یکی از مشکلات شایع تنفسی در نوزادانی که با عمل سزارین به دنیا می آیند، نوعی تنفس غیرطبیعی تند است که در طی چند روز اول پس از تولد ایجاد می شود و ناراحتی های تنفسی را برای نوزاد به همراه خواهد داشت…
یکی از مشکلات شایع تنفسی در نوزادانی که با عمل سزارین به دنیا می آیند، نوعی تنفس غیرطبیعی تند است که در طی چند روز اول پس از تولد ایجاد می شود و ناراحتی های تنفسی را برای نوزاد به همراه خواهد داشت.
یکي از شایعترین و زودرس ترين بيماري هایی که نوزادان نارس با آن مواجه مي شوند سندرم زجر تنفسي است . ريه هاي نوزاد نارس به خاطر عدم تولید ماده ای مهم به نام سورفکتانت به خوبی باز نمی شوند.
در صورت پیش بینی تولد زود هنگام نوزاد، در زمان بارداری دارویی به مادر تجویز می شود تا از RDS جلوگيري کند. پس از تولد نیز در صورت بروز این مشکل سورفکتانت مصنوعي به نوزاد داده مي شود. در اغلب موارد نوزادان نارس به خاطر کمبود سورفکتانت و تا زمان رسیدگی ریه ها براي مدتي به دستگاه تنفس وصل می شوند .البته با تجویز سورفکتانت مصنوعی مدت زمان اتصال نوزاد به دستگاه تنفس مصنوعی کاهش می یابد.
طی تحقیقی در دانشگاه آرهوس دانمارک، ارتباط بین مشکلات تنفسی نوزاد و نوع زایمان مادر مورد آزمایش قرار گرفت. طی این بررسی، بیش از ۳۴ هزار نوزاد بدون نقص که طی هفته های ۳۴ تا ۴۱ بارداری به دنیا آمده بودند، مورد آزمایش قرار گرفتند.
این نوزادان را به دو بخش سزارین و زایمان طبیعی تقسیم بندی کردند. محققین عواملی مانند سیگار کشیدن مادر، مصرف الکل و مواد مخدر در دوران بارداری که نتایج آزمایش را تحت تاثیر خود قرار می داد را در نظر داشتند و تاثیر این عوامل را از نتیجه گیری قطعی خود حذف کردند.
نتیجه بررسی نشان داد نوزادانی که با عمل سزارین به دنیا آمده بودند، در مقایسه با نوزادانی که به روش زایمان طبیعی به دنیا آمده بودند، خیلی بیشتر دچار مشکلات تنفسی بودند.
میزان این خطر در عمل سزارینی که در هفته ۳۷ بارداری انجام می گیرد، حدود چهار برابر بیشتر است و در هفته ۳۸ بارداری، سه برابر می باشد و در هفته ۳۹ بارداری به دو برابر می رسد.
نتایج این تحقیق نشان داد که در هفته ۳۷ بارداری، ۸/۲ درصد از نوزادانی که با زایمان طبیعی به دنیا آمدند به مشکلات تنفسی مبتلا بودند، در حالی که ۱۰ درصد از نوزادانی که با سزارین به دنیا آمدند، به مشکلات تنفسی دچار شدند.
در هفته ۳۸ بارداری، این میزان برای زایمان طبیعی ۷/۱ درصد و در زایمان سزارین ۱/۵ درصد بود و در هفته ۳۹ بارداری ۱/۱ درصد برای زایمان طبیعی و ۱/۲ درصد برای سزارین بود .
کارشناس ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی همدان تاکید کرد: فشاری که هنگام زایمان طبیعی به قفسه سینه نوزاد وارد می شود کمک زیادی به تمیز کردن ریه های او از ترشحات و مایعات میکند و برقراری یک فعالیت تنفسی عادی را برای او ممکن میسازد.
اتوگرا افزود: در تحقیقات مختلف ثابت شده که زایمان طبیعی برای نوزاد بهتر است، چراکه فشار به سر و ریه جنین در حین تولد وارد میشود.
وی با بیان اینکه این فشار برای نوزاد بسیار مفید است، گفت: در زایمان طبیعی ریههای نوزاد پاک میشوند؛ اما این حالت در سزارین ممکن نیست، به همین علت مشکلات تنفسی برای نوزدان بوجود می آید.
اتوگرا بیان کرد: مادران نگران فشاری که بر روی سر جنین هنگام تولد وارد می شود، نباشند چراکه استخوان های سر نوزادان به نحوی است که بتواند این فشارها را تحمل کنند.
همچنین این گونه نوزادان پس از تولد، درون دستگاه های خاصی در بخش مراقبت های ویژه نوزادان(NICU) نگهداری می شوند و تا زمانی که بتوانند با شرایط نفس کشیدن در دنیای خارج از رحم مادر تطابق پیدا کنند، در این دستگاه خواهند ماند.
مادران عزیز باید توجه داشته باشند که اگر بدون دلیل، عمل سزارین را قبل از هفته ۳۹ بارداری انجام دهند، خطر ابتلا به مشکلات تنفسی در نوزادشان بسیار زیاد خواهد بود.
ممنون از مطلب مفیدتون خواهرزاده منم که سزارینی بود این مشکلو داشت این مطالب رو که خوندم کمی از استرسم کاسته شد… نهایتش دکتر اومد دید یک روز گذاشتنش تو دیتگاه الان خونس و بهتره:))