در اسکیزوفرنی، سیستمی که مختل میشود دستگاه عصبی مرکزی و به ویژه مغز است … در فرد مبتلا به اسکیزوفرنی فعالیت ذهنی و روانی دستخوش تغییر میشود. بیمار چیزهایی را می بیند و می شنود که وجود ندارد!
براساس جدیدترین پژوهش ها، مصرف بیش از حد گوشت، ماهی و دانههای آجیل در دوران بارداری میتواند خطر ابتلای نوزاد در سالهای پس از تولد به اختلال روانی اسکیزوفرنی را هموار کند.
کارشناسان با بررسی بر روی موشهای آزمایشگاهی دریافتند حجم اضافه مصرف آمینواسیدها در بدن آنها سبب ایجاد اختلال روانی شده است.
یک نوع اسید آمینه ضروری برای ترمیم و بازسازی بافتهای بدن به نام متیونین در محصولاتی همچون ماهی، لبنیات و دانههای آجیل وجود دارد که میتواند سبب تشکیل هسته اولیه اختلال اسکیزوفرنی در بدن جنین در دوران بارداری شود.
این پژوهش توسط دانشمندان دانشگاه کالیفرنیای آمریکا انجام شده و براساس آن پژوهشگران امیدوار هستند نسل جدیدی از داروهای کنترل کننده اختلالهای عصبی را طراحی کنند.
براساس این پژوهش مواد غذایی حاوی متیونین با بیشترین درصد شامل مرغ و ماهی است و سایر مواد خوراکی از جمله گوشت قرمز، تخم مرغ، سویا و لوبیا از سطح پایین تری از این اسید آمینه برخوردار هستند.
متیونین یکی از ضروریترین اسید آمینهها برای سلامت بدن است که به ساخت و تعمیر سلولهای بدن کمک میکند و باید در زنجیره خوراکی افراد وجود داشته باشد، کمبود این ماده میتواند به کبد آسیب برساند و سبب گرفتگی شریانهای بدن شود، همچنین از دست دادن بافت چربی بدن، ایجاد ضایعههای پوستی، ضعف و استرس نیز از جمله دیگر مشکلهای سلامتی ناشی از کمبود اسید آمینه متیونین است.
کارشناسان با مطالعه بر روی افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی و مشاهده میزان بالای اسید آمینه متیونین دربدن آنها دریافتند یک رابطه مستقیم بین این ماده و بروز اختلال عصبی در مغز وجود دارد.
در ادامه پژوهشها دانشمندان روزی سه بار متیونین را به موشهای باردار تزریق کرده و دریافتند نوزادان به دنیا آمده دارای اختلالهای عصبی مشابه بیماری اسکیزوفرنی در انسانها شده اند.
براین اساس کارشناسان به مادران توصیه میکنند مواد غذایی به اندازه کافی و استاندارد استفاده کنند و به ویژه درطول روز حتماً از میوه و سبزیهای تازه برای حفظ سلامت بدن خود استفاده کنند.
کارشناسان توصیه میکنند در صورت وجود یک یا چند عضو خانواده مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی قبل از اقدام به بارداری والدین با پزشک متخصص مشاوره انجام دهند.
اسکیزوفرنی سراغ چه کسانی می رود؟
شاید باورتان نشود اما تحقیقات نشان می دهد بیماری اسکیزوفرنی تحت تاثیر وضعیت ژنتیک فرد به وجود می آید. اگر پدر و مادری به بیماری اسکیزوفرنی مبتلا باشند، حدود ۴۰ درصد احتمال دارد که فرزندشان به این بیماری مبتلا شود. حال اگر تنها یکی از والدین بیمار اسکیزوفرن باشد، به احتمال ۱۲ درصد فرزند او نیز به این بیماری مبتلا می شود و حتی اگر خواهر یا برادر فرد مبتلا باشند باز هم به نسبت ۱۲ درصد احتمال ابتلای او به اسکیزوفرنی وجود دارد. البته باید بدانید تنها عامل ژنتیک نمی تواند در بروز اسکیزوفرنی تاثیرگذار باشد، بلکه عوامل مهیاسازی نیز وجود دارد که در بروز اسکیزوفرنی نقش دارد و می تواند بیماری را شعله ور یا خاموش کند.
استرس های زندگی و موادمخدر و محرک عوامل مهیاسازی هستند که می توانند روی عوامل زمینه ساز مثل عوامل ژنتیک تاثیر بگذارند. در حقیقت شرایط محیطی می تواند زمینه ژنتیک خفیف را شعله ور یا آن را اصلاح کند.