روی غذای چرب چه بخوریم

بعد از غذای چرب چه چیزی بخوریم؟

رژیم های غذایی پرچرب، برای بیماری های قلبی – عروقی خطری بزرگ محسوب می شوند؛ چرا که این رژیم ها می توانند به افزایش وزن، ابتلا به دیابت و شرایط خطرناک دیگر منجر شود. امروزه روز با توجه به گسترش رستوران های عرضه کننده فست فود و انواع دیگر غذاهای چرب، کمتر می توان در مقابل خوردن غذاهای چرب مقاومت کرد و حتی شاید در برخی مواقع چاره ایی جز خوردن غذاهای چرب نداریم. پس چه باید کرد؟ بعد از خوردن غذاهای چرب چی بخوریم تا اثرات سوء آن را بر طرف کنیم. روی غذای چرب چه بخوریم تا کمتر گرفتار عوارض آنها بشوبم؟

روی غذای چرب چه بخوریم؟

پژوهشگران با آزمایش هایی بر بر روی موش ها دریافتند، موش هایی که به آنها یک رژیم غذایی پر چرب به همراه دارچین داده می شد، در مقایسه با موش هایی که با همین رژیم غذایی و بدون دارچین تغذیه می شدند، طی ۱۲ هفته وزن کمتر و چربی کمتری در ناحیه شکم داشتند، همچنین میزان قند، چربی و انسولین خون گروه اول موش ها پایین تر بود و از این جهت سالم تر از گروه دوم بودند. ویجایا جوتورو، معاون سرپرست بخش تکنولوژی های سلامت دانشگاه موریسون ایالات متحده آمریکا، در همایشی در شهر مینیاپولیس نتایج این پژوهش را ارائه نموده است.

به گفته او دارچین، ادویه ای است که از پوسته درختان خانواده سیناموموم گرفته می شود. بر مبنای این پژوهش، دارچین حاوی یک ماده پلی فنول است که دارای خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدان (ضد سرطان) است. این ماده می تواند برخی از فاکتور های خطرناک بیماری های قلبی عروقی را که ناشی از رژیم های غذایی ناسالم است، کاهش دهد. مواد آنتی اکسیدان، در برابر فشار اکسیداتیو از بدن محافظت می کند. فشار اکسیداتیو، ناشی از عدم تعادل رادیکال های آزاد است که در ایجاد ناهنجاری های زیادی نظیر حملات قلبی و بیماری قلبی عروقی دخیل اند.

نتایج تحقیقات محققان نشان می دهد مصرف دارچین بعد از غذا، چربی خون، التهاب و فشار اکسیداتیو را کاهش می دهد و این کار از طریق فعال کردن فاکتور های رونویسی (SREBP-1c, LXR-α, NF-κB, and Nrf2) و مکانسیم های آنتی اکسیداتیو صورت می گیرد. گفتنی است؛ افرادی که دچار اضافه وزن هستند برای لاغری و یا جلوگیری از افزایش وزن می توانند روزانه در کنار تمام وعده‌های غذايی و ميان‌وعده‌های چرب از مقداری دارچین استفاده کنند.

مطلب پیشنهادی: خوردن غذای چرب در بارداری چه آسیبی به جنین می زند؟!

آبلیمو بعد از غذای چرب

اکثر ما ایرانی ها بعد از خوردن غذای چرب آبلیمو و یا آبغوره می خوریم تا به خیال خودمان، از شر گرفتگی عروق و ابتلا به دیابت و چاقی خلاص شویم. اما در این رابطه لازم است که بدانید خوردن آبلیمو بعد از غذای چرب کمکی به شما نمی کند، زیراکه می بایستی آبلیمو را قبل از اینکه شروع به خوردن غذای چرب بکنیم،بخوریم تا به هدف خود برسیم.  دلیل علمی این گفته این است که میزان بسیار کم اسید سیتریک موجود در آبلیمو نمی تواند به عملکرد  آنزیم های گوارشی بعد از خوردن مقدار زیادی چربی کمک کند.

خوردن چای بعد از غذای چرب

حتماً بار‌ها این توصیه را شنیده‌اید. تکرار دوبارهٔ آن ضرر ندارد. برگ‌های چای حاوی میزان زیادی اسید هستند. این ترکیبات می‌توانند پروتئین‌های موجود در مواد غذایی مصرف‌شده را سفت‌تر کرده و هضم آن‌ها را مشکل‌تر سازد. علاوه بر این نوشیدن چای در حین یا بلافاصله بعد از صرف غذا باعث کاهش قدرت جذب آهن موجود در مواد غذایی می‌شود. دقیق‌تر بگوییم: تانین موجود در چای جذب آهن را به میزان ۷۰ درصد کاهش می‌دهد. از آنجایی که آهن یکی از مواد معدنی لازم برای ساخت و تولید هموگلوبین‌ها هست برای همین هم وجود آن برای بدن ضروری است. خانم‌های جوان باید توجه بیشتری داشته باشند به خاطر اینکه آن‌ها به دلیل مصرف کمتر گوشت، عادت ماهانه و غیره آهن کمتری دارند. توصیه می‌کنیم حداقل یک ساعت بعد از غذا چای بنوشید و کمی دارچین روی آن بپاشید تا کلی مواد مغذی عایدتان شود.

چرا به خوردن غذاهای چرب تمایل بیشتری داریم؟

هرگز فکر کرده اید که چرا به محض خوردن مقدار کمی میوه تمایل خود را نسبت به ادامه خوردن از دست می دهید اما حتی پس از خوردن یک بشقاب بزرگ سیب زمینی سرخ کرده و مرغ سوخاری همچنان می خواهید به خوردن ادامه دهید.

نتایج بررسی های پژوهشگران آمریکایی نشان می دهد که در اثر خوردن غذاهای چرب ماده ای شیمیایی در معده تولید می شود که سبب اعتیاد فرد به این نوع غذاها می شود. تاکنون تصور می شد که نوع ذائقه علت اصلی این مسئله باشد اما اکنون گروهی از دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در بررسی های خود نشان دادند که در اثر مصرف سیب زمینی سرخ کرده و سایر غذاهای پر چرب ماده ای شیمیایی تولید می شود که همانند یک ماده مخدر واقعی عمل کرده و سبب بروز اعتیاد در فرد می شود. به گفته این محققان، چربی های این غذاها در معده یک سری ماده مخدر طبیعی به نام «اندوکانابینوئیدها» تولید می کنند. این ماده از نظر ترکیبات شباهت بسیاری به «ماری جوانا» دارد. تولید این مخدر طبیعی سیگنال «تمایل بیشتر به خوردن غذاهای چرب» را روشن می کند.

مطلب پیشنهادی: غذاهای چرب و افزایش ریسک مشکلات روانی در کودکان | عوارض مصرف غذای چرب در کودکان

نباید ها بعد از خوردن غذای چرب

بعد از غذای چرب چه چیزی بخوریم

۱- سیگار کشیدن بعد از خوردن غذای چرب

متخصصان معتقدند که یک نخ سیگاری که بلافاصله بعد از غذا می‌کشید تأثیر چندین نخ در زمان عادی را دارد. برای همین هم خطر ابتلا به سرطان را به میزان زیادی افزایش می‌دهد. کلاً این سیگار خیری ندارد هر چه هست مریضی هست و ناخوشی. توصیهٔ اکید داریم خودتان را از شر این دودزای کوچک خلاص کنید. اگر نمی‌توانید از آن دل بکنید یک یا دو نخ بعد از آخرین وعدهٔ غذاییتان بکشید.

۲- میوه خوردن بعد از غذا

خوردن میوه بلافاصله بعد از غذا معده را با هوا پرکرده و باعث نفخ می‌شود. برای همین توصیه می‌کنیم که میوه را یک تا دو ساعت بعد از صرف غذا و یا یک ساعت قبل از غذا نوش جان کنید.

۳- بلافاصله بعد از غذا کمربندتان را سفت نکنید

متأسفانه این کار باعث می‌شود که روده‌ها پیچ خورده و مسدود شود. در نتیجه باعث ناراحتی شما خواهد شد. باید کاملا بر عکس عمل کنید. اگر کمربند بسته‌اید در حین صرف غذا تا جایی که امکان دارد آن را شل کنید.

۴- بلافاصله بعد از غذا شنا نکنید (بخصوص در آب سرد)

زمانی که شنا می‌کنید جریان خون به سمت دست‌ها و پا‌ها افزایش می‌یابد و برای همین هم خون کمی به معده می‌رسد. در این صورت کار سیستم گوارشی مختل می‌شود. علاوه بر این زمانی که بلافاصله بعد از غذا شنا می‌کنید بدن باید به طور همزمان برای این سه کار انرژی صرف کند: گوارش، حرکات شنا و حفظ دمای بدن. این سه کار باعث صرف انرژی زیادی می‌شود.

زمانی که بدن مجبور می‌شود در مدتی کوتاه انرژی زیادی صرف کند دچار زحمت شده و امکان افت انرژی، خستگی ناگهانی و حتی بی‌هوشی بالا می‌رود. حتماً می‌دانید که در حین شنا نیز این مسائل خطر زیادی ایجاد می‌کنند. توصیه می‌کنیم که تا دو تا سه ساعت بعد از صرف غذا شنا نکنید. کم کم و به تدریج وارد آب شده و از شیرجه زدن بپرهیزید. به خاطر اینکه این کار باعث انقباض ناگهانی و سریع رگ‌های خونی شده و احتمال افزایش فشارخون را بالا می‌برد.

۵- بلافاصله بعد از غذا یک مسافت طولانی را پیاده‌روی نکنید

پیاده‌روی طولانی مدت (نه رفتن تا سر کوچه و خرید از سوپری محلتان. منظورمان مسافت‌های طولانی است) باعث می‌شود که سیستم گوارش بدن نتواند به خوبی مواد مغذی مصرف‌شده را جذب کند. شما می‌توانید یک ساعت بعد از صرف غذا با خیال راحت به یک گردش خانوادگی بروید. پیاده‌روی و ورزش البته در زمان مناسب خود یکی از بهترین راه‌های سالم و تندرست بودن است.

۶- خوابیدن بعد از خوردن غذای چرب

اگر بلافاصله بعد از صرف غذا بخوابید مواد غذایی که مصرف کرده‌اید به درستی هضم نمی‌شود. این کار هم ممکن است به سوءهاضمه و عفونت روده‌ها منجر شود. البته بدانید که خوابیدن متابولیسم بدن را کند نمی‌کند.

شما می‌توانید بعد از غذا بخوابید اما یک تا سه ساعت بعد از آن. البته لازم نیست مثلاً تا ساعت ۳ صبح بیدار بمانید. یادتان باشد که برای خوش‌اندام بودن حتماً باید به اندازهٔ کافی بخوابید. اگر شامتان را حدود ساعت نه و نیم شب میل می‌کنید می‌توانید ساعت ده و نیم یا یازده بخوابید. یادتان باشد یکی از عواملی که جلوی کاهش وزن را می‌گیرد همین به اندازهٔ کافی نخوابیدن است.

۷ – نوشیدن آب یخ بعد از خوردن غذای چرب

می‌گویند نوشیدن آب یخ بعد از غذا باعث سرطان معده می‌شود، ولی این حرف پایه علمی چندان صحیحی ندارد و تنها مشکلی که با نوشیدن آب یخ بروز می‌کند، دل‌درد یا انقباض عضلات روده است. افراد دچار سندرم روده‌ تحریک‌پذیر، بیشتر دچار این مشکل می‌شوند؛ بنابراین بهتر است آب خیلی سرد ننوشید. نکته دیگر اینکه نوشیدن آب بعد از صرف غذا، باعث رقیق شدن شیره معده می‌شود و می‌تواند در هضم غذا اختلال ایجاد کند؛ بنابراین بهتر است نیم ساعت قبل از غذا و نیم ساعت بعد از اتمام غذا، آب ننوشید.

۸ – بلافاصله بعد از غذا حمام نکنید

یکی از باورهای عموم مردم این است که بعد از غذا نباید حمام کرد، زیرا احتمال بی‌هوش شدن و از حال رفتن در حمام بالاست. این حرف تا حدی اساس علمی دارد، ولی در مورد همه صدق نمی‌کند. افراد مسن و کسانی که بیماری‌های قلبی پیشرفته دارند، یا سرخرگ‌های اصلی خونرسان به مغز و شریان‌های گردن در آنها تنگ است، بهتر است حداقل تا ۳۰ دقیقه بعد از خوردن غذای سنگین به حمام نروند، زیرا بعد از خوردن غذای نسبتا سنگین، خون به سمت دستگاه گوارش می رود و خون‌رسانی به مغز کاهش می‌یابد.

پس حداقل نیم ساعت فاصله بین غذاخوردن و استحمام قرار دهید، به ویژه حمام داغ توصیه نمی‌شود، زیرا در جریان خون اطراف معده اختلال ایجاد می‌کند و بر هضم غذا اثر منفی می‌گذارد.

۹ – با همسر خود روابط زناشویی نداشته باشید

بیماران قلبی بیشتر باید در این مورد توجه کنند. ارتباط زناشویی نوعی استرس برای سیستم قلبی‌‌عروقی محسوب می‌شود. در مواردی نادر مشاهده شده فرد هنگام این عمل دچار سکته قلبی شده است. افراد دچار بیماری‌های پیشرفته قلبی یا کسانی که اخیرا دچار سکته قلبی شده‌اند، بهتر است تا ساعاتی پس از صرف غذا، از برقراری رابطه زناشویی خودداری کنند.

مصرف غذای سنگین نیز فشاری برای قلب است و خوردن چنین غذایی و داشتن روابط زناشویی در افراد دچار بیماری پیشرفته قلبی، خطر عوارض قلبی را به دنبال خواهد داشت.

۱۰- جسم سنگینی را بلند نکنید

افرادی که با معده پر، جسم سنگینی بلند می‌کنند، در واقع نوعی فعالیت بدنی انجام داده‌اند که می‌تواند به قلب فشار بیاورد. از سوی دیگر، این کار باعث افزایش فشار داخل شکم می‌شود و ایجاد ریفلاکس می‌کند. به همین دلیل بهتر است یکی دو ساعت بعد از صرف غذا از انجام این کار خودداری کنید.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *