کرفس گیاهی متعلق به خانواده چتریان و بومی شمال آفریقا و مناطق مدیترانه است. اما، امروزه شما میتوانید این گیاه را در تمام نقاط جهان پیدا کنید. معمولا، اکثر مردم ذنیا گیاه کرفس را در سالاد، سوپ و غذاهای فرهنگی خاص منطقه خود استفاده میکنند. همچنین، پیدا شدن گیاه کرفس در غذاهایی که به سبک رایج امروزه تهیه میگردد، هم چیزی دور از واقعیتی نیست! بسیاری از افراد به دلیل این که گیاه کرفس هیچ چربی ندارد، از آن استفاده میکنند. با این حال، تمام مواد مغذی را که سبزیجات دیگر به بدن انسان، به ویژه زنان بازدار میرسانند، تغذیه کرفس نیز به بدن ارائه میدهد. در واقع، میتوان ادعا کرد که مصرف گیاه کرفس خواص درمانی فراوانی برای دوران بارداری زنان دارد.
آیا مصرف گیاه کرفس برای زنان باردار امن است؟
بله، مصرف گیاه کرفس در دوران بارداری برای همه زنان امن است. با این حال، فراموش نکنید که این گیاه نیاز به شستن درست قبل از مصرف دارد، چون کرفس نشسته ممکن است به انگلهای مضر و باکتریهای مختلف آلوده باشد، که مصرف آن میتواند زنان حامله را به بیماریهای خطرناک منتقله از غذا، مانند لیستریوز و توکسوپلاسموز مبتلا کند. با این حال، بهتر است زنان حامله قبل از مصرف انواع سبزیجات مانند گیاه کرفس با یک دکتر متخصص زنان و زایمان مشورت کنند.
پس چرا می گویند کرفس در بارداری مضر است؟
مصرف زیاد و افراطی کرفس و آب کرفس ممکن است باعث سقط جنین و نقص عضو جنین شود؛ اما مصرف آن در حد تعادل مثلاً خوردن خورشت کرفس اشکالی ایجاد نمی کند و زنان باردار می توانند از خواص این سبزی مفید بهره مند شوند.
فواید مصرف گیاه کرفس برای زنان باردار:
ازآنجایی که گیاه کرفس دارای ارزش تغذیهای بالایی است، به همین علت مصرف آن برای زنان باردار خواص درمانی فراوانی به دنبال دارد. مهمترین خواص درمانی این گیاه عبارتند از:
۱- حفظ تعادل مایعات در بدن زنان باردار با مصرف گیاه کرفس:
به دلیل این که گیاه کرفس یک منبع عالی از مواد معدنی مانند پتاسیم و سدیم است، مصرف آن در دوران بارداری به زنان حامله کمک میکند تا تعادل مایعات را در بدن خود حفظ کنند. همچنین، این گیاه به عنوان یک دیورتیک طبیعی در بدن این مادران عمل کرده و از بروز خطر احتباس آب در بدن زنان باردار جلوگیری خواهد کرد.
۲- گیاه کرفس به عنوان تنظیمکننده فشار خون در بارداری:
همانطور که میدانید گیاه کرفس شامل ترکیبات شیمیایی آلی است، که محبوبترین آنها فتالاید میباشد. به همین دلیل مصرف آن در دوران بارداری به کاهش ترشح هورمونهای استرس در بدن مادران و گشاد شدن عروق خونی این افراد کمک کرده و گردش خون را در بدن آنها بهبود خواهد بخشید. از این رو، فشار خون مادران باردار با مصرف گیاه کرفس کاهش یافته و در اندازه مناسبی قرار میگیرد. در نتیجه، خطر ابتلا به بیماریهایی مانند آترواسکلروز، سکته مغزی و مشکلات قلبی در این افراد به حداقل خواهد رسید.
۳- مصرف گیاه کرفس باعث کاهش سطح کلسترول خون در بارداری:
به خاطر داشته باشید که فتالاید موجود در گیاه کرفس باعث ترشح صفرا در بدن زنان باردار شده و سطح کلسترول خون را در بدن این مادران به حداقل میرساند. همانطور که میدانید اگر سطح کلسترول خون در بدن زنان باردار پایین باشد، پلاکها رسوب کمتری بر روی دیواره شریانهای خونی داشته و سلامت قلب را به طور قابل توجهی بالا میبرند. همچنین، از آنجایی که گیاه کرفس دارای فیبر بالایی است، پس مصرف آن در دوران بارداری میتواند کلسترول خون خانمهای حامله را تضمین کرده و حرکات روده این افراد را افزایش دهد.
۴- بالا بردن سلامت مفاصل زنان باردار با مصرف گیاه کرفس:
خواص ضد التهابی که در گیاه کرفس وجود دارد، در به حداقل رساندن درد و تورم مفاصل زنان باردار بسیار مفید است. از آنجایی که گیاه کرفس به عنوان یک دیورتیک طبیعی در بدن عمل میکند، باعث از بین رفتن تجمع بلورهای اسید اوریک در اطراف مفاصل زنان باردار شده و ناراحتی و درد را در مفاصل این افراد کاهش خواهد داد. همچنین، مقدار کلسیم بالایی که در سبزیجات، به خصوص گیاه کرفس وجود دارد، به مادران باردار کمک میکند تا استخوانهای قوی و سالمی داشته باشد. علاوه بر این موارد، سبزی گیاهانی مانند کرفس باعث افزایش قدرت بازسازی بافتها شده در بدن مادران باردار و جنین داخل رحم آنها و التهاب مفاصل این مادران را از بین میبرد.
۵- گیاه کرفس به عنوان آرامبخش اعصاب زنان باردار:
به یاد داشته باشید که وجود مقدار کلسیم بالا در گیاه کرفس به زنان باردار کمک میکند تا آرامش اعصاب خود را در طی این دوران حساس حفظ کرده و این دوران را با سلامتی سیستم عصبی خود به پایان برسانند.
۶- مدیریت وزن بدن زنان باردار با مصرف گیاه کرفس:
نوشیدن آب کرفس تازه قبل از وعدههای غذایی میتواند به زنان حامله کمک کند تا وزن اضافی بدن خود را از دست داده و وزن ایدهآلی را در طی دوران بارداری داشته باشند. همچنین، کالری کم و فیبر بالای موجود در گیاه کرفس مانع از پرخوری در زنان باردار شده و در تنظیم وزن این افراد موثر خواهد بود.
۷- افزایش سیستم ایمنی بدن زنان باردار با مصرف گیاه کرفس:
به دلیل این که گیاه کرفس دارای ویتامین C بالایی است، پس مصرف آن در طی دوران بارداری باعث افزایش سیستم ایمنی بدن مادران شده و فرد را از خطر ابتلا به سرماخوردگی مصون نگه خواهد داشت. همچنین، آنتی اکسیدانهای موجود در سبزیجات به خصوص گیاه کرفس باعث افزایش سیستم ایمنی بدن مادر باردار شده و از او و کودک داخل رحمش در برابر بیماریهای مختلف محافظت میکند.
۸- جلوگیری از بروز بیماری سرطان در بارداری با مصرف گیاه کرفس:
به دلیل این که گیاه کرفس سرشار از فتالاید، پلی استیلن و فلاونوئیدها است، فرد مصرفکننده را از خطر ابتلا به انواع سرطانها حفظ کرده و با سم زدایی بدن این افراد، مواد سرطانزا را از آن خارج میکند. همچنین، coumarins موجود در همه سبزیجات، به خصوص گیاه کرفس بهرهوری سلولهای سفید خون زنان باردار را بهبود بخشیده و این افراد را از خطر ابتلا به بیماری سرطان مصون نگه میدارد. علاوه بر این موارد، آنتی اکسیدان موجود در گیاه کرفس در برابر رادیکالهای آزاد بدن مقاومت کرده و از آسیب رسیدن به سلولها و اندامهای بدن زنان باردار به طور قابل توجهی جلوگیری میکند.
منبع خبر : mamanam
مصرف کرفس و گِشنیز چه در دوران لقاح و چه در بارداری مضر و البته ممنوع است.
در ماه های آخر بارداری از مواد غذایی ترش و مواد غذایی قابض مانند غذاهای غلیظ مانند گوشت گاو، ماکارونی، فست فود ها، میوه خرمالو، بادمجان و حلیم خودداری شود.