هفته دهم بارداری هستم و دچار درد لگن شدم. آیا این نشان دهنده پسر بودن جنین است؟ آیا درد لگن در بارداری با جنسیت جنین رابطه ایی دارد؟ پا درد در بارداری می توان جنسیت جنین را تشخیص داد؟، آیا رابطه ایی بین درد سیاتیک و جنسیت جنین است؟
آیا درد لگن در بارداری با جنسیت جنین ارتباطی دارد؟
پاسخ مشاور نی نی نما:
خیر- درد لگن در بارداری و جنسیت جنین ارتباط ثابت شده ی علمی ندارند و به دلیل تغییرات هورمونی و تاثیر آن بر بافت لگن است. این موضوع در رابطه با درد کشاله ران و جنسیت جنین و همچنین درد کمر و جنسیت جنین نیز صدق می کند.
مطلب پیشنهادی: کمردرد در بارداری + علل بروز و روش های درمان
علت بروز درد لگن در بارداری چیست؟
علت اصلی درد لگن زنان در ۹ ماه دوران بارداری، موقعیت بدی قرارگیری جنین در رحم مادر است. این روند با بزرگ شدن اندازه جنین و گذشت ماهها، میزان فشار وارده بر استخوانها، مفاصل و رباطهای مادر را افزایش داده و منجر به بروز ناراحتی در نواحی کمر و لگن او خواهد شد. با این حال، عوامل دیگری نیز وجود دارند که سبب افزایش خطر ابتلا به درد لگن در دوران بارداری زنان میشوند. این عوامل عبارتند از:
- روی دادن حرکات نامنظم در مفصل لگنی زنان در ۹ ماه دوران بارداری
- ایجاد تغییر در نحوه عملکرد عضلات لگن، جهت حمایت از کمر مادران حامله
- عملکرد غیرطبیعی یکی از مفاصل ناحیه لگن که بر عملکرد مفاصل دیگر نیز تأثیر دارد
- افزایش وزن مادران با پیشرفت دوران بارداری
- تغییر مرکز ثقل بدن مادران حامله به دلیل رشد آرام جنین در درون رحم
- ترشح هورمونهای بارداری در بدن مادر که بر بافت همبند ناحیه لگن این افراد تأثیر میگذارد
- وارد شدن آسیب به ناحیه لگن زنان، قبل از شروع روند حاملگی، بر اثر رخ دادن حادثه یا سقوط از بلندی
- انجام فعالیتهای فیزیکی تکراری و شدید در دوران بارداری
- انجام مداوم تمرینات ورزشی سنگین که باعث حرکت ناگهانی مفاصل لگن مادران باردار میشود
- موقعیت قرارگیری جنین در داخل رحم مادر باردار که فشار زیادی بر روی ناحیه لگن او وارد میکند
- داشتن سابقه ابتلا به درد کمر یا لگن قبل از شروع دوران بارداری
- انجام فعالیتهای فیزیکی که با سیستم بدن مادران باردار متناسب نباشد
علائم بروز درد لگن در بارداری چیست؟
یادتان باشد که محل بروز درد لگن و شدت آن از هر مادر بارداری به مادر دیگر کاملاً متفاوت است؛ این نوع درد در بدن برخی از زنان میتواند از یک طرف آغاز شده و به سمت دیگر بدن حرکت کند یا این که میتواند مانند درد کلیه بوده و به طور ناگهانی، در بدن این مادران تیر کشیده و دوباره ناپدید شود. علائم و نشانههای عمومی بروز درد لگن در دوران بارداری زنان عبارتند از:
- احساس درد شدید در ناحیه پشت بدن، کمر، زانوها، کشاله ران و ناحیه شکم مادر باردار
- احساس سوزش و بروز درد شدید در منطقه لگن مادر باردار
البته، میزان این درد در طول انجام حرکات مختلف بسیار بالا بوده و با انجام پیادهروی در سطوح ناهموار یا طی مسافتهای طولانی، صعود از پلهها، نشستن یا ایستادن برای مدت زمان طولانی، حرکت دادن زانوها در هنگام ورود و خروج از ماشین یا استفاده از وان حمام و در زمان انجام مقاربت جنسی به شدت افزایش مییابد. همچنین، میزان درد لگن زنان باردار اغلب در شب بدتر شده و اگر زن حامله در طول روز فعال باشد، علائم این بیماری با افزایش وزن جنین درون رحم او و ایجاد تغییر در مرکز ثقل بدن افزایش خواهد یافت. این اتفاقات نیز به علت ترشح هورمون آرامبخش در بدن زنان، در دوران بارداری رخ داده و معمولاً رباطها را نرم میکند تا اجازه دهد که نوزاد کوچک به راحتی از ناحیه لگن مادر خارج شود.
روشهای درمان درد لگن در بارداری
لازم است بدانید که درد لگن زنان در دوران بارداری قابل درمان بوده و این افراد میتوانند میزان درد بدن خود را با رعایت چند نکته ساده، در خانه مدیریت کنند. البته انجام تمرینات ورزشی خاص و تغییر در شیوه زندگی زنان حامله نیز میتواند به کاهش درد لگن زنان باردار و بهبود وضعیت بدن این افراد کمک شایانی بکند. با مراجعه زن حامله به یک فیزیوتراپیست، او معمولاً منشأ اصلی درد لگن را مشخص نموده و روند درمان مناسب را برای بهبود وضعیت بدن بیمار شروع میکند. انواع روشهای درمانی مختلف برای مدیریت درد لگن زنان در ۹ ماه دوران بارداری شامل موارد زیر است:
- در هنگام مواجه شدن با درد لگن، از انجام حرکاتی که سبب تشدید درد در این ناحیه از بدن شما میشود، اجتناب کنید.
- همچنین، بهتر است مادران باردار، موقعیت بدن خود را در هنگام استراحت، حرکت کردن یا انجام فعالیتهای روزانه در وضعیت درستی قرار داده؛ بدین ترتیب درد موجود در ناحیه لگن خود را کاهش دهند.
- به خاطر بسپارید که انجام برخی تمرینهای ورزشی خاص نیز میتواند میزان درد موجود در ناحیه لگن و کمر زنان را در ۹ ماه دوران بارداری کاهش داده و به حرکت راحت این افراد کمک کند. در واقع، انجام این حرکات به تقویت عضلات کف لگن زنان باردار کمک کرده و با حفظ تعادل بدن، ستون فقرات این افراد را در موقعیت پایداری نگه میدارد.
- درمان دستی درد لگن زنان باردار که به روش ماساژ دادن بیمار اعمال میشود، شامل تنظیم مجدد مفاصل به صورت دستی بوده و در چندین جلسه مختلف انجام میشود. این روش تا زمانی ادامه مییابد که عضلات مادر باردار به اندازه کافی قوی شده و بتواند مفاصل بدن را در حالت مناسبی حفظ کند.
- استفاده از روشهای تسکین درد مانند TENS (تحریک الکتریکی اعصاب زیر پوستی) برای بهبود وضعیت بدن زنان باردار
- هیدروتراپی که شامل انجام تمرینات ورزشی خاص در آب بوده و انجام آنها میتواند تا حد زیادی به کاهش درد ناحیه لگن زنان در دوران بارداری کمک کند..
- استفاده از طب سوزنی که توسط پزشک متخصص طب سوزنی انجام میگیرد، نیز در بهبود وضعیت بدن زنان مبتلا به درد لگن مؤثر است.
- کمک گرفتن از حمام آب گرم، کیسه آب داغ و یخ، با توجه به شرایط بدنی بیمار و میزان درد موجود در لگن او، میتواند تا حد زیادی به کاهش درد ناحیه لگن زنان در دوران بارداری کمک کند.
- استفاده از کمربند مخصوص، جهت پشتیبانی از ناحیه کمر و لگن زنان در دوران حاملگی
- همچنین، فراموش نکنید که اگر میزان درد در ناحیه لگن زن حامله بسیار شدید باشد، طوری که تحرک و انجام فعالیتهای روزمره ضروری او را محدود کند، پزشک متخصص زنان و زایمان برای بهبود وضعیت بدن بیمار خود از داروهای تسکیندهنده درد مانند پاراستامول استفاده خواهد نمود.
منبع خبر : nininama،mamanam