زردی نوزاد به دلیل شیر مادر ممکنه؟!

زردی نوزاد به دلیل شیر مادر ممکن است به این خاطر باشد که شیر سینه حاوی مواد خاصی است که توانایی کبد را در پردازش بیلی‌روبین کاهش می‌دهد. زردی نوزادی که به شیردهی مرتبط است زردی شیر مادر نامیده می‌شود…

زردی نوزاد به دلیل شیر مادر یعنی چه؟

شیر دادن به نوزاد می‌تواند شانس ابتلا به زردی را افزایش دهد. این موضوع معمولاً در هفته اول و اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که نوزاد شیر کافی مصرف نمی‌کند، یا به دلیل اینکه شیر مادر به‌ اندازه کافی تولید نمی‌شود یا نوزاد نحوه مکیدن صحیح را یاد نگرفته است. اما در صورت وجود زردی، نیازی به قطع شیردهی نیست زیرا علائم آن با گذشت چند هفته از بین می‌روند.

زردی نوزاد به دلیل شیر مادر

مزایای شیردهی بسیار بیشتر از هرگونه خطرات احتمالی مرتبط با شرایط است. اگر نوزاد شما به دلیل زردی نیاز به درمان داشت، ممکن است در طول درمان بدن او به مایعات و شیر بیشتری نیاز داشته باشد.

معلوم نیست که چرا علت زردی نوزاد شیر مادر است، اما این موضوع در شمار زیادی از نظریه‌ها مطرح‌شده است. به‌عنوان‌مثال، ممکن است به این دلیل باشد که شیر سینه حاوی مواد خاصی است که توانایی کبد را در پردازش بیلی‌روبین کاهش می‌دهد. زردی نوزادی که به شیردهی مرتبط است گاهی اوقات زردی شیر مادر نامیده می‌شود.

اگر پزشک‌تان تشخیص دهد که زردی نوزادتان به خاطر شیر شما است. با این شرایط ممکن است مجبور شوید، شیر دادن نوزاد را متوقف کنید. برای اینکه بدنتان کماکان به تولید شیر ادامه دهد، شما می‌توانید شیر تولید شده را به کمک پمپ از بدن خارج کنید تا زمان شیردی نوزاد توسط دستور پزشک فرا برسد، چرا که اگر این کار را نکیند بدنتان دیگر شیر تولید نمی‌کند.

علت زردی نوزاد ممکن است موارد زیر باشد:

۱. زردی طبیعی (فیزیولوژیک)
رایج‌ترین نوع زردی بین نوزادان زردی طبیعی است که ناشی از عدم توانایی کبد در تجزیه بیلی‌روبین است.

۲. زردی نوزاد به دلیل شیر مادر

معلوم نیست که چرا علت زردی نوزاد شیر مادر است، اما این موضوع در شمار زیادی از نظریه‌ها مطرح‌شده است. به‌عنوان‌مثال، ممکن است به این دلیل باشد که شیر سینه حاوی مواد خاصی است که توانایی کبد را در پردازش بیلی‌روبین کاهش می‌دهد. زردی نوزادی که به شیردهی مرتبط است گاهی اوقات زردی شیر مادر نامیده می‌شود.

۳. زردی ناشی از مشکلات سلامتی (زردی پاتولوژیک)
گاهی اوقات ممکن است علت زردی نوزاد مشکلات سلامتی دیگری باشد؛ در این صورت زردی پاتولوژیک نامیده می‌شود.

زردی رنگ پوست موقت است و بیشتر در بینی، پیشانی، قفسه سینه، شکم و سفیدی چشم نوزاد دیده می‌شود. در نوزادان با پوست تیره، تشخیص زردی پوست دشوار است. نوزادان نارس بیشتر به زردی مبتلا می‌شوند. در نوزادان سالم، زردی معمولاً در روز چهارم یا پنجم زندگی آن‌ها اتفاق می‌افتد و سپس سریعاً از بین می‌رود.

برخی از علت‌های زردی پاتولوژیک عبارت‌اند از:

۳ – ۱. غده تیروئید ضعیف
هیپرتیروئیدیسم یا کم‌کاری تیروئید. جایی که غده تیروئید به‌اندازه کافی هورمون تولید نمی‌کند.

۳ – ۲. ناسازگاری گروه خونی
زمانی که مادر و نوزاد دارای گروه خونی متفاوتی هستند که هنگام بارداری یا تولد با هم ترکیب می‌شوند. ممکن است بین گروه خونی مادر و گروه خونی نوزاد ناسازگاری وجود داشته باشد، مثلاً ناسازگاری AB/O یا ناسازگاری مثبت و منفی. در این صورت بدن مادر آنتی‌بادی‌هایی را تولید می‌کند که به سلول‌های خون کودک حمله می‌کنند. این امر موجب تخریب هموگلوبین‌های قرمز خون و درنتیجه افزایش بیلی‌روبین گلبول‌های قرمز می‌شود.

۳ – ۳. زردی ناشی از زودرسی نوزاد
زردی در نوزادان نارس بسیار شایع است زیرا بدن آن‌ها برای دفع بیلی‌روبین به‌طور مؤثر آمادگی کمتری دارد.

۳ – ۴. پلی سیتمی
گاهی اوقات نوزادان با گلبول‌های قرمز بیش‌ازحد متولد می‌شوند که می‌تواند تجزیه‌شده و موجب افزایش بیلی‌روبین شود.

۳ – ۵. کبودی‌های بزرگ روی پوست نوزاد
علت زردی نوزاد می‌تواند کبودی‌های بزرگ روی پوستش باشد (کبودی‌های ناشی از تولد) که این امر می‌تواند موجب افزایش تجزیه گلبول‌های قرمز و افزایش آزاد شدن بیلی‌روبین شود.

۳ – ۶. آترزی صفراوی
وضعیتی که آترزی صفراوی نامیده می‌شود یکی از دلایل جدی برای زردی نوزادان است. آترزی صفراوی انسداد مادرزادی لوله‌هایی است که صفرا را از کبد به مثانه منتقل می‌کنند.

۳ – ۷. بیماری فاکتور rh خون
این وضعیت هنگامی اتفاق می‌افتد که مادر دارای ار هاش خون منفی و نوزاد دارای ار هاش خون مثبت باشد.

۳ – ۸. عفونت مجاری ادرار
۳ – ۹. سندرم کریگلر نجار

نوعی بیماری ارثی که بر آنزیم‌های مسئول پردازش بیلی‌روبین تأثیر می‌گذارد.

۳ – ۱۰. انسداد یا مشکل در کانال صفراوی و کیسه صفرا
در چنین وضعیتی، کیسه صفرا زردآبی را که توسط مجاری صفراوی به روده منتقل می‌شود ذخیره می‌کند. کمبود آنزیمی به نام گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز (G6PD) نیز می‌تواند یک علت زردی نوزاد باشد. اگر سابقه خانوادگی G6PD را دارید، بهتر است این موضوع را با ماما، پزشک خانوادگی یا پزشک متخصص در میان بگذارید.

علت‌های دیگر زردی نوزاد
وجود اختلالی اساسی ممکن است علت زردی نوزاد باشد. در این موارد، زردی اغلب خیلی زودتر یا خیلی دیرتر از شایع‌ترین شکل زردی نوزاد ظاهر می‌شود.

بیماری‌ها یا شرایطی که علت زردی نوزاد هستند عبارت‌اند از:

خونریزی داخلی
عفونت در خون نوزاد (سپسیس)
دیگر عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی
اشکال در عملکرد کبد
کمبود آنزیم

منبع خبر : برگرفته از angize

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *