زنان ۲ برابر مردان در به خواب رفتن یا در خواب ماندن دچار مشکل می شوند. شایع ترین اختلال خواب در زنان بی خوابی است. عوامل متعددی در خواب زنان تأثیر می گذارند، از قبیل تغییر میزان ترشح هورمون های زنانه، استرس، بارداری، روش زندگی، افسردگی، اضطراب و چاقی، که اینک به بررسی هر یک از آن ها می پردازیم.
نوسانات هورمونی:
نوسانات هورمونی مرتبط با قاعدگی معمولاً بر الگوی خواب اثر می گذارند. بسیاری از زنان پیش از قاعدگی دچار اختلالات خواب می شوند. سخت به خواب رفتن و از خواب برخاستن، راه رفتن در خواب و خواب آلودگی در طی روز، همگی با تغییرات هورمونی پیش از قاعدگی ارتباط دارند. بی خوابی یکی ازشایع ترین علایم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) زنان است.
حاملگی:
در حاملگی عوامل هورمونی به علاوه ی تغییر در تنفس مادر باردار، تغییر در ترکیب و شکل بدن و حرکات جنین، همگی می توانند کیفیت و کمیت خواب را پایین بیاورند.
در سه ماه اول بارداری نیاز به خواب بیش تر می شود و معمولاً زنان در طول روز احساس خواب آلودگی می کنند. در سه ماه دوم، وضعیت خواب بهتر می شود. اما در سه ماه سوم بی خوابی حاکم می شود. شایع ترین دلایل بروز اختلال خواب در این دوران عبارتند از: دفع مکرر ادرار، سوزش سر دل، احساس ناخوشی عمومی، حرکات جنین، کمر درد، گرفتگی عضلات پا و تورم حفره های بینی که ممکن است باعث خروپف و وقفه ی تنفسی شبانه در دوران حاملگی شود.
استرس های روانی – اجتماعی:
شاید بتوان گفت که استرس های روانی- اجتماعی بیش تر از تغییرات هورمونی مانع خواب می شوند. نداشتن رابطه ی دوستانه نیز باعث تشدید اختلال خواب می شود. مطالعات نشان داده است زنانی که روابط دوستانه ی سالمی دارند بهتر می خوابند. وقتی زنان دچار استرس می شوند به دنبال شخصی می گردند که با او درد دل و استرس های شان را تخلیه کنند و مورد حمایت واقع شوند. این کار باعث ایجاد آرامش بیش تری در زنان می شود.
یائسگی:
مشکلات مربوط به خواب در دوران یائسگی به مراتب شایع تر است. با افزایش سن، بروز تغییرات فیزیکی و هورمونی در بدن زنان، خواب آنان را سبک تر و دفعات بیداری شان را در طول شب بیش تر می کند. گر گرفتگی و تعریق شبانه ی ناشی از پایین بودن سطح استروژن نیز ممکن است این مشکلات را تشدید کند. خرو پف در زنان یائسه شایعه تر است و می تواند خواب شان را مختل کند. درد، غم و غصه، نگرانی، مصرف بعضی داروها و مشکلات تنفسی نیز عواملی هستند که می توانند در زنان یائسه اختلالات خواب ایجاد کنند.
اختصاص دادن زمان کم به خود:
در جوامع امروز، بسیاری از زنان نقش های متفاوتی بر عهده دارند. آنان همسر، مادر، پرستار والدین و شاغل هستند و عادت کرده اند که نیازهای دیگران را بالاتر از نیازهای خود قرار دهند. بسیاری از زنان جوان، برای سازگار شدن با شرایط کاری و نقش های مادری و همسری، کم تر می خوابند. به نحوی که حدود ۳۰ درصد از زنان شاغل دچار اختلالات خواب هستند. بر اساس تحقیقی در این زمینه، تا یک ساعت قبل از خواب بیش تر زنان در حال انجام دادن کارهای منزل، نگهداری از فرزندان، انجام کاری برای افراد خانواده و… بوده اند.
افسردگی و اضطراب:
افسردگی و اضطراب در زنان شایع تر از مردان است و می تواند باعث اختلالات خواب شود. بروز این تغییرات روانی در برخی از زنان با چرخه ی قاعدگی مرتبط است. اضطراب مانع از شروع خواب و افسردگی موجب بسیار زود بیدار شدن از خواب می شود.
اضافه وزن:
اضافه وزن و چاقی احتمال ابتلای زنان به اختلالات خواب را افزایش می دهد.
چرا مردان راحتتر از زنان به خواب می روند؟/ یک ساعت طول می کشد تا خوابم ببرد!
اشتراکگذاری
فوبیا هم مانع خواب راحت می شود….ترس بیمارگونه یا فوبیا (phobia) نوعی ترس غیر منطقی از چیزی است، که در واقع، ممکن است خیلی خطرناک نباشد. در این بخش فهرستی از تمامی ترسها و معانیشان آورده شده است که به شما در آشنایی با اصطلاحات مربوط به ترسهای مختلف کمک کرده و در عین حال، دانشتان را در مورد آنها افزایش خواهد داد.
ترس بیمارگونه میتواند به عنوان ترسی غیرعادی و شدید از یک شیء یا وضعیت تعریف شود، که خطری ناچیز و یا تقریباً هیچ خطر واقعی را در برنمیگیرد. معمولاً، اینگونه تصور میکنند که ترس بیمارگونه شبیه به ترس طبیعی است. اما میزان و شدتی که یک فرد تحت تأثیر ترس قرار میگیرد تعیین مینماید که آیا این ترس، فوبیا میباشد و یا خیر. متداولترین ترسها و یا فوبیاهایی که افراد معمولاً از آن رنج میبرند، شامل ارتفاع، تاریکی، مار، حشرات، مکانهای بسته و غیره میباشد.
هر چند ترس شما میتواند از نظر دیگران ترسی غیر منطقی باشد، اما تنها فکر به آن شیء و یا موقعیت میتواند حقیقتاً شما را مضطرب سازد و چنانچه در آن موقعیت قرار گیرید، این وحشت ناخودآگاهانه و به سخت خواهد بود. این تجربه میتواند بسیار ترسناک و یا اعصاب خرد کن باشد به طوریکه ممکن است موجب شود که تا آنجا که بتوانید از آن دوری کرده و در نهایت منجر به تغییر شیوهی زندگی نیز خواهد شد.
به عنوان مثال، اگر از فضاهای بسته هراس دارید، ممکن است پیشنهاد کاری پردرآمد را تنها به این خاطر رد کنید که مجبور به استفاده از آسانسور برای رسیدن به دفتر خود هستید. مجدداً، چنانچه ترس از ارتفاع دارید، ممکن است ۲۵ مایل (۴۰ کیلومتر) اضافی را رانندگی کنید تا از رفتن به روی پلی بلند اجتناب کرده باشید.
باور غلط: سخت کار کردن باعث از بین رفتن افسردگی میشود
افسردگی تقریباً از هر شش نفر، یک نفر را درگیر میکند به همین دلیل است که راهحلهای عامیانه و اطلاعات نیمه حقیقی بسیاری در مورد این بیماریِ شایع، وجود دارد. یکی از این نظریات این است: خود را در کار غرق کن تا احساس بهتری پیدا کنی. در واقع چنین پیشنهادی ممکن است برای غم و اندوه ملایم کمک کننده باشد، اما افسردگی مورد متفاوتی است. در حقیقت زیاد کار کردن میتواند خود نشانهای از افسردگی بالینی باشد، به خصوص در مردان.
باور غلط:افسردگی یک بیماری واقعی نیست
افسردگی یک بیماری جدی است و علت اصلی ناتوانی در افراد بزرگسال آمریکایی میشود. اما هنوز هم این بیماری با غم و اندوهِ عادی اشتباه گرفته میشود. شواهد بیولوژیکی این بیماری را میتوان در اسکن مغز مشاهده کرد. این اسکنها نشان میدهند که در این بیماران سطح فعالیت غیرطبیعی در مغز دیده میشود. مواد شیمیایی اصلی مغز که سیگنالها را بین اعصاب منتقل میکنند نیز در افراد افسرده متعادل نیستند.
واقعیت: تشخیص افسردگی در مردان سخت است.
عزیزان یک مرد افسرده، و حتی دکتر او ممکن است نتوانند افسردگی او را تشخیص دهند. دلیلش این است که مردان نسبت به زنان ، کمتر در مورد احساسات خود صحبت میکنند. و برخی از مردان افسرده به نظر غمگین و یا پژمرده نمیرسند. در عوض، مردان ممکن است تحریکپذیر، عصبانی و یا بیقرار باشند. آنها حتی ممکن است به دیگران آسیب بزنند. برخی از مردان برای کنار آمدن با افسردگی دست به رفتارها بیپروا میزنند و یا از الکل و مواد مخدر استفاده میکنند.
افسردگی تنها دلسوزی برای خود است
فرهنگ ما نیروی اراده و سرسختی روانی را تحسین میکند و سریعاً به کسی که از مشکلی شکایت دارد برچسب میزند.
اما افرادی که دچار افسردگی بالینی هستند تنبل نیستند و یا تنها برای خودشان متأسف نیستند. آنها نمیتوانند کاری کنند که افسردگیشان ناگهان از بین برود. افسردگی یک بیماری پزشکی است یک مشکل سلامتی که مربوط به تغییرات مغزی است. این بیماری نیز همانند بیماریهای دیگر، معمولاً با درمان مناسب بهبود مییابد.