعهد کنید، پس از زایمان نیز نخواهید توانست. باید وی را متوجه این موضوع کنید که برای یک کودک، پدر داشتن به چه معنی است. زن نباید درباره تعهد مرد نسبت به خودش حرفی بزند چون برای این زمان مناسب نیست. روی صحبت باید درباره مرد وکودکش باشد. به طور یقین این حس تنهایی طی ۹ ماه بارداری برای یک زن بسیار مشکل است اما زن باید این موضوع را تحمل و به خود برای داشتن این توانایی اعتماد داشته باشد.
آیا مردها به طور ذاتی قادرند از فرزند خود مراقبت کنند؟
زن و مرد هر دو به طور ذاتی قادرند فرزند خود را بزرگ نمایند.
نقش مرد در دوران شیردهی مادر
مرد با حضورش در تمامی لحظات "شیر دهی، عوض کردن کودک، خواباندن” میتواند حس امنیت را به همسرش منتقل کند. زن به خاطر زن بودنش نباید تمامی وظایف را به دوش بکشد. مرد میتواند طی این دوران رابطه جدیدی را با همسرش ایجاد کند.
جلسات سونوگرافی و حس پدر شدن
یک شوک احساسی به مرد دست میدهد. او چیزی را میبیند که قادر به حس کردنش نیست. آنچه بیش از هر چیزی مرد را شیفته میسازد، حرکات جنین درون رحم است.
آیا زوجهایی وجود دارند که مرد بیش از زن درگیر دوران بارداری باشد؟
البته، گاهی پیش میآید که زنان علاقه ای به جلسه های آمادگی قبل از زایمان نشان نمیدهند ولی مردها مدام درباره آن صحبت میکنند و بسیار هیجان زده هستند. در اینگونه موارد هرگز نباید زن را متهم کرد، حتی اینگونه زنان نیز میتوانند مادران خوشبخت و خوبی باشند.
آیا کسی میتواند جای مرد را در دوران بارداری برای زن پر کند؟
هیچکس حتی وابستگان نزدیک نمیتواند احساس امنیتی را که یک مرد با حضورش به همسرش میدهد، جایگزین کند.
بارداری زنان و چاقی مردان
بسیاری از مردان در دوران بارداری همسرانشان همانند آنها چاق میشوند و تنها چاره ی این امر ورزش است. البته بسیاری از مردها نیز پس از زایمان همسرشان این وزن اضافه را از دست میدهند.
پدر شدن و کابوس
بسیار اتفاق میافتد که مرد نگران زایمان همسرش است و یا نگران طبیعی بودن فرزندش به همین دلیل دیدن کابوس در این دوران برای مردان کاملا طبیعی است.
نکته مهم برای پدر شدن
تمامی وقایع زندگی را طی این ۹ ماه مزه مزه کنید چون مطمئن باشید پدر شدن یکی از مهمترین، بزرگترین و زیباترین اتفاقیست که بعد از تقسیم قلب با همسر، برای هر مردی صورت میگیرد.
وظایف همسر در دوران بارداری…
بارداری را به عنوان یک مرحله ی حساس زندگی مشترک شان پذیرفته و سعی کند اطلاعات علمی لازم در این خصوص را به دست آورد تا با آگاهی، با تغییرات و بحران های این دوران مواجه شود.
سعی در ایجاد محیط و فضایی امن و توأم با آرامش و آسایش روانی و جسمانی، برای زن داشته باشد.
با ناراحتی های دوران بارداری زن مانند تهوع، استفراغ و سایر مشکلات وی اظهار همدلی و همدردی کرده و در صورت بروز علایم ناراحت کننده و خطرناک با پزشک تماس بگیرد.
در انجام کارها و فعالیت هایی که تا آن زمان به عهده ی زن بوده، همکاری و مشارکت کند تا زن احساس خستگی، ناتوانی و درماندگی نداشته باشد.
سعی کند اضطراب ها، نگرانی ها، آینده نگری ها، خیال پردازی های زن را درک کرده و با او همدلی و همفکری کند.
با همسرش در مورد پیشرفت حاملگی و بچه ای که در آینده ی نزدیک متولد خواهد شد صحبت کند و نظر و نگرش خود را با او در میان بگذارد.
همسرش را در رفتن به مطب پزشک همراهی کند و با پزشک آشنا شده، طرز برخورد و رفتار او را از نزدیک ببیند. به علاوه برنامه ی روزانه را طوری تنظیم نماید که زن بتواند طبق برنامه ای که پزشک تعیین می کند، به مطب مراجعه نماید.
اجرای دستورات پزشک را در مورد رژیم غذایی و دارویی زن کنترل کند و در موارد لزوم به او یادآوری کند.
اگر زن خسته است به او اصرار نکند که از فامیل و دوستان پذیرایی کند، زیرا زن باردار به آرامش و استراحت و تفریح کافی نیاز دارد.
تلفن پزشک، بیمارستان و آمبولانس را یادداشت نموده و در دسترس خود و همسرش داشته باشد.
در بیش تر موارد، برای انجام دادن کارهای مربوط به بستری شدن در بیمارستان، وقت کافی وجود دارد ولی اگر درد شدید است، ابتدا او را به اتاق زایمان می برند و سپس همسر، مدارک مربوط به پذیرش را امضا می کند.
۱ بهعنوان يک همسر، درباره فوايد شيردهي با همسرتان گفتوگو کنيد. به او بگوييد شيردهي باعث انقباض رحمي ميشود و عملکرد آن به اين صورت است که رحم در اثر انقباض، بافتهاي باقيمانده از دوران بارداري را دفع ميکند، باعث کاهش خونريزي ميشود و رحم را به اندازه طبيعي برميگرداند. با اين گفتوگوي صميمانه همسر شما تشويق ميشود شيردهي را ادامه دهد و ترشحات او به حالت طبيعي برسد.
۲ اگر پزشک صلاح بداند، ماساژ رحمي کمک ميکند تا تمامي مواد باقيمانده از بارداري دفع شود به خصوص اگر به طور مرتب در اولين هفته پس از زايمان انجام شود. اگر همسر شما شيردهي ندارد، ماساژ رحمي برايش بسيار مفيد خواهد بود. براي اين کار اگر همسرتان تمايل دارد، رحم او را از بيرون (بالاي شکم) ماساژ دهيد. از چهار انگشت استفاده و يک فشار آرام در ناحيه زير ناف به سمت پايين وارد کنيد. فشار را به سمت پايين ادامه دهيد تا دست شما قله رحم را لمس کند سپس با حرکت دوراني ماساژ را شروع کنيد.
گاهي اوقات پرستاران يا ماماها ميتوانند اين عمل را به همسر شما آموزش دهند. اواخر بارداري اندازه رحم تا چند برابر زمان غيربارداري بزرگ ميشود. از لگن تا زير دندهها بالا ميآيد. به محض اينکه مادر زايمان ميکند، رحم از يک بافت نرم و اسفنجي به يک بافت سفت و توپمانند تبديل ميشود. شما ميتوانيد اين توپ سفت را لمس کنيد. براي لمس کافي است انگشتان خود را بين ناف و استخوان عانه همسرتان قرار دهيد و کمي به سمت پايين فشار دهيد.
۳ به منظور کاهش دردهاي پس از زايمان که هفته اول همسرتان را ميآزارد (بعضي از خانمها پس از زايمان احساس گرفتگي و درد ناحيه شکم دارند با دردي شبيه به انقباضات زايمان) بهتر است با مشورت پزشک مکملهاي غذايي حاوي منيزيم برايش تهيه کنيد. گلوکونات منيزيم، سيترات منيزيم و ساير منيزيمهاي در دسترس و زودجذب، باعث شل شدن رحم و کاهش انقباضات ميشوند. مادر بايد مقدار تجويزشده اين ترکيبات را همراه غذا مصرف و نبايد ميزان آن را زياد کند چون امکان دارد خستگي، ضعف عضلاني يا اسهال بهوجود آيد.
۴ گاهي اوقات از فکر وجود زخم در ناحيه تناسلي همسرتان آزرده خاطر ميشويد و تمايل داريد برايش کاري انجام دهيد. لازم است بدانيد سرعت بهبودي زخم در اين منطقه واقعا عالي است ولي براي کمک به تسهيل اين روند، ميتوانيد تغذيه خوب، استراحت بيش از معمول و مصرف مايعات اضافه را توصيه کنيد. يادتان باشد يک زائو بايد نزديک ۸ تا ۱۲ ليوان آب در روز بخورد و در صورت شيردهي حتي بيشتر از آن نياز دارد. اين رژيم صحيح از عوارضي مثل عفونت و کمآبي بدن (دهيدراتاسيون) پيشگيري ميکند.