دکتر درخشانپور متخصص طب سنتی با اشاره به درمان قطعی لکههای دوران بارداری اظهار کرد: شایعترین علت لک صورت، لک حاملگی یا ملاسما است که مشکل بیشتر خانمها مراجعه کننده برای درمان لک صورت میباشد، پوست بدن، یک عضو زنده میباشد که متشکل از چند لایه است.
رنگ پوست ناشی از رنگدانهای به نام ملانین بوده و در اثر تماس با نور خورشید دستخوش تغییراتی میگردد. ملانین نقش مهمی برعهده دارد و آن حفاظت از لایههای تحتانی پوست علیه نور خورشید و همچنین جذب سلولها تخریب شده است، به همین دلیل تعداد رنگ دانههای پوست در نقاطی که در معرض نور خورشید هستند، ۲ برابر نقاط دیگر میباشد.
تغییرات رنگ پوست معمولاً به دو صورت میباشند که عبارتند از: ۱- پررنگی لک تیره پوست ۲- کمرنگی یا سفید شدن صورت.
مسألهای که در لکههای تیره پوست مشاهده میگردد، به دلیل افزایش ذرات ملانین یا افزایش سلولهای رنگساز است.
علل ایجاد لکهای حاملگی
دکتر درخشانپور اظهار کرد: علت اصلی لک حاملگی یا ملاسما مشخص نیست، اما در بیشتر موارد با فعالیتهای هورمونی و همچنین کبد فرد مرتبط میباشد. در مواردی که علت آن هورمون است، این لک با مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری ایجاد میگردد.
لک حاملگی در موارد نادری نیز در میان خانمهای مجرد و حتی مردها نیز دیده شده است. استفاده از داروهای حساس کننده به نور خورشید و اختلال فعالیت تیروئید یا تخمدان نیز میتواند دلیل دیگری برای پیدایش لکها باشد.
لکهای بارداری در گونهها، پیشانی و چانه دیده میشوند
در زمان بارداری توصیه بسیار مهمی که به مادر میشود، بحث تغذیه او میباشد، اگر تغذیه مادر باردار اصلاح گردد، بروز این لکهها به ندرت رخ میدهد.
وی در ادامه گفت: تجویز برخی از داروهای گیاهی مرتبط با این مشکل مادر، ممکن است که برای جنین چندان جالب نباشد و برای او و جنین مشکل ایجاد کند، به همین دلیل توصیه ما اصلاح تغذیه مادر است.
توصیههای تغذیه برای جلوگیری از ایجاد لک صورت
برای این که در صورت مادر جوش و لک ایجاد نگردد، یکی از توصیههای پزشکان مربوطه مصرف لبنیات فقط در حد نیاز است و بیش از حد نباید مصرف گردد. برای مثال هفتهای ۲ الی ۳ لیوان شیر برای مادر باردار کافی است و مصرف بیش از حد آن باعث ایجاد لک در صورت مادر میگردد، همچنین ماست نیز به میزان ۱ الی ۲ مرتبه در هفته برای مادر کافی میباشد و بیش از آن نیز برای مادر باردار این مشکل را ایجاد میکند.
مصرف کشک دوغ و نوشابه نیز دارای چنین اثری بر روی پوست مادر هستند و مادر باید این موارد را رعایت کند.
دکتر درخشانپور گفت: اگر مادر باردار موارد ذکر شده را رعایت کند و همچنین مصرف تنقلات مصنوعی مانند: غذاهای آماده، فستفودها، سوسیس، کالباس، همبرگر و غیره را حذف کند و به جای آنها از غذاهای سالم استفاده کند، به هیچ عنوان جوش و لک در صورت او نمایان نمیشود.
منشأ مهم ایجاد لک در صورت مادر باردار
منشأ مهم آن به غیر از موارد ذکر شده، کبد میباشد. هنگامی که کبد آسیب میبیند، لک و جوش در صورت آنها نمایان میشود و این آسیب کبد، در اثر آگاهی نداشتن خانم باردار از موادغذایی مورد استفاده خود میباشد.
درمان کبد آسیب دیده از این طریق
کبد دارای طبیعت گرم است و باید از موادغذایی استفاده شود که خنک و ضدگرمی هستند. برخی از این مواد عبارتند از: ترشیجات طبیعی مانند لیموترش تازه که بهترین دارو برای کبد و از بین بردن لکها است. گاهی استفاده از آبغوره خانگی، میزان کمی سرکه خانگی، زرشک و آلو، میوهجات تابستانی نظیر: شاه توت، انگور، انار نیز برای درمان این مشکل مفید میباشند. انار و سیب باعث شفافیت و همچنین سفید و شاداب شدن پوست جنین و مادر باردار میشوند.
خاکشیر یکی از بهترین درمانهای کبد و شاداب کننده آن میباشد و دارای تأثیر بسیار خوبی بر پوست صورت است.
در صورت رعایت نکات ذکر شده، کبد مجدداً خود را بازسازی میکند و پوست زیبا و جالبی در جنین و مادر ایجاد میشود.
خانمهای بارداری که هیچ گونه مشکل پوستی در آنها ایجاد نمیشود، دارای تغذیهای مناسب در این دوران بوده و بدین طریق کبد آنها دچار آسیب نشده است.
رفع لکههای بارداری
پس از دوران بارداری، درمانی برای کبد وجود دارد که در آن مصرف لبنیات حدود ۲ الی ۳ هفته قطع میشود، همچنین مصرف گوشت نیز به حداقل میرسد و به جای آنها باید میوهجات، سبزیجات و فرآوردههای زمینی بیشتر مصرف شوند.
استفاده از ترشیجات طبیعی ذکر شده، پس از دوران بارداری برای رفع لکهها نیز مفید میباشند.
دکتر درخشانپور در پایان گفت: مالیدن روغن زیتون به پوست این افراد نیز باعث رفع لکهها میشود، حتی حضرت محمد (ص): روغن زیتون را هم میل میکردند و هم به تمام بدنشان میمالیدند. این امر حاکی از تأثیر مفید آن میباشد.