شايعترين علت در ناباروري مردان چیست؟
شايعترين بيماري قابل درمان در ناباروري آقايان «واريكوسل» است. اين بيماري عبارت است از واريس عروق بيضه، مانند پيرمردان و پيرزنان دچار واريس عروق پا ميشوند و پاهايشان ورم ميكند و خون به خوبي در عروق پايشان حركت نميكند. در پسران جوان هم ممكن است اين اتفاق براي بيضهها پيش بيايد و نتواند خون را به خوبي تخليه كند، اين ماندن طولانيمدت خون در بيضهها باعث ميشود درجه حرارت بالا برود و اختلالات هورموني به همراه داشته باشد. اين عوارض باعث ميشود اسپرمسازي خوب انجام نشود. اين اختلال در اسپرمسازي، فرد را مستعد ناباروري ميكند.
گاهي ديده ميشود كه اصلا نطفهاي شكل نميگيرد، به همين دليل مجبور هستيم از بافت بيضه نمونهبرداري انجام بدهيم كه آيا اسپرم در داخل بيضه وجود دارد يا نه؟ اگردرنمونهبرداري از مردي اسپرم پيدا كنيم حتي اگر كم يا ضعيف هم باشد، خوشحال ميشويم چون راههاي درمان زيادي وجود دارد تا اين مشكل برطرف شود ولي اگر در نمونهبرداري از بيضه هم، اسپرم ديده نشد، يعني اينكه اين آقا توان باروري ندارد يعني خودش نميتواند عامل بارداري همسرش باشد.
چگونه ميتوان واريكوسل را تشخيص داد؟
اين مورد در بين پسران جوان به خصوص در سن بلوغ، بين ۱۵ تا ۲۵ سالگي ديده ميشود، اگر اين اختلال به موقع تشخيص داده شود و درمان صورت بگيرد از آسيب به بيضه جلوگيري ميكند. بهترين راه، تشخيص اوليه بيماري توسط خود فرد است. يعني شيوه معاينه را آموزش دهيم. فرد بايد طناب دور بيضه را لمس كند و اگر در ناحيه زيرين شبكهاي كرمي شكل لمس كرد، مشكوك به بيماري واريكوسل است. نوع شديد واريكوسل را ميتوان از روي پوست تشخيص داد. شبكهاي مارپيچي روي پوست كه برجسته است، از علائم اين بيماري است.
درمان واريكوسل چيست؟
درمان نهايي واريكوسل، جراحي است. ۲۰ درصد پسران جوان از اين بيماري رنج ميبرند و ۲۰ درصد افرادي كه واريكوسل دارند از ناباروري رنج خواهند برد. به همين دليل، شناسايي افرادي كه واريكوسل دارند اهميت زيادي دارد. در اغلب موارد ناباروري مردان از طريق آزمايش نطفه مختل كه چند بار تكرار شده و هر بار نتيجه همين بوده، شناسايي ميشود. بعد از بررسي آزمايشهاي مختلف، به دنبال دلايل آن هستيم و بسته به اينكه واريكوسل، اختلال بيضه، آيا اختلال هورموني باشد، سعي در درمان آن ميكنيم.
نقش یک ژن در ناباروری مردان شناسایی شد!
محققان دانشگاه ویرجینیا با شناسایی نقش یک ژن خاص در تشکیل فلاژله آی اسپرم، اطلاعات جدیدی را برای کمک به درمان ناباروری مردان ارائه کرده اند.
در انسان دو نوع مژه یا سلیا وجود دارد: مژه های اولیه و مژه های متحرک. مژه های موجود در اسپرم از نوع متحرک هستند. انتقال درون فلاژله آیی که آن را تحت عنوان IFT نیز می شناسند برای تکوین مژه ها حیاتی است و نقص در این مژه ها منجر به اختلالات تکوینی می شود.
محققان نقش پروتئین انتقالی درون فلاژله آیی IFT۲۰، را در تکوین سلول های زایای مردان مورد بررسی قرار دهند و دریافتند که این ژن نقش مهمی در تشکیل فلاژله آ و در نتیجه باروری مردان دارد.
بدون فلاژله آ، اسپرم قادر به شنا کردن نیست. در این مطالعه آن ها نشان داده اند که IFT۲۰ برای باروری مردان و اسپرماتوژنز(فرایند تولید اسپرم) در موش ضروری است و عملکرد اصلی آن نیز انتقال محموله پروتئینی برای تشکیل فلاژله آی اسپرم محسوب می شود.
منبع خبر : pezeshkna