در اولین تجربۀ زایمان، فرایند زایمان از شروع درد و انقباضات تا خروج نوزاد، به طور متوسط ۱۲ تا ۱۸ ساعت طول میکشد… تولد نوزاد به صورت طبیعی بین هفته های ۳۷ تا ۴۲ بارداری است. در اکثر موارد، زایمان در هفته ۴۰ بارداری اتفاق می افتد. این ۴۰ هفته از آخرین تاریخ عادت ماهیانه محاسبه می شود…
زایمان طبیعی زمانی اتفاق می افتد که گردن رحم و مهبل انعطاف پذیری خوبی داشته باشند، یعنی انعطاف پذیری آن ها به حداقل ۱۰ سانتی متر در زمان زایمان طبیعی رسیده باشد، در این صورت خروج سر جنین، امکان پذیر خواهد بود.
زایمان با مجموعهای از انقباضات شدید و مکرر شروع میشود. انقباضات یا درد زایمان را بیشتر در ناحیۀ پایین کمر و شکم حس خواهید کرد. این انقباضات به باز و گشاد شدن دهانۀ رحم کمک میکند که در نهایت به خروج نوزاد از رحم و تولد او منجر میشود. در اولین تجربۀ زایمان، فرایند زایمان از شروع درد و انقباضات تا خروج نوزاد، به طور متوسط ۱۲ تا ۱۸ ساعت طول میکشد.
این روند معمولاً در زایمانهای بعدی سریعتر میشود و تقریباً به نصف زمان زایمان اول میرسد. گاهی زایمان بسیار کند پیش میرود و مدت آن طولانیتر از وضعیت عادی خواهد شد. طولانی شدن زایمان را میتوان از روی پیشرفت هر یک از مراحل زایمان و میزان نازک و گشاد شدن دهانۀ رحم تشخیص داد.
تولد نوزاد به صورت طبیعی بین هفته های ۳۷ تا ۴۲ بارداری است. در اکثر موارد، زایمان در هفته ۴۰ بارداری اتفاق می افتد. این ۴۰ هفته از آخرین تاریخ عادت ماهیانه محاسبه می شود.
البته امکان تعیین زمان زایمان طبیعی بصورت دقیق وجود ندارد و زمان قطعی برای این مسئله هم چنان یافت نشده است. بلکه زمان زایمان طبیعی در زنان کاملا متفاوت می باشد. اما می توان گفت که مدت حاملگی در حدود ۲۸۰ روز می باشد. برای محاسبه زمان زایمان طبیعی، هفت روز به آخرین روز قاعدگی زن اضافه نموده، سپس سه ماه کم کرده و یک سال به آن اضافه می کنیم.
دلایلی وجود دارد که باعث ایجاد تغییراتی در زمان زایمان طبیعی می شوند، که برخی از آن ها عبارتند از:
زایمان اول هر خانمی طولانی تر از زایمان های بعدی وی خواهد بود. یعنی زایمان اول نیاز به هفته های بیشتری خواهد داشت.
راه رفتن و انجام تمرینات مخصوص بارداری باعث باز شدن دهانه رحم خواهد شد، و زایمان سریع تر و راحت تر خواهد بود.
علایم زایمان برای برخی از خانم ها کاملا مشخص است ولی گروهی دیگر هیچ اطلاعی از شروع درد زایمان ندارند.
علایم رایج زمان زایمان عبارت هستند از:
انقباض های رحمی، پارگی کیسه ی آب، شل شدن دهانه ی رحم، افزایش ترشح های موکوسی شکل و پایین آمدن بالای شکم هنگام زایمان.
اما لازم است درباره هر یک از این علایم، کمی بیشتر صحبت کنیم.
* پایین آمدن بالای شکم
نوع قرارگیری نوزاد یا پایین آمدن او داخل لگن قبل از زایمان با نام لایتنینگ خوانده می شود که ممکن است چند هفته قبل از زایمان اتفاق بیفتد.
به خاطر این که رحم بیشتر به مثانه فشار می آورد، مادر باردار احساس نیاز بیشتری به دستشویی رفتن پیدا می کند.
* افزایش ترشح های موکوسی
ترشح های موکوسی دوران بارداری در دهانه رحم تجمع پیدا می کند. وقتی دهانه رحم شروع به بازشدن می کند، این موکوس ها به داخل واژن ترشح می شوند و این ترشح ها به رنگ صورتی شفاف یا کمی خونی هستند.
زایمان معمولا تا ۴۸ ساعت پس از خروج ترشح اتفاق می افتد.
* انقباض های زایمانی
هنگام انقباض ها، شکم سفت می شود. بین انقباض ها، رحم شل و شکم نرم می شود. این انقباض ها در هر زنی با زن دیگر متفاوت است و حتی در یک خانم هم از یک بارداری تا بارداری دیگر فرق می کند. اما انقباض های زایمانی معمولا موجب احساس ناراحتی یا درد مبهم در کمر و زیر شکم می شود؛ طوری که در لگن هم احساس فشار بیشتری وجود دارد.
انقباض ها به شکل امواجی از بالای رحم به پایین حرکت دارد و برخی زنان این انقباض ها را بسیار قوی تر از انقباض های دوران قاعدگی توصیف می کنند. بر خلاف انقباض های کاذب زایمان، انقباض های واقعی زایمان با تغییر وضعیت قطع نمی شوند. اگرچه انقباض ها ممکن است بسیار ناراحت کننده باشند اما بین انقباض ها، مادر احساس آرامش می کند.
تفاوت علایم واقعی با علایم کاذب
قبل از این که دردهای زایمان شروع شود، ممکن است دردهای کاذب زایمانی وجود داشته باشد.
انقباض های نامنظم رحمی کاملا طبیعی هستند و ممکن است از ۳ ماهه سوم بارداری شروع شوند که این امر بیانگر آن است که بدن آماده ی زایمان است.
انقباض های کاذب یا براکسونهیس با سفتی شکم توصیف می شود که به صورت متناوب قطع و وصل می شود. قدرت و فاصله این انقباض ها به هم نزدیک نمی شوند، با راه رفتن بیشتر نمی شوند، طول مدت آن ها افزایش نمی یابد و با گذشت زمان نیز شدیدتر نمی شوند.
وقتی خانم باردار فکر می کند که علایم واقعی زایمانش شروع شده، باید شروع به زمان بندی انقباض های دردناک کند. برای این کار باید زمان هر انقباض، شروع و خاتمه آن را به ذهن بسپارد.
زمان بین انقباض ها شامل طول مدت انقباض ها و دقایق بین انقباض ها را هم باید در ذهن داشته باشد. انقباض های خفیف معمولا هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یک بار شروع شده و ۶۰ تا ۹۰ ثانیه طول می کشند. انقباض ها سپس منظم تر می شود؛ تا این که فاصله آن ها به ۵ دقیقه می رسد و به مرور قوی تر می شود؛ به طوری که ۴۵ تا ۶۰ ثانیه طول می کشد و هر ۳ تا ۴ دقیقه رخ می دهد و حتما باید در آن موقع به بیمارستان مراجعه کرد.
طرز تسکین دردهای زایمانی
اولین مرحله ی زایمان معمولا در خانه تجربه می شود. رعایت این نکته ها به شما کمک می کند تا دردتان را بهتر تحمل کنید:
* سعی کنید به خودتان آرامش دهید؛ کمی قدم بزنید یا یک فیلم خوب ببینید.
* یک دوش آب گرم بگیرید اما اگر کیسه آب تان پاره شده، باید فورا به بیمارستان مراجعه کنید.
* سعی کنید بخوابید تا برای زایمان انرژی کافی داشته باشید.
پارگی کیسه آب قبل از شروع درد
پارگی کیسه آب یا کیسه آمینوتیک به صورت احساس فرو ریختن ناگهانی مایع از بدن مادر است که به طور مداوم تراوش می کند.
این مایع معمولا بدون بو است.
اگر کیسه آب پاره شود، مادر باید زمان آن را به خاطر بسپارد و توجه کند که چه میزان مایع از او خارج شده و به پزشک خود اطلاع دهد. اگرچه زایمان بعد از پاره شدن کیسه آب ممکن است فورا شروع نشود اما معمولا باید زایمان اتفاق بیفتد؛ چرا که خطر عفونت وجود دارد. در بسیاری از مواقع، پزشک در بیمارستان، کیسه آب را پاره می کند. گاهی کیسه آب به صورت زودرس پاره می شود(در ۷ ماهگی یا ۶ ماهگی) که در این صورت هم مادر باید بلافاصله به بیمارستان برود.
افاسمان و دیلاتاسیون یعنی چه؟
هنگام زایمان، دهانه رحم شروع به نرم شدن و شل شدن می کند تا بتواند به اندازه سر نوزاد باز شود. به شل شدن و کوتاه شدن دهانه رحم " افاسمان " می گویند.
پزشک با معاینه ی دهانه رحم متوجه این تغییرها می شود. باز شدن دهانه رحم به صورت صفر تا ۱۰۰ درصد بیان می شود. وقتی دهانه رحم کاملا باز شود یعنی افاسمان ۱۰۰ درصد اتفاق افتاده و سر جنین بیرون می آید. باز شدن کامل به اندازه تقریبا ۱۰ سانتی متر به نام " دیلاتاسیون " خوانده می شود. این ۲ وضعیت به دنبال انقباض های موثر رحم اتفاق می افتد.
کی باید رفت بیمارستان؟
اگر حس کردید دچار علایم واقعی زایمان شده اید، حتما باید به بیمارستان یا پزشک تان مراجعه کنید.
اگر فکر کردید کیسه آب تان پاره شده یا دچار خون ریزی شدید شده اید و حرکات جنین تان بسیار کمتر از حالت عادی است و انقباض ها بسیار ناراحت کننده است و هر ۵ دقیقه یک بار در هر ساعت تکرار می شوند، باید به پزشک مراجعه کنید.
دکتر فاطمه خشتی – متخصص زنان
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
در ماه آخر به محض مشاهده درد شدید شکم، احتمال زایمان را بدهید و فورا خود را برای رفتن به بیمارستان آماده کنید.
حتما از همسر یا ماما بخواهید که هوای شما را داشته باشد. داشتن یک همسر باسواد و آگاه در کنارتان، غنیمت است. به خصوص زوج هایی که برای اولین بار صاحب فرزند می شوند، باید درجریان اطلاعات زیادی قرار گیرند. برای همین حضور یک شخص متخصص در زایمان یا یک ماما در کنار شما ارزش زیادی خواهد داشت. آنها می توانند به شما در کنترل درد کمک کنند و اگر اوضاع در بیمارستان طبق برنامه پیش نرفت، مسایل را به شما و همسرتان توضیح دهند. هر زمان که به کمک نیاز دارید، ماما در کنار شما حضور خواهد داشت.