دکتر زهرا عبدالهی در خصوص تغذیه در مام مبارک رمضان به خصوص در وعده افطار گفت: در هنگام افطار مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها، سبزی ها، نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه می شود مانند نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی روزه داران در این ایام است.
وی ادامه داد: مصرف شیر گرم و فرنی و یــا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بــدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود.
وی با بیان اینکه استفاده از سبزی ها و میوه ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید بوده و مانع بروز یبوست می شود عنوان کرد: توصیه می شود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصــرف شود. سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می کنند.
عبدالهی با اشاره به این امر که مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک می کند که تعادل آب والکترولیت های بدن شما در هنگام روزه داری حفظ شود تاکید کرد: در ماه مبارک رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده وپرچرب استفاده نشود زیرا علاوه بر افزایش چربی های خون موجب سوءهاضمه، ورم معده و اضافه وزن و چاقی می شوند.
وی خاطر نشان کرد: مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل کیک های خامه ای، شکلات، شیرینی های خامه دار، زولوبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین وچرب در ایام ماه مبارک رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد.
توصـيـههـاي سـحـري
۱٫وعده سحري، معادل ناهاري است كه در روزهاي عادي ميخورديد؛ يعني انواع غذاهاي برنجي را ميتوانيد در اين وعده بگنجانيد.
۲٫ميتوانيد ۱۰ تا ۱۲ قاشق غذاخوري برنج پخته (البته كمي چربشده با روغن زيتون يا روغن كانولا) را همراه انواع خورشهاي سنتي در اين وعده ميل كنيد.
۳٫خوردن سالاد در اين وعده، بخشي از آب مورد نياز بدنتان را تامين خواهد كرد و البته بهتر است که چاشني آن، آبليموي تازه يا سركه بالزاميك و روغن زيتون باشد.
۴٫اگر جزو آنهايي هستيد كه در اين وعده اشتهاي كمي دارند، بهتر است حجم مختصري از غذاهاي پركالري و البته مغذي را براي اين وعده انتخاب كنيد؛ مانند حليمي كه با كمي كره و دارچين طعمدار شده است.
۵٫خوردن مخلوط ميوههاي فصل با لبنياتي مانند شير و ماست يکي از گزينههاي مناسب براي شروع اين وعده است تا اشتهايتان براي خوردن سحري بيشتر شود.
۶٫مصرف نوشابههاي گازدار و غذاهاي شور و پرادويهاي مانند انواع فستفودها را در اين وعده به کلي فراموش کنيد تا در طول روز دچار تشنگي نشويد.
۷٫بهترين نوشيدني براي جلوگيري از تشنگي در طول روزهاي روزهداري، آب است که البته ميتوانيد آن را با كمي آبليموي تازه طعمدار كنيد.
۸٫از مصرف سير، پياز و حتي سبزي خوردن در اين وعده بپرهيزيد تا بوي دهانتان براي اطرافيان، آزاردهنده نباشد.
توصـيـههـاي افـطـاري
۱٫وعده افطار، معادل همان وعده صبحانهاي است که در روزهاي عادي ميخورديد؛ پس بهتر است به حضور تمام گروههاي غذايي در اين وعده غذاييتان توجه كنيد.
۲٫روزهتان را ميتوانيد با يك استكان شير گرم يا چاي كمرنگ و ۲ عدد خرما يا يك قاشق غذاخوري عسل (طبيعي) باز كنيد.
۳٫ميتوانيد چند برش نان سنگك را همراه با ۴۵ گرم پنير و چند برش گوجهفرنگي و خيار و يك عدد گردو در اين وعده ميل كنيد و البته ميتوانيد پنيرتان را از قبل با گردو يا ساير مغزها و سبزيجات معطر مخلوط كرده و طعمدار كنيد.
۴٫انواع سوپهاي سبك مانند سوپ شير نيز انتخاب مناسبي براي وعده افطاري هستند؛ البته در خوردن آنها زيادهروي نكنيد تا حجم معدهتان پر نشود و اشتهايتان براي خوردن ساير غذاها از ميان نرود.
۵٫اگر احساس سنگيني يا دلدرد كرديد، كمي صبر كنيد و سپس كاسهاي ماست كه با كمي جوانهگندم و پودرمغزها (مانند مغزپسته، بادام و كنجد) مخلوط کردهايد، ميل كنيد. حتي مخلوط ماست و انواع ميوههاي فصل هم انتخاب مناسبي براي اين وعده هستند.
۶٫براي شام بهتر است از منابع پروتئيني استفاده كنيد؛ البته از انواع كمچرب. به طور مثال، تكهاي ماهي يا سينهمرغ كبابي همراه با انواع سبزيجات بخارپزشده مانند هويج، لوبياسبز، نخودفرنگي و ذرت.
۷٫حتما بين افطار تا شام ۲ تا ۳ واحد ميوه ميل كنيد تا در پايان اين ماه دچار كمبود انواع ويتامينها نشويد.
۸٫در وعده افطار، زياد چاي نخوريد؛ زيرا اين نوشيدني مدر است و ممکن است شما را به كمآبي مبتلا كند.