بارداری بطور قراردادی از اولین روز آخرین قاعدگی محاسبه می شود. اما در هفته دوم نیز شما هنوز باردار نیستید! هفته دوم هفته تخمک گذاری است.
دوران بارداری را می توان به سه "سه ماهه" بارداری تقسیم کرد که در هر یک وقایع خاصی اتفاق می افتد؛ سه ماهه اول از اولین هفته بارداری تا انتهای هفته ۱۳، سه ماهه دوم از هفته ۱۴ تا پایان هفته ۲۷، و سه ماهه سوم از هفته ۲۸ تا آخر هفته ۴۰ است که عمدتا در این زمان (کمی زودتر یا دیرتر) به زایمان و تولد نوزاد ختم می شود.
هر سه ماهه مشخصات مربوط به خود را دارد؛ در سه ماهه اول ضربان قلب جنین شنیده می شود، در سه ماهه دوم اولین حرکات جنین توسط مادر احساس می شود، و در سه ماهه آخر برخی از مادران انقباضات کاذب زایمانی موسوم به برکستون- هیکز را تجربه می کنند. بعضی از آزمایشات مانند نمونه برداری از پرزهای جفتی در سه ماهه اول و آمنیوسنتز در سه ماهه دوم انجام می شوند. برخی از مسائل مانند دیابت بارداری، در سه ماهه آخر تظاهر می کنند. در این دوران عواطف و احساسات شما نیز مانند بدنتان دستخوش تغییراتی می شود و شرایط زندگی برای خانواده بتدریج آماده پذیریی از کودک آینده خواهد شد.
در این مرحله قرار است که تخمک از تخمدان آزاد شده و از طریق لولههایی به نام فالوپ به سمت رحم شما حرکت کند. تخمک در درون لوله فالوپ توسط اسپرم بارور میشود. بنابراین بعد از دوره قاعدگی و در زمان تخمکگذاری وقت دارید تا برای باردار شدن دست به کار شوید.
اسپرم میتواند به مدت ۴ یا ۵ روز زنده بماند در حالی که تخمک بیش از ۲۴ ساعت توانایی زنده ماندن ندارد. بنابراین چند روز پیش از زمان تخمکگذاری وقت مناسب برای عملی کردن تصمیم خود است. خوب شاید بپرسید که زمان تخمکگذاری را چگونه حدس بزنیم؟ کار چندان سختی نیست با استفاده از این روش میتوانید حدود این زمان را بیابید؛ زمان دوره قاعدگی بعدی خود را از عدد ۱۲ یا ۱۶ کم کنید. عدد بهدست آمده زمان تخمکگذاری را مشخص میکند.
قد: ۰ سانتی متر
وزن:۰ گرم
هفته دوم بارداری
نشانههای تخمکگذاری
با این حال اگر با استفاده از فرمول بالا به نتیجه نرسیدید باید به شما بگوییم که روشهای تشخیصی دیگری برای زمان تخمکگذاری وجود دارد. نشانههایی که میتوانید پیش از تصمیم برای بارداری به آن توجه کنید تا در زمان مورد نظر وقت را از دست ندهید.
تغییر ترشح در دهانه رحم
تغییر ترشحات در دهانه رحم از نشانههای زمان تخمکگذاری است. هرچقدر از روزهای قاعدگی فاصله بگیرید میزان این ترشحات افزایش مییابد. این ترشحات نشاندهنده سطح هورمون استروژن در بدن است که افزایش آن، احتمال حاملگی را افزایش میدهد. دقت کنید که ترشحات شفاف، لیز و چسبنده افزایش احتمال بارداری را در پی دارد.
این ترشحات در حالت طبیعی به عنوان یک سد محافظ عمل میکنند، اما در زمان اوج توانایی باردار شدن در شما این ترشحات به اسپرم اجازه میدهند تا از مجرای رحم عبور کرده و به سمت رحم بروند. سپس به طرف لولههای فالوپ (لولههای رحمی) حرکت میکنند تا با تخمک برخورد کند.
افزایش دمای بدن
باردار شدن فرایندی است که نیازمند به زمان است. بنابراین در اقدامات مربوط به بارداری صبر خود را بالا ببرید. یکی از نشانههایی که شما را به زمان تخمکگذاری هدایت میکند افزایش دمای بدن است. شما میتوانید در مقاطع زمانی بعد از قاعدگی با استفاده از دماسنج دمای بدن خود را هر روز صبح بعد از خواب اندازه بگیرد. در زمان تخمکگذاری دمای بدن حدود نیم درجه افزایش مییابد چرا که آزاد شدن تخمک منجر به افزایش هورمون پروژسترون در بدن میشود.
پس از تخمکگذاری، یک تا دو روز طول میکشد تا سطح هورمون پروژسترون به حدی برسد که دمای بدن شما را افزایش بدهد. اما از آنجا که تخمک تنها حداکثر ۲۴ ساعت میتواند زنده بماند، هنگامی که دمای بدن افزایش پیدا میکند، دیگر برای باردار شدن بسیار دیر شده است به همین دلیل متخصصان پیشنهاد میکنند دمای بدن خود را برای چند ماه دقیقاً زیر نظر گرفته و نموداری برای آن طراحی کنید تا بتوانید الگوی افزایش دما را تشخیص داده و زمان احتمالی تخمکگذاری خود را مشخص کنید. در این صورت میتوانید به گونهای برنامهریزی کنید که دو تا سه روز پیش از موعد افزایش دمای بدن خود آمیزش داشته باشید.
درد در ناحیه شکمی
حدوداً ۲۰ درصد از خانمها میتوانند تخمکگذاری و فعالیت مربوط به آن را احساس کنند که نشانههای آن میتواند از درد ملایم تا تیر کشیدنهای شدید و ناگهانی زیر شکم باشد. این حالت که به آن «میتل اشمرز» گفته میشود، ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد.
شما همان چیزی هستید، که میخورید. این یک جمله قدیمی است. بنابراین تعجبی ندارد اگر بگوییم که رژیم غذایی شما در طول بارداری، بر سلامت کودکتان تاثیر میگذارد. اما خبر جدید این است، چیزی که شما در طول ۹ ماه بارداری میخورید، نه تنها روی سلامت کودکتان که بر سلامت آینده شما نیز تاثیر میگذارد.
در اینجا ۱۰ قانون اولیه را به شما معرفی میکنیم:
صبحانه، ناهار، شام و میان وعده خود را کامل بخورید.
برای این که از کامل بودن آن اطمینان حاصل کنید، از چیزهایی که به مدت یک هفته میخورید، لیستی تهیه کنید و آن را با آنچه که در این دوره به شما پیشنهاد میشود، مقایسه کنید.
مکمل ها را به رژیم غذایی خود راه دهید.
از مولتی ویتامینهای بارداری که شامل فولیک اسید و دیگر مواد معدنی ضروری و ویتامینهای مورد نیاز بارداری است، مصرف کنید. فولات به طور طبیعی در عدس، لوبیا خشک و نخود فرنگی یافت میشود. فولیک اسید را نیز میتوانید از نان سبوس دار غنی شده به دست آورید.
با پزشک خود درباره مصرف ویتامینهای بارداری (اگر از قبل مصرف نمیکردید) مشورت کنید.
به اندازه ۲ نفر غذا نخورید.
از خوردن ماهی غافل نشوید.
الکل مصرف نکنید.
به میزان کافی آهن بخورید.
باکتریها را از بدن خود دور کنید.
مصرف کافئین خود را محدود کنید.
دور خوراکیهایی را که ارزش غذایی ندارد، خط بکشید.
مصرف کلسیم خود را افزایش دهید.
روی مصرف فیبر تمرکز کنید.