لوله های فالوپ مسدود شده: علل، علائم و درمان

لوله های فالوپ مسدود شده: علل، علائم و درمان

بارداری یک پدیده شگفت انگیز است که به شما اجازه می دهد تا زندگی جدیدی را به این دنیا بیاورید. اما اهمیتی ندارد که زنان چقدر تلاش کنند، همه زنان نمی توانند به راحتی باردار شوند. از بسیاری از دلایل احتمالی ناباروری، یکی از موارد شایع انسداد لوله فالوپ است.

اگرچه انسداد لوله ها می تواند بر احتمال بارداری تاثیرگذار باشد، اما می تواند برطرف شده و ممکن است قادر باشید که مجددا باردار شوید. در این مقاله در مورد انسداد لوله فالوپ، علائم، علل، انواع و معالجه آن توضیح می دهیم.

انسداد لوله های فالوپ به چه معنا است؟

لوله های فالوپ نقش مهمی در حمل و باروری تخمک جهت بارداری دارند. اما این لوله ها ممکن است به دلایل خاصی مثل باریک شدن، اتساع، التهاب یا مانع، آسیب دیده یا مسدود شوند. تقریبا، یک سوم خانم ها دچار انسداد لوله فالوپ هستند که یکی از دلایل عمده ناباروری است.

انسداد در لوله های فالوپ ممکن است در هر یک از سه بخش زیر رخ دهد: پروگزیمال (انتهای لوله در نزدیکی رحم)، بخش دیستال (در نزدیکی تخمدان، در انتها)، یا در قسمت میانی. تشخیص اینکه آیا لوله فالوپ مسدود شده یا آسیب دیده است، برای زن ساده نیست. اما جست و جوی علائم می تواند به شما کمک کند آیا باید به پزشک مراجعه کنید.

علائم و نشانه های لوله فالوپ مسدود شده چیست؟

معمولاً تشخیص انسداد لوله فالوپ بدون مداخله پزشکی دشوار است. با این وجود، بدن برخی از علائم را نشان می دهد که ممکن است به شناسایی مشکلتان کمک کند. ممکن است در ناحیه تحتانی شکم درد خفیف یا شدید را تجربه کنید. بعضی از خانم ها ممکن است این درد را تنها در دوران قاعدگی تجربه کنند، اما در برخی دیگر، این درد ممکن است دائمی باشد.

چندین علائم دیگر می تواند شامل دوره قاعدگی دردناک، ترشحات واژن، و درد در هنگام دفع ادرار یا داشتن رابطه جنسی باشد. اگر درد برای مدت طولانی طول بکشد، برای تشخیص با پزشک خود مشورت کنید.

علائم انسداد لوله فالوپ چیست؟

علائم انسداد لوله فالوپ چیست؟

یک یا هر دو لوله فالوپ می توانند مسدود شوند. در ادامه چند دلیل برای انسداد لوله فالوپ ذکر شده است.

۱٫ بیماری التهابی لگن (PID): عفونت های لگنی که به سمت بالا در قسمت رحم و لگن از دستگاه تناسلی فوقانی پخش می شوند، می تواند یکی از دلایل عفونت های التهابی لگن باشد. این اختلال، لوله ها و اندام های اطراف لگن را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از هر ۸ زن، سابقه بیماری التهابی لگن دارند و منجر به انسداد می شود.

۲٫ عفونت های مقاربتی: زنانی با داشتن سابقه بیماری های مقاربتی، یا تشخیص یک بیماری مقاربتی مانند کلامیدیا تراکوماتیس و سوزاک، ممکن است لوله های فالوپ آسیب دیده یا مسدود شده داشته باشند.

۳٫ بیماری های شکمی یا جراحی: برخی از بیماری های شایع مانند کولیت و آپاندیسیت می توانند باعث انسداد یا زخم لوله های فالوپ شوند. علاوه بر این، هر گونه جراحی در ناحیه شکم یا لگن می تواند منجر به انسداد، جابه جایی، التهاب یا آسیب شود.

۴٫ هیدروسالپنکس: هنگامی که قسمت انتهایی لوله فالوپ (در نزدیکی تخمدان) متورم شده و یا با مایع پر می شود، منجر به اختلالی به نام «هیدروسالپنکس» می شود. این حالت مانع از حرکت تخمک ها در لوله می شود، که در نتیجه باعث ناباروری می شود.

۵٫ اندومتریوز: اختلالی است که بافت های داخل رحم در لگن و تخمدان های اطراف لوله های فالوپ رشد می کنند و باعث انسداد و همچنین عدم حرکت آن می شوند که برای برداشتن تخمک توسط لوله ضروری است. این مساله، باروری را دشوار می کند.

۶٫ حاملگی خارج رحمی: حاملگی خارج رحمی زمانی رخ می دهد که تخمک بارور شده در خارج از رحم کاشته می شود، که به احتمال زیاد در داخل لوله فالوپ است. این مساله می تواند به لوله فالوپ آسیب رسانده و یا باعث انسداد آن شود. هر کدام از این علل انسداد لوله های فالوپ می تواند بر باروری تأثیر منفی بگذارد.

انسداد لوله فالوپ چگونه بر باروری تاثیر می گذارد؟

لوله های فالوپ یکی از از سه قسمت اصلی سیستم تولید مثل زنان هستند، دو بخش اصلی دیگر شامل تخمدان و رحم هستند. هنگامی که انسداد در لوله فالوپ رخ می دهد، تخمک ها نمی توانند از تخمدان خارج شده و از طریق لوله فالوپ به اسپرم ها برسند، که از نظر پزشکی به آن «ناباروری فاکتور لوله ای» می گویند.

حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از موارد کل ناباروری، در اثر انسداد لوله فالوپ است. اینکه آیا انسداد یا آسیب یا زخم در یکی یا هر دو لوله فالوپ رخ داده است، می تواند برای هر زنی متفاوت باشد.

انواع انسداد در لوله های فالوپ

نوع انسداد بستگی به این مساله دارد که چه چیزی باعث انسداد شده و انسداد در کدام قسمت رخ داده است. این مساله را می توان از طریق معاینه پزشکی تشخیص داد.

انسداد لوله پروگزیمال: زمانی است که قسمت انتهایی لوله، که «شاخ رحم» نامیده می شود، مسدود است. زخم ها، التهاب، آندومتريوز، فيبروئيد، یا پلاگ مخاطی می تواند باعث انسداد لوله فالوپ شود.

انسداد میانه لوله فالوپ: زمانی است که قسمت میانی لوله ها به دلیل جراحی یا عفونت مسدود می شود.

لوله دیستال: شامل قسمت قیفی انتهای دیستال و فیمبریا است. انسداد در این انتها به دلیل چسبیدن فیمبریا به بافت های اطراف یا درون خودش اتفاق می افتد که اغلب در داخل لوله ها پیچ خورده یا مکیده می شود. علاوه بر این، التهاب در انتها باعث بسته شدن جزئی یا کامل مایع لوله یا مایع التهابی در لوله متورم می شود. به آن هیدروسپلینکس نیز گفته می شود و هنگامی رخ می دهد که قسمت انتهایی لوله، در نزدیکی تخمدان ها مسدود شود. تشخیص صحیح به متخصص کمک می کند تا از نوع و شدت انسداد آگاهی داشته باشد.

چگونه انسداد لوله های فالوپ تشخیص داده می شود؟

آزمایش ها و معاینات مختلفی برای تعیین انسداد لوله فالوپ وجود دارد.

۱٫ هیستروسالپنگوگرافی (HSG): در این روش، پزشک یک رنگ مات رادیویی را از طریق دهانه رحم به رحم وارد کرده تا از طریق لوله به حفره شکم برود. این کار به پزشک فرصتی می دهد تا انسداد لوله های فالوپ را بررسی کند. همچنین در تشخیص انسداد لوله دیستال یا پروگزیمال لوله کمک خواهد کرد. براساس نتیجه، روش کنترل آن تعیین می شود.

۲٫ سونو سالپنگوگرافی: به عنوان یک روش مناسب، ساده، موثر و کمتر تهاجمی برای ارزیابی وضعیت لوله های فالوپ است. اما اگر مشکوک به انسداد باشد، باید پس از آن لاپاروسکوپی انجام شود تا انسداد تایید شود.

۳٫ لاپاروسکوپی: این روش به پزشک اجازه می دهد تا به طور مستقیم به سیستم تولید مثل نگاه کند و انسداد لوله ها را تشخیص دهد. لاپاروسکوپی chromo-pertubation یک روش استاندارد است که در آن محلول رنگی به رنگ آبی از دهانه رحم وارد رحم شده و از طریق لاپاروسکوپ به طور مستقیم مشاهده می شود تا بدانیم لوله های فالوپ مسدود شده، متورم یا آسیب دیده است. درمان براساس نوع و شدت انسداد مشخص می شود.

چگونه انسداد لوله های فالوپ درمان می شود؟

چگونه انسداد لوله های فالوپ درمان می شود؟

درمان لوله های فالوپ مسدود شده می تواند از طریق دارو یا جراحی باشد. درمان بر اساس شدت بیماری انجام می شود.

۱٫ باز کردن لوله های فالوپ به روش غیر جراحی: در این حالت، از روش های هدایت شده رادیولوژیکی کانولاسیون لوله استفاده می کنند. این روش جهت درمان انسداد لوله های پروگزیمال موثر است و در بسیاری از موارد منجر به حاملگی های موفق می شود.

۲٫ سالپنگوستومی لاپاراسکوپیک: سالپنگوستومی معمولا در مورد هیدروسالپینکس توصیه می شود. این عمل اکنون به روش لاپاروسکوپی انجام می شود، اما قبلاً همین عمل با استفاده از لاپاراتومی انجام می شد که به معنی باز کردن شکم است. ستوما در نزدیکی تخمدان برای تخلیه مایعات ایجاد می شود، در نتیجه لوله ها را از حالت انسداد خارج می کند.

۳٫ فیمبریوپلاستی: این یک روش لاپاروسکوپی است که انتهای کناره های لوله های فالوپ را بازسازی می کند. این روش هنگامی انجام می شود که حداقل انسداد دیستال تشخیص داده شود.

به لطف این روش ها، لوله های فالوپ مسدود شده در بسیاری از موارد می تواند برطرف شود و اگر همه چیز خوب پیش برود، قادر خواهید بود که باردار شوید. فقط مطمئن شوید که از هرگونه علائمی که می تواند نشان دهنده انسداد لوله های فالوپ باشد را بررسی کرده و برای درمان به موقع با پزشک مشورت کنید.

از همه مهم تر، یک سبک زندگی سالم داشته باشید، زیرا یک بدن سالم به شما کمک می کند تا بدون هیچ گونه مشکلی، مرحله زیبایی از مادری را تجربه کنید.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *