چند راهکار برای کاهش حالت تهوع بارداری
استفاده از نعناع:
نعناع تأثیر بسیار مطلوبی بر روی دیواره داخلی معده می گذارد و منجر به تسکین حالت تهوع و استفراغ در خانم های باردار می شود. استفاده از نعناع به صورت آب نبات، آدامس، چای نعناع و یا حداقل آغشته کردن مواد غذایی با اسانس و طعم نعناع می تواند تا حدی شما را برای غلبه بر این مشکل کمک کند، اما معمولاً مصرف نعناع به صورت تازه و طبیعی اثرات مطلوب تر و مفیدتری را می گذارد. حتی استنشاق بوی نعناع هم می تواند آرام بخش باشد. هم چنین نعناع، دارای خاصیت خنک کنندگی، رفع گرفتگی عضلات و مسکن درد نیز می باشد.
استراحت کردن:
به خانم های باردار توصیه می شود به محض این که حالت تهوع و استفراغ را احساس کردند، استراحت کنند و دراز بکشند. این کار به غلبه بر تهوع و استفراغ کمک می کند. افراد بارداری که دچار کم خوابی هستند و یا به دلیل مشغله های کاری فرصت کافی برای استراحت ندارند، بیشتر احتمال دارد که به این حالت مبتلا شوند.
استفاده از لیمو ترش تازه:
استنشاق بوی لیمو ترش تازه برای بسیاری از خانم های باردار می تواند به عنوان درمان معجزه آسای حالت تهوع و استفراغ به حساب آید. به بانوانی که معمولاً در زمان های خاص مثلاً صبح ها دچار حالت تهوع می شوند، توصیه می شود که یک قاچ لیمو ترش در نزدیکی خود قرار دهند تا با بو کشیدن آن بتوانند بر این حالت غلبه کنند. مصرف خوراکی لیمو ترش هم می تواند راه مناسبی باشد. اما اگر معده فرد خالی است، هرگز توصیه نمی شود که لیموترش تازه را به تنهایی مصرف کنند، بلکه ترجیحاً باید با آب ولرم و شکر مصرف شود.
مصرف ویتامین B6:
طبق تحقیقات انجام گرفته مشخص شده است که کمبود B6 در خانم های باردار، یکی از علل اصلی حالت تهوع در آن ها می باشد. بنابراین مصرف غذاهای حاوی ویتامین B6 و یا مکمل های دارویی آن تحت نظر پزشک زنان و زایمان می تواند تا حد زیادی از مشکلات تهوع در دوران باردار بکاهد. ویتامین B6 در دوران بارداری تحریکات معده را که منجر به بروز تهوع و استفراغ می شود را کاهش می دهد. ویتامین B6 از جمله ویتامین های محلول در آب است که در رفع تهوع موثر است. این ویتامین در مواد غذایی زیر وجود دارد:
گردو، بادام زمینی، لوبیا سفید، نخودفرنگی، سویا، اسفناج، گوجه فرنگی، ذرت، گندم کامل، سبوس گندم، گوشت گاو، میگو، بوقلمون، تخم مرغ، شیر، انگور، طالبی، آناناس، سیب، پرتقال، گلابی و هلو.
سماق:
استفاده از سماق به صورت پودر شده برای کاهش حالت تهوع و استفراغ در بسیاری از افراد مناسب گزارش شده است. پودر سماق ناراحتی ها و اختلالات گوارشی را بهبود می بخشد.
– در دوران بارداری نیاز مادر برای مصرف مواد غذایی بیشتر می شود، بنابراین باید تعداد وعده های غذایی مصرف شده در دوران بارداری بیش از دوران های عادی باشد، اما باید کم حجم مصرف شود.
– مادران باردار هرگز نباید اجازه دهند که معده آن ها خالی بماند و احساس گرسنگی کنند. خالی ماندن معده، تحریکات آن را افزایش داده و احساس تهوع را افزایش می دهد. سعی کنید هر دو ساعت یک بار، وعده غذایی سبک (مانند غذا، میوه، آب میوه، تنقلات) مصرف شود.
– مادران باردار بیشتر در ابتدای صبح احساس تهوع دارند، این به خاطر خالی بودن معده آن ها می باشد. اگر قبل از بلند شدن از رختخواب مقداری بیسکویت کم حجم استفاده کنید، می توانید تا حدی زیادی بر این مشکل غلبه کنید.
– اگر در طول شب برای رفتن به دست شویی بیدار شدید و احساس گرسنگی کردید، وعده غذایی کم حجمی مانند میوه یا خرما را مصرف کنید تا دچار تهوع و استفراغ نشوید.
– جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات و عدم نوشیدن آب پرتقال، آب، شیر، قهوه یا چای در هنگام احساس تهوع، کاهش استرس و استراحت کردن و آرام بودن.
– مادران باید در طول روز آب کافی بنوشند تا استفراغ به دهیدراتاسیون منجر نشود. اگر مادر نتوانست برای ۶ ساعت یا بیشتر غذا یا مایعی مصرف کند باید با پزشک خود مشورت کند.
– اگر مادر مبتلا به استفراغ بدخیم می تواند چیپس سیب زمینی را تحمل کند به عنوان منبع کربوهیدرات و انرژی توصیه می شود.
– بهتر است از آشامیدن زیاد مایعات در صبح ناشتا پرهیز شود، مایعات باید بین وعده های غذایی مصرف شوند.
– خالی نماندن معده در طول روز هم می تواند به کاهش تهوع و استفراغ کمک کند.
– وعده های غذایی کوچک و مکرر (هر دو تا سه ساعت) و خشک از غذاهای حاوی کربوهیدرات های زودهضم (برنج، سیب زمینی، رشته، غلات صبحانه، میوه، نان) به خوبی تحمل می شوند. در حالی که در بعضی دیگر از مادران غذاهای حاوی پروتئین تهوع را کاهش می دهد.
– چربی ها معمولاً تحمل نمی شوند و هضمشان تا حدودی مشکل است.
– مادران باردار باید غذاهایی را مصرف کنند که به تجربه بهتر تحمل می کنند. از بو، منظره و طعم های تهوع آور بپرهیزند.