روغن شنبلیله، از دانه و یا گیاه شنبلیله به دست میآید. هر گیاه حدود ۱۰ تا ۲۰ دانه داشته که دارای عطری قوی و طعمی تلخ است.
طرز گرفتن روغن شنبلیله
برای درست کردن روغن شنبلیله ابتدا بذرهای شنبلیله را کاملا کوبیده و یا نیمکوب کنید.
۵ برابر آن آب اضافه کرده و روی حرارت ملایم بجوشانید تا آب به یک چهارم مقدار اولیه برسد.
سپس محلول را صاف کرده، هم وزن آن روغن کنجد ریخته، روی شعله ملایم قرار داده تا به جوش آید؛ در این مرحله باید صبر کنید تا مقدار آبی که باقی مانده خشک شود.
در آخر آنچه میماند روغن خالص شنبلیله است.
نکته مهم: باید احتیاط کرد تا روغن نسوزد و مقدار کمی از آب باقی بماند. زیرا ماده موثره در حرارت بالا از بین میرود.
توجه داشته باشید که روغن کنجد به عنوان روغن پایه بهتر از روغن زیتون عمل میکند؛ زیرا جذبگیری قویتری داشته و روغن گیاه را به خود جذب میکند.
گیاه شنبلیله بومی جنوب شرق آسیا بوده و در کشورهای هند، ایران، پاکستان، ایتالیا، مصر و یونان به وفور یافت میشود. خواص روغن شنبلیله در طب سنتی فراوان است. جالب است بدانید که مصریان باستان از این گیاه برای درمان گزیدگی مار، گوش درد و عفونتهای کلیوی استفاده میکردند. بهعلاوه از این گیاه در پختو پز غذاهای مدیترانهای نیز استفاده میشود. در ادامه برخی خواص درمانی این روغن با ارزش آورده شدهاست؛ با ما باشید.
مهمترین خواص این روغن مفید عبارتند از:
۱. خواص روغن شنبلیله در طب سنتی و دیابت
طبیعت این روغن گرم و خشک است. این روغن که برای پائین آوردن سطح قند خون کاملا شناختهشده است، با کاهش فشار بر پانکراس شانس ابتلا به دیابت را بسیار پایین میآورد. در واقع محتوای فیبر موجود در شنبلیله، جذب قندها و کربوهیدراتها را کاهش میدهد. افراد مبتلا به دیابت میتوانند چند قطره از این روغن را با هر روغن دیگری مخلوط کنند و یک قاشق غذاخوری مصرف نمایند.
۲. خواص روغن شنبلیله برای پوست
این روغن با جلوگیری از احتباس آب در بافت پوست، ظاهر پوست صورت را شاداب نگه میدارد. میتوانید روغن شنبلیله را با سایر روغنهای پایه مانند روغن زیتون مخلوط کرده و به آرامی روی پوست صورت ماساژ دهید.
علاوه بر روغن شنبلیله، میتوانید یک قاشق غذاخوری از دانههای خیس شده شنبلیله را با یک قاشق غذاخوری ماست ترکیب کرده، خمیر بهدست آمده را روی پوست خود مالیده و ۳۰ دقیقه صبر کنید، سپس با آب بشوئید. این روش برای از بین بردن سلولهای مرده پوست بسیار مناسب است. برای نتیجهگیری بهتر، این کار را هفتهای یک بار تکرار نمائید.
در صورتی که پوست شما دچار آکنه شده، کافی است چند قطره از این روغن را به آن بزنید؛ خواهید دید که به زودی آکنهها رفع شده و از عفونت بیشتر جلوگیری خواهدشد. این روغن قرمزی و ورم را کاهش داده و درد را نیز کم میکند.
همچنین استفاده موضعی از این روغن با ارزش به دلیل خواص آنتیاکسیدانی آن باعث کاهش رشد جوشها و جلوگیری از جوشهای سرسیاه و سفید میشود.
۳. خواص روغن شنبلیله برای مو
برای داشتن موهایی شاداب و سالم، علاوه بر تغذیه مناسب، میتوانید از برخی روشهای طبیعی، نظیر استفاده موضعی از روغن شنبلیله کمک بگیرید. این روغن علاوه بر کمک به افزایش رشد موها و درمان شوره سر، در صورتی که با مقداری ماست یا روغن نارگیل مخلوط شود، میتواند جلوی سفید شدن موها را نیز بگیرد.
در صورتی که دچار خشکی مو هستید نیز میتوانید ترکیبی از پودر شنبلیه و آب را به موهای خود بزنید.
۴. آروماتراپی با روغن شنبلیله
آروماتراپی فرآیندی است که طی آن خصوصیات آروماتیکی روغن شنبلیله را مورد استفاده قرار میدهند. این روغن به بخار تبدیل شده و بخار بهدست آمده، کمک میکند تا فشار خون بالا کاهش یابد و سیستم عصبی را آرام کند. این درمان برای کاهش تب نیز مورد استفاده قرار میگیرد؛ کافی است فقط چند قطره از این روغن را به بخار تبدیل کنید.
۵. تسکین دهنده دردهای عضلانی
استفاده موضعی از این روغن، اسپاسمهای عضلانی را کاهش داده و درد ناشی از گرفتگی عضله و روماتیسم را تسکین میدهد.
۶. سلامت کلیه
این روغن پرخاصیت، با تحریک عملکرد کلیه، سمزدایی بدن را تسریع کرده و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهد. همچنین استفاده از این روغن، عملکرد لوزالمعده را بهبود میبخشد.
۷. بهبود خلق و خو
آیا میدانید که یکی از روشهای فوق العاده مؤثر در کاهش میزان استرس و اضطراب، استفاده از رایحه درمانی با روغن شنبلیله است؟ این روش آسان و در عین حال کاربردی است؛ همچنین این روغن به کاهش علائم افسردگی و افزایش میزان انرژی بدن کمک میکند.
۸. بزرگ کردن سینه
گیاه شنبلیله یک فیتواستروژن فوقالعاده بوده که هورمونهای رشد سینه (استروژن، پروژسترون) را تحریک میکند. همچنین مصرف این گیاه در افزایش شیر مادران تأثیر بسزائی دارد. برای این منظور به دو روش زیر میتوانید از این گیاه استفاده کنید:
روش اول: یک چهارم فنجان پودر شنبلیله را با کمی آب مخلوط کرده تا به صورت خمیر شود. سپس آن را به مدت ۱۰ دقیقه بر روی سینهها قرار داده و بسیار آرام ماساژ دهید. این کار را ۲ بار در روز انجام دهید.
نکته: برای آماده کردن پودر شنبلیله، باید تخم تفت داده شنبلیله را آسیاب کرد.
روش دوم: روش دیگر ماساژ روزمره سینهها با روغن شنبلیله یا مخلوط یک بخش عصاره شنبلیله و دو بخش لوسیون بدن است.
۹. بهبود سلامت مجاری تنفسی
رفع مخاطهای مزاحم سیستم تنفسی، پاکسازی مجاری تنفسی و همچنین از بین بردن عفونتهای درونی، یکی دیگر از خواص قابل توجه روغن شنبلیله است. با مصرف این روغن، بیماریهای تنفسی مانند آسم، سرفههای مزمن و خسخس سینه درمان میشوند.
۱۰. برطرف کننده حالت تهوع
ماساژ مقداری از این روغن روی شکم، حالت تهوع را از بین میبرد.
۱۱. روغن شنبلیله برای اختلال نعوظ
استفاده از روغن یا عصاره شنبلیله برای مردان مبتلا به اختلال نعوظ مفید است؛ این گیاه سطح مطلوبی از تستوسترون را به صورت طبیعی فراهم کرده و باعث افزایش میل جنسی و سطح عملکرد میشود؛ بنابراین به عنوان یک درمان طبیعی برای ناتوانی جنسی مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر اختلالات جنسی، همچنین در کاهش طاسی، فتق و و سایر مشکلات دیگر مفید است. توجه داشته باشید که از مصرف خودسرانه بپرهیزید. راه مناسب استفاده از این روغن برای این اهداف باید توسط پزشک توصیه شود.
۱۲. خواص روغن شنبلیله برای لاغری
برخی از پلی ساکاریدهای موجود در این روغن که بهطور مستقیم با افزایش سوختوساز بدن ارتباط دارند، میتوانند به بهبود چربی سوزی و از دست دادن وزن کمک کنند.
۱۳. خواص روغن شنبلیله و درمان بی خوابی
در کنار روشهای دیگر سنتی، استفاده از روغن شنبلیله نیز در این مورد میتواند کمککننده باشد. مخلوط کردن آب شنبلیله و عسل نیز درمان مؤثری برای بیخوابی است.
۱۴. بهبود مشکلات گوارشی با روغن شنبلیله
از آنجا که این روغن نوعی ملین و نرمکننده منضج میباشد، میتواند در درمان مشکلات گوارشی مختلف، مانند سوءهاضمه، التهاب معده و یبوست مؤثر باشد. به عنوان مثال فیبر موجود در آب شنبلیله باعث کاهش یبوست میشود.
۱۵. چاقی صورت
ماساژ این روغن بر روی صورت به پر شدن بافت پوست صورت کمک میکند. این روغن را روزی دوبار روی پوست خود به صورت دورانی ماساژ داده تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
عوارض استفاده از روغن شنبلیله
اگرچه روغن شنبلیله خواص فراوانی دارد، اما مصرف بیش از حد ممکن است عوارضی نیز در پی داشته باشد. از این رو مشورت با پزشک ضرورت دارد.
در صورتی که سابقه واکنشهای آلرژیک نسبت به موادی مانند سویا یا بادامزمینی دارید، در استفاده از این گیاه نیز احتیاط کنید؛ زیرا میتواند در افراد حساس باعث ورم صورت، سرفه، گرفتگی بینی و سینه شود.
استفاده از این روغن همراه با سایر داروها، ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند؛ بنابراین افرادی که در حال مصرف داروهای تجویزی هستند قبل از استفاده از این روغن باید با پزشک خود مشورت کنند.
در صورتی که در مصرف شنبلیله زیادهروی نکنید، خطری برای بارداری ندارد؛ اما در غیر این صورت باعث انقباضات اولیه شده که مطلوب نیست.
مصرف قرص شنبلیله قبل از زایمان، سبب ایجاد بوی غیرمعمول در بدن نوزاد شده و اثرات درازمدت ایجاد میکند.
بروز برخی عوارض جانبی نظیر اسهال، نفخ، گاز و ناراحتی معده نیز دور از انتظار نیست.
منبع خبر : setare
سلام،فکر میکنم شما هیچ آشنایی با بذر شنبلیله ندارید به این علت که من به روش شما اقدام به تهیه ی روغن کردم،بعد از مخلوط کردن آب با پودر بذر شنبلیله و جوشاندن آن پس از چنددقیقه ماده ی غلیظ و لعابداری حاصل شد که هیچ آبی در آن وجود نداشت که بتوان آنرا از صافی رد کرد