مطالعات اخیر دانشمندان نشان میدهد که شیرینبیان اثرات منفی روی قدرت باروری زنان میگذارد و حتی میتواند آنها را نابارور کند.
ریشه شیرینبیان با ویژگیهای ضد سرطان آن شناختهشده است و از سوی دیگر در کاهش علائم گرگرفتگی و سایر علائم دوران یائسگی نیز موثر واقع میشود؛ اما یافتههای جدید حاکی از آن است که این ماده، باروری زنان را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و ممکن است باعث ناباروری آنها شود.
محققان در بررسیهای خود دریافتند که قرار گرفتن در معرض ترکیبات «ازوئگوئتیدین» موجود در شیرینبیان، بیان ژنهای مرتبط با تولید هورمونهای جنسی را کاهش میدهد که در نتیجه، پایین آمدن میزان تولید هورمون استروژن را به دنبال دارد.
دانشمندان دانشگاه ایلینویز چگونگی و علت تاثیر کاهش هورمونهای جنسی را در سلامت دستگاه تناسلی بیان نکردند اما اعلام کردند که این کاهش هورمونی میتواند ناباروری را به همراه داشته باشد.
شیرینبیان گیاهی چند ساله و بومی مناطقی از آسیا و اروپاست که در برخی جاها به «ریشه شیرین» معروف است. ریشه شیرینبیان حاوی ترکیبی است که ۵۰ برابر شیرینتر از شکر است. شیرینبیان بیشتر به عنوان آدامس شناخته شده است اما قرنهاست که به عنوان درمان در طب مورد استفاده قرار میگیرد.
مطالعات حاکی از آن است که این گیاه همچنین در درمان زخمهای گوارشی، سوءهاضمه، سرفه و سرماخوردگی مؤثر است و خطر بروز برخی سرطانها را نیز کم میکند. ترکیب «ازوئگوئتیدین» شیرینبیان را معمولا به درمانها و مکملهای گیاهی اضافه میکنند و به عنوان عامل معطر برخی انواع تنباکو نیز به کار میبرند.
محققان پیش از این اعلام کرده بودند که برخی ترکیبات گیاهی با تولید مثل تداخل ایجاد میکند و با کاهش تولید هورمون جنسی استروژن، باروری را کاهش میدهد. آنها سپس تأثیر ترکیب «ازوئگوئتیدین» را نیز روی باروری زنان مورد بررسی قرار دادند. آنها در آزمایشهای خود دریافتند که قرار گرفتن در معرض ترکیب شیرینبیان، تا ۵۰ درصد بیان ژن «آروماتاز» را که مسئول تبدیل هورمون تستوسترون به استروژن است، کاهش میدهد.
از مهارکنندههای آروماتاز در درمان سرطان استفاده میشود تا از رشد تومورو جلوگیری کند اما از اثرات دیگر این داروها، کاهش قدرت باروری است و محققان بر این باورند که ترکیب «ازوئگوئتیدین» نیز اثر مشابهی دارد.