سزارینی ها بیشتر افسرده می شوند

در روند زایمان طبیعی، مادر نقش مستقیمی در به دنیا آمدن كودكش دارد، چراكه درد و فشار زیادی را تحمل می‌كند، پاره شدن كیسه آبش را می‌بیند، خروج لحظه به لحظه نوزادش را حس می‌كند و تحمل تمام این رنج‌ها، باعث می‌شود تا مادر به دام افسردگی پس از زایمان نیفتد. همین دردی كه مادر تحمل می‌كند، برایش لذت‌بخش است، چراكه شوق مادر شدن را دارد. اما در سزارین اوضاع چطور است؟ وقتی مادر بیهوشی عمومی می‌گیرد، برخلاف زایمان طبیعی، هیچ دخالت مستقیمی در روند زایمان ندارد. پس از به‌ هوش آمدن وقتی نوزاد را در آغوش مادر قرار می‌دهند، او به فرزندش به چشم موجود غریبه‌ای نگاه می‌كند و نمی‌تواند او را قبول كند و افكار مبهمی درخصوص كودكش به ذهنش هجوم می‌آورد. چنین افكاری است كه به بروز افسردگی در مادر دامن می‌زند. از سوی دیگر دردی كه مادر پس از به‌هوش آمدن تحمل می‌كند، درد طبیعی نبوده و مصنوعی است، مادر هیچ دخالتی در روند زایمان ندارد، فعال نبوده و منفعل است؛ درست برعكس زایمان طبیعی كه مادر در تمام مدت فعال است و تلاش می‌كند تا نوزادش را با فشار و درد خارج كند و خودش روند زایمان را جلو ببرد.

دقیقا به همین علت است كه برای جلوگیری از بروز این مشكلات ما به مادران توصیه می‌كنیم به روش طبیعی زایمان كنند. ازسوی دیگر دوران نقاهت را هم باید در نظر بگیریم. در سزارین به دلیل جراحت‌هایی كه جسم مادر برمی‌دارد، دوره بهبودی‌اش نسبت به مادری‌كه به شكل طبیعی زایمان كرده طولانی‌تر است؛ چون دردهای شدیدی را تحمل می‌كند. اما در زایمان طبیعی لحظات دردناك همان لحظات زایمان است و پس از چند روز زائو می‌تواند حركت كند؛ چیزی‌كه در مادر سزارین‌شده دیده نمی‌شود. برای پیشگیری از بروز افسردگی به مادرانی‌كه تصمیم گرفته‌اند سزارین‌ كنند، توصیه می‌كنیم در دوران بارداری حتما با روانپزشك یا روانشناس مشورت كنند، چون متخصص زنان و زایمان نمی‌تواند تشخیص دهد مادری ‌كه سزارین كرده آیا مبتلا به افسردگی می‌شود یا نه؟ احتمال دارد خانمی كه به ما مراجعه كرده، دقیقا جزو گروهی باشد كه پس از سزارین مبتلا به افسردگی شود، اما نمی توان نقش اختلالانی که فرد پیش از زایمان به آنها دچار بوده را نادیده گرفت. بنابراین خانمی ‌كه اختلال روانی دارد، قبل از بارداری حتما باید با یك متخصص روانشناس یا روانپزشك صحبت‌كند.

هرگز فراموش نکنید!

دكتر كوروش جعفریان، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران:

اگر تازه به جمع مادران وارد شده اید، با رعایت این توصیه ها از افسردگی پس از زایمان رها شوید.

امگا۳: مصرف غذاهای دریایی مثل ماهی‌های چرب، سالمون، قزل‌آلا و ماهی تن هم در حفظ سلامت روان تاثیر دارند.

ویتامین D: قرار گرفتن در معرض نور خورشید و مصرف غذاهای دریایی و لبنیات به دریافت بهتر ویتامین D کمک می کند.

ویتامین‌های گروه B: مادران می توانند با مصرف گوشت قرمز و ماهی حال بهتری را در روزهای بعد از زایمان تجربه کنند.

مایعات: مادر اگر به اندازه كافی نتواند شیر تولید كند، نگران شده و دچار افسردگی می‌شود، بنابراین توصیه می‌كنیم مادر با مصرف غذاهای آبكی، تولید شیر را بالا ببرد زیرا با افزایش شیر طبعا استرس او نیز كاهش پیدا می‌كند.

غلات: توصیه می‌كنیم مادران از غلات سبوسدار استفاده كنند، زیرا شیر تولید شده منبع غنی از ویتامین‌های گروه B و املاح است.

سبزیجات: مادری که به اندازه کافی سبزیجات برگ‌دار، اسفناج وكلم بروكلی مصرف می‌کند، ویتامین C ،A كلسیم و آهن بیشتری به بدنش می‌رساند.

آنتی‌اكسیدان‌ها: این ماده را در میوه‌هایی همچون تمشك، انار، پرتقال، سبزیجات برگ‌دار و انواع توت‌ها می‌توان یافت.

برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. نکاتی جهت تسریع در بهبودی پس از سزارین
    هیچ چیزی را که از نوزاد سنگین تر است بلند نکنید.
    ممکن است محل زخم تا چندین هفته بی حس باشد، این موضوع کاملا طبیعی است. باید نوزاد را از ناحیه بخیه خورده و اطراف آن دور نگه دارید.
    تا شش الی هشت هفته بعد از زایمان رابطه جنسی نداشته باشید.
    درد ممکن است در هفته اول تشدید شود، به همین دلیل داروهایی که پزشک برای تان تجویز کرده را مصرف نمایید.
    در صورتی که خسته هستید استراحت کنید. تحرک نیز برای شما لازم است. پیاده روی به اندازه متعادل می تواند باعث گردش خون در بدن تان شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *