علت کیست سينه در دوران بارداری چیه؟!

کیست‌های اطراف هاله در دوران بارداری در اثر تاثیر هورمون‌های استروژن و پروژسترون تشکیل می‌شوند. این کیست‌ها اصلا خطرناک نیستند و با اتمام بارداری و برگشت سطح هورمون‌ها، هاله پستان به وضعیت قبلی خود برمی‌گردد.

کیست‌های اطراف هاله در دوران بارداری

در دوران بارداری ضایعاتی کیست مانند دور هاله سینه مشاهده می شوند و گاهی اوقات شبیه زگیل هستند سوال اکثر مادران باردار این است آیا این ضایعات می توانند موجب عدم شیردهی و بروز مشکل در شیردادن شوند چه راههای درمانی دارند.

۹۹ درصد ضایعاتی که روی هاله پستان دیده می‌شوند، زگیل نیستند. در دوران بارداری کیست‌هایی اطراف هاله و نوک پستان تشکیل می‌شوند که ظاهرشان از دید مردم عادی ممکن است به زگیل شباهت داشته باشد ولی اغلب کیست هستند و پزشک متخصص پوست نیز قادر به تشخیص آنهاست.

خانم ۳۴ ساله‌ای که مهمان «میزگرد پوست» این هفته شده، در ماه چهارم بارداری است. ایشان چند روزی است که دچار ضایعات برجسته‌ای روی هاله و نوک پستان‌شان شده‌اند. پزشکشان گفته احتمالا این ضایعات زگیل هستند. خانم ارلانی می‌خواهند بدانند چرا در بارداری زگیل درآورده‌اند و بهترین درمان که هم زگیل را ریشه‌کن کند و هم خطری برای جنینشان نداشته باشد چه درمانی است و مهم‌تر اینکه بعد از زایمان می‌توانند به نوزاد خود شیر دهند؟ کارشناسان «سلامت» به پرسش‌های ایشان پاسخ می‌دهند.

در دوران بارداری، کیست از زگیل شایع‌تر است

دکتر حسین طباطبایی/متخصص پوست، استاد دانشگاه علوم‌پزشکی تهران

۹۹ درصد ضایعاتی که روی هاله پستان دیده می‌شوند، زگیل نیستند. در دوران بارداری کیست‌هایی اطراف هاله و نوک پستان تشکیل می‌شوند که ظاهرشان از دید مردم عادی ممکن است به زگیل شباهت داشته باشد ولی اغلب کیست هستند و پزشک متخصص پوست نیز قادر به تشخیص آنهاست.

کیست‌های اطراف هاله در دوران بارداری در اثر تاثیر هورمون‌های استروژن و پروژسترون تشکیل می‌شوند. این کیست‌ها اصلا خطرناک نیستند و با اتمام بارداری و برگشت سطح هورمون‌ها، هاله پستان به وضعیت قبلی خود برمی‌گردد. اگر به فرض یک درصد واقعا این ضایعات زگیل باشند باید در نقاط دیگری از بدن هم دیده شوند که مهمان این هفته چیزی درباره آن نگفته‌اند. زگیل‌ها در یک نقطه خاص از بدن ظاهر نمی‌شوند و در سراسر بدن پخش هستند. زگیل‌ها درمان دارند و می‌توان آنها را از بین برد ولی در صورتی که درمان نشوند و مادر با زگیل روی هاله پستان‌ به نوزاد خود شیر بدهد، ویروس‌ها وارد دهان نوزاد خواهد شد. من تصور می‌کنم این خانم به متخصص پوست مراجعه نکرده‌اند.گاهی پزشکان غیرمتخصص این ۲ ضایعه را با هم اشتباه می‌گیرند. قبل از هر اقدامی باید مشخص شود واقعا ضایعات زگیل هستند و بعد برای درمان اقدام کرد.

نگاه متخصص بیماری‌های پوست

دکتر محمدرضا قاسمی/دانشیار دانشگاه علوم‌پزشکی ایران

کرایوتراپی؛ درمان پیشنهادی

در طول بارداری به‌دلیل تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی‌ای که در بدن ایجاد می‌شود، ممکن است شیوع عفونت‌ها و بیماری‌های پوستی افزایش پیدا کند. یکی از این بیماری‌ها زگیل است. البته زگیل در مادران باردار بیشتر در ناحیه تناسلی و توسط ویروسی به نام «اچ‌پی‌وی» یا پاپیلوما ویروس ایجاد می‌شود. خانواده ویروس‌های زگیل، خانواده‌ای پرجمعیت با انواع ویروس‌های متعدد است و هر ویروس به ناحیه خاصی از بدن علاقه دارد. مثلا ویروس‌های شماره ۱۱ و ۱۶ تمایل زیادی به ناحیه تناسلی دارند و ویروس‌های ۳ و ۷ و ۱۰ بیشتر به پوست تمایل دارند. زگیل‌ها معمولا در محیط مرطوب زندگی می‌کنند و با تماس منتقل می‌شوند. بروز ویروس در دوران بارداری ممکن است مربوط به قبل از بارداری باشد که ناگهان شعله‌ور شده یا برای اولین بار ظاهر شده باشد. حال فرض کنیم بیمار زگیل ناحیه هاله دارد. قانون کلی درمان هر بیماری در خانم‌های باردار این است که اگر بیماری خطری برای مادر و جنین ندارد درمان را تا پایان بارداری به تاخیر بیندازیم ولی در مورد ضایعاتی که برای مادر و جنین مخاطره‌آمیز هستند، حتما باید درمانی در نظر گرفته شود که کمترین عارضه را داشته باشد.

ضایعات زگیلی در این خانم فقط نمی‌تواند مربوط به هاله پستان باشد و ممکن است در نواحی دیگری از بدن مثل ناحیه تناسلی نیز وجود داشته باشند بنابراین این مادران حین زایمان طبیعی ویروس را به حنجره و دهان نوزاد منتقل می‌کنند که باید برای زایمان تمهیدات خاصی را در نظر گرفت. با توجه به اینکه مادران بعد از بارداری باید به کودک خود شیر بدهند و ویروس هم از طریق تماس منتقل می‌شود، ویروس‌های اطراف هاله پستان هم باید قبل از تولد نوزاد درمان شوند. درمان زگیل طیف وسیعی دارد. بعضی از درمان‌ها برای مادران باردار ایمن هستند. از جمله این درمان‌ها کرایوتراپی یا سرمادرمانی را می‌توان ذکر کرد که هیچ خطری برای مادر یا جنین ندارد. این درمان حتما باید قبل از تولد نوزاد انجام شود وگرنه مکیدن پستان مادر توسط نوزاد باعث ایجاد ضایعات پوستی و مخاطی دهان و حتی نواحی داخلی‌تر مانند حنجره می‌شود. درمان کرایوتراپی هر ۲ هفته یکبار انجام می‌شود و دوره درمان باید کامل شود. بعد از آن می‌توان گفت ضایعه ریشه‌کن شده است.

نگاه متخصص بیماری‌های زنان و زایمان

دکتر طاهره افتخار/عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران

شاید منشا این ضایعه، زگیل تناسلی باشد

بروز زگیل در ناحیه پستان بسیار ناشایع است ولی غیرممکن هم نیست. باید مشخص شود چه کسی چنین تشخیصی داده. شاید تشخیص اشتباه بوده و لازم باشد که نمونه‌برداری از هاله پستان انجام شود. البته این کار در دوران بارداری خطر دارد چون هاله پستان در زنان باردار پرخون است و احتمال خونریزی غیرعادی و زیاد وجود دارد. اگر واقعا اثبات شود که ضایعات ایشان زگیل هستند، به احتمال زیاد زگیل در ناحیه تناسلی وجود داشته که از طریق دست‌های آلوده و تماس آن با پستان به این نقطه منتقل شده است. البته در این صورت باید زگیل در ناحیه تناسلی هم مشاهده شود. تغییرات فیزیولوژیک در خانم‌های باردار به علت تاثیر هورمون‌های استروژن و پروژسترون در بدن ایجاد می‌شود. این تغییرات را در سطح پوست آرئول یا هاله پستان مثل افزایش پیگمانتاسیون یا تیره شدن رنگدانه‌های پوستی هاله نیز مشاهده می‌کنیم.

تغییرات دیگری هم در نوک و اطراف پستان دیده می‌شود که تقریبا همه آنها طبیعی هستند و البته این احتمال را هم نباید دور از ذهن دانست. گاهی ممکن است جوش چرکی یا همان فولیکولیت موی اطراف هاله یا التهاب سلول‌های فولیکولی این شک را به وجود آورده باشد که زگیل روی پستان ایجاد شده ولی افتراق زگیل از ضایعات دیگر توسط متخصصان پوست کار آسانی است.

منبع خبر : هفته نامه سلامت، دکتر سلام

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *