مطالعات نشان داده است زنان و مردانی که میزان مصرف غذاهای سبوس دار ، میوه ، سبزی و حبوبات پرفیبر در برنامه غذایی روزانه شان بالا نیست کیفیت نطفه خوبی ندارند . تحقیقات پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیای آمریکا نشان داده است احتمال غیرطبیعی بودن اسپرم در مردانی که رژیمی غنی از انواع غلات دارند ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر است .
به همین دلیل پزشکان به مردان و زنان توصیه می کنند از ۳ ماه قبل از اقدام به بچه دار شدن به تغذیه شان توجه بیشتری کرده و مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان ، روی و اسید فولیک را در اولویت قرار دهند .
لازم است بدانید مواد غذایی حاوی ویتامین C و E از نقص اسپرم جلوگیری کرده و تحرک آن را افزایش داده و از میزان استرس می کاهد . مغزهایی همچون بادام ، بادام زمینی ، گردو و کنجد بهترین منبع تامین کننده ویتامین E است و وجود این ویتامین به همراه ویتامین B ، A و منیزیم برای تولید سلول تخم ضروری است .
اما در بین ریزمغذی ها روی از همه مهمتر است . رشد و نمو رحم ، تولید اسپرم ، افزایش مایع منی و هورمون مردانه تستوسترون (هورمونی که در تولید و حرکت اسپرمها اثر گذاراست) به روی بستگی دارد . روی با حفظ ترکیبات ژنتیکی اسپرم و تولید انرژی لازم برای فعالیت اسپرم ، نقش مهمی در باروری دارد . منابع سرشار روی گوشت گاو ، لوبیا چیتی ، ران مرغ ، لبنیات و کلیه محصولات دریایی است . سلنیوم موجود در میگو ، ماهی و گوشت کم چرب قرمز هم می تواند از آثار تخریب کننده رادیکال های آزاد روی اسپرم ها جلوگیری کرده و تحرک آن را زیاد کند .
غذای پرچرب شما را بارور نمی کند
یک تحقیق در دانشگاه هاروارد نشان داده است کلسترول و چربی های اشباع موجود در گوشت قرمز ، لبنیات پرچرب (کره ، روغن حیوانی ، خامه و سرشیر) ، انواع غذاهای رستورانی و آماده همچون همبرگر ، سیب زمینی سرخ شده ، سوسیس ، کالباس و… به احتمال زیاد می تواند تعداد اسپرم مردان و میزان فعالیت آن را کاهش دهد . درنتیجه برخلاف نظر عامه مردم مصرف غذاهای پرچرب و پرکالری قبل از مقاربت سبب افزایش ریسک باروری نطفه نمی شود .
این گوشت های هورمونی …
مصرف گوشت هایی که به دام آن هورمون های جنسی تزریق شده باشد و یا غذای آلوده به برخی مواد شیمیایی موجود در پلاستیک ها و آفت کش ها می تواند در بروز ناباروری به خصوص در مردان دخیل باشد . همچنین احتمال دارد مصرف مقدار زیاد ماهی های آلوده به جیوه و گوشت های چرب حاوی آلاینده های شیمیایی به وسیله مادران باردار ، آثار نابجایی بر رشد بیضه جنین گذاشته و باعث ناباروری این نسل در آینده شود .
این را هم بدانید بسیاری از مکملهای نیروزا حاوی هورمونهایی است که با کاهش یا افزایش غیر طبیعی هورمون های جنسی و اختلال در کارکرد دستگاه تناسلی باعث عقیم شدن مصرف کننده می شود . به عنوان مثال در مردان مصرف غذاها یا داروهایی که هورمون استروژن یا تستوسترون بسیار بالایی دارد تولید اسپرم را کاهش داده و در زنان زیادی این هورمون ایجاد کیست های تخمدانی و رحمی می کند اما مقدار متعادل تستوسترن در مردان و استروژن در زنان برای باروری ضروری است .
ماهی اسپرم را بارور می کند
یک بررسی جدید نشان داده است ، اسیدهای چرب امگا-۳ که درانواع ماهی ها به خصوص ماهی آبهای سرد اقیانوسیه و جلبک ها یافت می شود برای رشد طبیعی اسپرم ضروری است . DHA جزیی از اسید چرب امگا-۳ بوده و بخش مهمی از غشای سلولی اسپرم را تشکیل می دهد و در ساختاری به نام آکروزوم نقش دارد . آکروزوم ساختاری در سر اسپرم است که درون آن آنزیم هایی وجود دارد که با تجزیه لایه های بیرونی تخمک امکان لقاح را فراهم می کند . از سوی دیگر این نوع چربی احتمال تولید هورمون های تناسلی را نیز تحریک می کند . روغن های گیاهی همچون روغن زیتون ، کانولا ، بادام زمینی ، آفتابگردان و کنجد و همچنین بسیاری از مغزها و تخمه های خوراکی و نیز میوه آوکادو می تواند تا حدود زیادی ریزمغذی های ضروری و امگا-۳ مورد نیاز بدن را برای بارور شدن تامین کند .
ناباروری در اثر لاغری و چاقی مفرط
مطالعات نشان داده است لاغری مفرط باعث اختلال در عملکرد هیپوتالاموس ، غده هیپوفیز و تخمدان می شود و در نهایت سیکل قاعدگی نامنظم می شود و بارداری ناموفق خواهد شد . البته وزن بالا نیز می تواند سلامت جنسی را مختل کرده و در رشد و سلامت تخمک ها تاثیر سوء گذاشته و میل جنسی زنان را دستخوش تغییرات قرار دهد . چاقی شکمی در مردان هم می تواند اسپرم را بیش از حد گرم کرده و در کیفیت و تحرک آنها تاثیر منفی گذارد .
نتایج مطالعهای در دانشگاه هاروارد مشخص کرده است احتمال بروز اختلال نعوظ در مردان چاق و کمتحرک ۵/۲ برابر بیش از مردانی است که وزن متعادل دارند . در افراد چاق ، کاهش وزن حدود ۱۰ کیلوگرم باعث تحریک هورمون مردانه تستوسترون می شود . همچنین تقویت عضلات لگن ، ران و باسن با فعالیتهای ورزشی هوازی مانند پیاده روی تند باعث افزایش جریان خون در این نواحی شده و در کنار آن کنترل قند ، کلسترول و فشارخون در بازگشت میل جنسی و باروری تاثیر به سزایی دارد .
مراقب بسته بندی غذاها باشید
تحقیقات نشان داده است بیسفنول A ترکیبی شیمیایی است که در بسیاری از بسته بندی های پلاستیکی محصولات غذایی به کار می رود که این ماده از پوست هم می گذرد و می تواند سبب کاهش کیفیت اسپرم مردان شده و تمایلات را کاهش دهد . این ترکیب در بسیاری از بطری های آب ، شیشه های پلاستیکی شیر ، رزین داخل قوطی نوشابه و کنسرو وجود دارد . جالب است بدانید رد پای این ماده در رسیدهای چاپی عابر بانک ها و صندوق فروشگاه ها هم یافت شده است . این ماده به محض تماس با دست جذب پوست می شود و در حال حاضر به زنان باردار توصیه شده است تا حدامکان از دست زدن به این نوع رسیدها خودداری کنند .
الکل، قلیان و سیگار ممنوع
مصرف مشروبات الکلی با آسیب به کبد می تواند تنظیم ، تحریک و ترشح هورمون های جنسی را مختل کند . الکل تا ۵۰ درصد باعث کاهش قابلیت باروری شده و تولید اسپرم های غیر عادی و ناهنجار را افزایش می دهد . قلیان نیز به دلیل دارا بودن آرسنیک ، کروم ، سرب و کبالت موجب تغییرات ژنتیکی در نطفه شده و تولید اسپرم را کاهش می دهد . اثر منفی سیگار هم به قدری زیاد است که به راحتی می توان ناباروری مردان را به آن نسبت داد.
علل ایجاد نطفۀ ضعیف در زنان و مردان مصرف قندهای شیمیایی, اسانسهای شیمیایی, مصرف چربی با ترانس بالا, مصرف کافئین زیاد, مصرف بیش از حد کنسروها و کمپوتها, پُرخوری و کم تحرکی, مصرف غذاهای مانده, مصرف فستفودها (سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا، مرغ کنتاکی), داشتن استرس شدید و مصرف بیش از حد وانیل است.
مطالعات نشان میدهند زنانی که از یک رژیم غذایی سالم و مقوی بهرهمند هستند، ۶۶ درصد کمتر از بقیه زنان دچار ناباروری میشوند