همه چیز درباره انواع قرصهای ضدبارداری

امروزه استفاده از قرص‎های ضد بارداری یکی از محبوب‎ترین شیوه‎های جلوگیری از بارداری است. زیرا آن‎ها هم مؤثرند و هم استفاده‎شان آسان است. انواع مختلفی از قرص‎های ضد بارداری موجودند و همین امر ممکن است شما را گیج کند. اما خوشبختانه می‎توان تمام آن‎ها را در چند طبقه کلی دسته بندی کرد و به این وسیله ارزیابی گزینه‎های موجود برای‎تان آسان‎تر می‎شود.

انواع قرص‎های ضد بارداری

دو نوع اصلی از قرص‎های جلوگیری از بارداری وجود دارند: قرص‎های ضد بارداری ترکیبی حاوی استروژن و پروژسترون، و مینی پیل (Minipill) که تنها حاوی پروژسترون است.

قرص های ضد بارداریِ ترکیبی در مخلوط‎های مختلف از قرص‎های فعال و غیر فعال وجود دارند (بسته به این‎که با چه تناوبی می‎خواهید دچار قاعدگی بشوید)

انواع متعارف: بیشتر بسته‎های متعارف حاوی ۲۱ قرص فعال و هفت قرص غیر فعال یا ۲۴ قرص فعال و چهار قرص غیر فعال هستند. خونریزی هر ماه هنگامی که شما قرص‎های غیر فعال را مصرف می‎کنید رخ می‎دهد.

دوز مداوم یا چرخه‎های توسعه یافته و طولانی: این بسته به طور معمول شامل ۸۴ قرص فعال و هفت قرص غیر فعال است. به طور معمول خونریزی فقط چهار بار در سال، در طول زمانی که شما قرص‎های غیر فعال را مصرف می‎کنید  رخ می‎دهد. بسته‎هایی که تنها حاوی قرص‎های فعال‎اند نیز موجودند –با خوردن این قرص‎ها تا زمان مصرف- دچار قاعدگی نمی‎شوید.

   قرص‎های ضد بارداری ترکیبی همچنین با توجه به این‎که آیا دوز هورمون‎های‎شان با هم برابر است یا متفاوت؛ به ۲ دسته طبقه‎بندی شده‎اند:

 

تک فازی: در این نوع قرص ضد بارداری ترکیبی، هر قرص فعال به میزان مساوی و برابر، حاوی استروژن و پروژسترون است.

مولتی فازی: در این نوع قرص ضد بارداری ترکیبی، مقدار هورمون‎های موجود در قرص فعال با هم برابر نیست و متفاوت است (در هر قرص میزان دو هورمون استروژن و پروژسترون با هم برابر نیست).

قرص‎های ضد بارداری ترکیبی که حاوی کمتر از ۵۰ میکروگرم اتینیل استرادیول (نوعی استروژن) هستند، به عنوان قرص‎های با دوز پایین یا LD شناخته می‎شوند. زنانی که به هورمون حساس هستند ممکن است از مصرف این قرص‎ها بهره بیشتری ببرند. با این حال، مصرف قرص‎های دوز پایین ممکن است بیشتر از قرص‎های با دوز بالا منجر به خونریزی و لکه بینی در میان دوره و بین زمان‎های قاعدگی شوند.

در مورد مینی پیل‎ها یا قرص‎های ضد بارداری که تنها حاوی پروژسترون‌اند گزینه‎های متنوع و متفاوتی وجود ندارد. تنها یک مخلوط و یک فرمول وجود دارد و تمام قرص‎های موجود در هر بسته فعال هستند.

عملکرد قرص‎های ضد بارداری متفاوت چگونه است؟

قرص‎های ضد بارداری ترکیبی تخمک گذاری را در بیشتر چرخه‎ها سرکوب می کنند- از آزاد شدن تخمک از تخمدان جلوگیری می‎کنند. آن‎ها همچنین مخاط گردن رحم و پوشش داخلی نازک رحم (آندومتر) را ضخیم کرده و به این ترتیب از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری می‎کنند.

مینی پیل یا قرص ضد بارداری که تنها حاوی پروژسترون است، فقط مخاط گردن رحم و آندومتر را ضخیم می‎کند و به این  صورت از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری می‎کند. مصرف این قرص گاهی اوقات هم، تخمک گذاری را سرکوب می‎کند. بر خلاف قرص‎های ضد بارداری ترکیبی ،Minipill (مینی پیل- یا قرص ضد بارداری که تنها حاوی پروژسترون است) حاوی استروژن نیست. همچنین دوز پروژسترون موجود در Minipill نیز از میزان پروژسترون موجود در قرص‎های ضد بارداری ترکیبی کمتر است.

آیا تمام انواع قرص ‎های ضد بارداری برای همه مناسب است؟

بهتر است برای انتخاب بهترین گزینه به پزشک مراجعه کرده و تمام سوابق و مسائل پزشکی و همچنین داروهایی را که هم اکنون مصرف می‎کنید به اطلاع او برسانید. این‎گونه او می‎تواند در انتخاب بهترین نوع به شما کمک کند.

در موارد زیر پزشک‎تان ممکن است شما را از مصرف قرص‎های ضد بارداری ترکیبی منع کند:

۱- به نوزاد شیر می‎دهید. 

۲- بیشتر از ۳۵ سال سن دارید و سیگار می‎کشید.

۳- فشار خون‎تان بالاست و به‎طور ضعیفی کنترل شده است.

۴- سابقه ترومبوز ورید عمقی یا آمبولی ریوی دارید یا در حال حاضر به آن‎ها دچار هستید.

۵- سابقه سرطان پستان دارید.

۶- سابقه سکته مغزی یا بیماری‎های قلبی دارید.

۷- دارای عوارض مرتبط با دیابت مانند نفروپاتی، رتینوپاتی و نوروپاتی هستید.

۸- به بیماری کبدی مبتلا هستید.

۹- دچار خونریزی رحم هستید.

۱۰- به دلیل عمل جراحی باید به مدت طولانی بی‎حرکت باشید.

۱۱- از داروهای ضد تشنج یا ضد سل استفاده می‎کنید.

در موارد زیر پزشک‎تان ممکن است شما را از مصرف قرص‎های ضد بارداری Minipill (که تنها حاوی پروژسترون هستند) منع کند:

۱- سرطان پستان دارید.

۲- خونریزی بدون دلیل رحم دارید.

۳- داروهای ضد تشنج یا ضد سل مصرف می‎کنید.

مزایا و مضرات استفاده از قرص‎های ضد بارداری ترکیبی چیست؟

مزایا

۱-کاهش خطر سرطان تخمدان و آندومتر.

۲- بهبود آکنه

۳- کاهش شدت اسپاسم‎های قاعدگی (دیسمنوره)

۴- امکان کاهش ریسک شکستگی لگن پس از یائسگی

۵- کاهش در تولید آندروژن ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک

۶- کاهش خونریزی شدید قاعدگی (منوراژی) و آنمی ناشی از آن

۷- رهایی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS)

۸- دوره‎های قاعدگی کوتاه‎تر، سبک‎تر و قابل پیش بینی یا عدم وجود دوره قاعدگی

مضرات

۱- عدم حفاظت در برابر بیماری‎های مقاربتی

۲- افزایش خطر لخته شدن خون، حمله قلبی و سکته مغزی (مطالعات اخیر نشان می‎دهند که نوع پروژسترون مورد استفاده در قرص ممکن است بر خطر لخته شدن خون بیفزاید، با قرص‎های حاوی «دروسپیرنون» خطر بیشتری دارند)

۳- برخی عوارض جانبی مانند خونریزی نامنظم، نفخ، حساس شدن سینه‎ها، تهوع و سردرد

مزایا و مضرات مصرف Minipill (قرص ضد بارداری که تنها حاوی پروژسترون است) چه هستند؟

مزایا

۱- در صورتی که دچار برخی مشکلات پزشکی مانند خطر ابتلا به بیماری‎های قلبی، لخته شدن خون، فشار خون بالا یا میگرن هستید، می‎توانید این قرص‎ها را استفاده کنید.

۲- می‎توانید این قرص‎ها را در زمان شیردهی نیز استفاده کنید (تولید شیر را کاهش نمی‎دهند).

۳- اگر بخواهید دوباره باردار شوید پس از قطع آن سریع قادر به باروری خواهید بود. 

مضرات

۱- عدم حفاظت در برابر بیماری های مقاربتی

۲- بالقوه کمتر از قرص‎های ضد بارداری ترکیبی مؤثرند.

۳- باید هر روز در یک زمان مشخص استفاده شوند (مصرف Minipill حتی برای سه ساعت دیرتر از زمان معین به معنای از بین رفتن اثر آن در کنترل بارداری است و در صورت مصرف دوباره و مرتب آن پس از یک‎بار اشتباه، حداقل به مدت دو روز باید از یک روش پیشگیری مطمئن دیگر نیز استفاده کنید ).

۴- برخی عوارض جانبی مانند خونریزی‎های قاعدگی نامنظم، کیست تخمدان، کاهش میل جنسی، سردرد، حساسیت پستان، آکنه ، افزایش وزن و افسردگی.

توجه : این قرص یک خطر دارد: اگر زمانی بارداری به‎طور ناخواسته در زمان مصرف این قرص صورت بگیرد حاملگی خارج رحمی خواهد بود، یعنی تخمک بارور شده در خارج از رحم لانه گزینی می‎کند.

 

برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…

منبع خبر : پارسه گرد

اشتراک‌گذاری
2 نظر
  1. باسلام خانمی هستم که به علت کیست سه ماه قرص خوردم وکیستم ازبین رفته الان دوسه ماهه که پریود میشم خون پریودم زیاده ولخته ایا طبیعیه یاممکنه کیستم برگشته باشه ممنون

    1. سلام طبیعی است وجای نگرانی وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *