هوش عبارت است از قدرت یادگیری و قابلیت عمومی درک و استدلال که به شکلهای گوناگونی جلوه گر می شود و منجر به سازگاری فرد می شود. عوامل متعددی در افزایش و کاهش آن دخیلند.
متخصصان علوم پزشکی دانشگاه ییل در آمریکا با انجام مطالعات جدید دریافتند وقتی مادران باردار به شیوه طبیعی زایمان می کنند، مقدار نوعی پروتئین خاص در مغز نوزادشان افزایش می یابد و همین امر موجب بالا رفتن ضریب هوشی نوزاد می شود.
این متخصصان می گویند افزایش سطح پروتئین خاصی در نوزادانی که به روش زایمان طبیعی متولد می شوند کمک می کند که حافظه کوتاه مدت و بلندمدت این نوزادان در دوران جنینی، رشد بیشتری پیدا کند. حافظه کوتاه مدت و بلندمدت هر دو از فاکتورهای کلیدی در افزایش ضریب هوشی انسان هستند.
این متخصصان منطقه هیپوکامپ را در مغز موش های متولد شده به روش طبیعی یا سزارین ارزیابی کرده و متوجه شدند که موش های بدنیا آمده به شیوه سزارین دارای سطح کمتری از مولکول UCP۲ هستند و در نتیجه دچار اختلالات رفتاری دوران بلوغ می شوند.
لازم به ذکر است هوش نوزاد یک عامل مولتی فاکتوریال می باشد و عوامل متعددی در افزایش و کاهش آن دخیل می باشند، لذا نمی توان تنها نوع زایمان را دلیلی محکم بر افزایش و یا کاهش آن شمرد.