ویروس زیکا چیست؟/ تست موفقیت آمیز واکسن “زیکا” روی نمونه های انسانی

ویروس زیکا ویروسی است که از طریق نیشه پشه منتقل می شود. این ویروس برای اولین بار در سال ۱۹۴۷ در میمون های رزوس مشاهده شد و پس از آن در انسان در سال ۱۹۵۲ در اوگاندا و جمهوری متحده تانزانیا شناسایی شد. شیوع بیماری ویروس Zika در آفریقا، آمریکا، آسیا و اقیانوسیه ثبت شده است. این ویروس در ۱۳ کشور قاره آمریکا مشاهده شده است که خبر از سرعت شیوع آن می دهد.

علائم و نشانه های ویروس زیکا
دوره نهفتگی این ویروس مشخص نیست اما به احتمال زیاد این دوره، چند روز بیشتر نمی باشد. علائم این بیماری شبیه به دیگر عفونت های arboviral مانند تب دانگ، بثورات پوستی، التهاب ملتحمه، درد عضلات و مفاصل، ضعف و سردرد است. این علائم معمولا خفیف و برای ۲-۷ روز ادامه دارند. در سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ شیوع این بیماری در پلینزی فرانسه و برزیل گزارش شد و به تازگی نیز در برزیل، مقامات محلی، افزایش عفونت ویروس Zika در عموم مردم علی الخصوص در نوزادان متولد شده با میکروسفالی ( یک اختلال رشد عصبی است که در آن سر (مغز) بیمار کوچک است ) در شمال شرق برزیل را مشاهده کرده اند. به همین خاطر محققان به دنبال یافتن ارتباط بین ویروس Zika و میکروسفالی هستند. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است و باید سایر علل بالقوه نیز بررسی شوند.

انتقال ویروس زیکا
ویروس Zika از طریق نیش پشه آلوده از جنس آادس منتقل می شود. این پشه دقیقا همان حشره ای است که تب دانگ و تب زرد چیکونگونیا را منتقل می کند.

تشخیص ویروس Zika
ویروس Zika از طریق PCR (واکنش زنجیره ای پلیمراز) و جداسازی ویروس از خون تشخیص داده می شود. تشخیص سرولوژی به دلیل اینکه ویروس زیکا، واکنش متقاطع با ویروس flaviviruses که مربوط به بیماری های دیگری مانند تب دانگ و تب زرد است، دارد، مشکل است.

پیشگیری از ویروس زیکا
پشه ها یک عامل خطرساز مهم برای عفونت ویروس Zika می باشند. پیشگیری و کنترل بیماری زیکا، در گرو کاهش پشه ها و کاهش تماس بین پشه و انسان است. برای کنترل این موضوع، می توانید از مواد دافع حشرات استفاده کنید، لباس آستین دار و ترجیحا رنگ روشن بپوشید، با استفاده از موانع فیزیکی مانند توری، درها و پنجره ها را ببندید، شب ها در زیر پشه بند بخوابید و ظروفی مانند سطل آشغال و گلدان ها که محل رشد و تجمع پشه است را تمیز نگه دارید.

ویروس زیکا Zika
توجه خاص و کمک به کسانی که ممکن است قادر به محافظت از خود به اندازه کافی نباشند، مانند کودکان و سالمندان بیمار را نیز فراموش نکنید. این نکات را علی الخصوص مسافران بیشتر باید رعایت کنند.

درمان ویروس زیکا
بیماری ویروس Zika معمولا نسبتا خفیف و بدون نیاز به درمان خاص است. افراد بیمار با ویروس Zika باید مقدار زیادی استراحت کنند، مایعات به اندازه کافی بنوشند و درد و تب را با داروهای رایج کنترل کنند. اگر علائم بدتر شد برای درمان بیشتر به پزشک مراجعه کنند. 

کارشناسان برزیلی از آزمایش واکسن مقابله کننده با ویروس زیکا روی نمونه‌های انسانی، طی دو ماه آینده، خبر دادند.
تست این واکسن از دو ماه آینده روی نمونه‌های انسانی، می‌تواند تحول بزرگی باشد. علاوه بر این، این واکسن حتی برای زنان باردار نیز بی خطر است.

آلوده شدن زنان باردار به این ویروس می‌تواند نوزادان آنان را در معرض ابتلا به بیماری مادرزادی میکروسفالی قرار دهد که موجب می‌شود سر نوزاد رشد طبیعی خود را نداشته باشد.

این واکسن به گونه‌ای طراحی شده تا سیستم ایمنی بدن را برای مقابله با بیماری زیکا تحریک کند. همچنین تایید این واکسن به موفقیت آمیز بودن آزمایش‌ها بستگی دارد.

 به نقل از خبرگزاری شینهوا، در میان کشورهای آمریکای لاتین، برزیل بیشترین آسیب را از شیوع این ویروس متحمل شده که با افزایش قابل توجه تعداد مبتلایان به عارضه میکروسفالی در نوزادان و سندرم گیلن باره (فلج حاد ناگهانی بدن ) در بزرگسالان مرتبط است.

آذر ۱۳۹۵

منبع خبر : ایسنا

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *